Siyaset Öcalan: PKK'yı ben silahsızlandırırım
Paylaş
Öcalan: PKK'yı ben silahsızlandırırım

PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarına, serbest bırakılması durumunda PKK'yı silahsızlandırabileceğini söylediği ileri sürüldü

PKK'ya yakınlığıyla bilinen internet sitelerinde Abdullah Öcalan'ın çarşamba günü avukatlarıyla yaptığı görüşmede konuşulduğu ileri sürülen konulara ilişkin haberler yer aldı. Bu haberlerde Öcalan'ın avukatlarına şunları söylediği iddia edildi:

BAKANLIK HEYETİ

"Buraya getirilen arkadaşlarla bir kez görüştüm. Buradaki görevliler, ileride televizyon vereceklerini belirtti. Adalet Bakanlığı'ndan gelen heyetle görüştüm. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif İşleri Müdürü de vardı. Uzun uzun görüştük.

Ben ona da anlattım. Siyasi çözüm olmazsa bu sorunun çözülemeyeceğini söyledim. Bana diyor ki; ‘Sen iyi halli olursan biz senin koşullarını düzeltiriz’ diyor. Yani bana uslu ol diyorlar, çocuk muamelesi yapıyorlar. Ama beni kandıramazlar.

YENİ PENCERE

Bu görüşmeden sonra kapının üstünde aşağıya ve yukarıya yeni bir pencere açtılar. Kaldığım odada yatak, dolap, masa var. Onun dışında bana iki-üç adım mesafesinde yer kalıyor. Yatak, masa ve dolap yeri dışında enine iki adım boyuna üç adımlık mesafe var. Bütün yer bundan ibaret.

"AKP İÇİNDE DÜRÜST OLANLAR VAR"

Mevcut zihniyet Türkiye Cumhuriyeti'ni parçalanmaya götürür, AKP de biter. CHP ve MHP'nin iktidarında ise kan akar. Ben Sayın Erdoğan'ın iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. AKP içinde dürüst olanlar var, gerçek anlamda demokratik çözümden yana olanlar var.

Ama bunların ne kadar etkili olduklarını bilmiyorum. AKP içinde tasfiyeci olanlar da çoktur. Ben hala demokratik çözüm için elimden geleni yapabilirim. Ama demokratik çözümün önü açılmazsa örgüt kendi yolunu belirler, savaşa da barışa da kendisi karar verir.

İKİLİ OYNAMA

Açılım şarttır fakat yöntem doğru değildir. Bunlar İngiliz siyasetidir, Amerika yürütüyor. Bu İngilizler müthiş. Dört yüz yıldır dünyayı yönetiyorlar.

Türkiye'de de İngilizler bir yandan Kürtleri kışkırtıyorlar diğer yandan da devlete de bastırın diyorlar, ikili oynuyorlar. Bu politika ‘tavşana kaç tazıya tut’ politikasıdır.

SİLAHLI GÜÇLERİ ÇEKERİM

Çözüm konusunda üzerime düşeni yaparım. Eğer doğru yöntem belirlenirse, ortam oluşursa ben silahlı güçlerin geri çekilmesini ve uygun yere konumlanmasını sağlarım.

Buna hala gücüm var, bana itimat ederler. Bu son yaşananlar da halkın da bana bağlı olduğunu gösteriyor. PKK'nın içinde onlarca grup var, dağlardaki grupların hepsi otonomdur zaten. Bunları ancak ben kontrol edebilirim, ben silahsızlandırabilirim.

Bu sorunun kesin çözümü için, nasıl olacak bilmiyorum ama Meclis'in bir karar alması lazım. Bunun için benim de önümün açılması lazım. Tüm bunlara yol haritasında belirtmiştim.

DTP KAPATILSA DA DEVAM

Muhtemelen cuma günü DTP'nin kapatılması davasında karar çıkacakmış. Dünyanın sonu değil, kapatırlarsa da mücadelelerini sürdürürler, yollarına devam ederler. Yine Türkiye'de her kesimden demokratları içine alan demokratik bir yapılanmaya gidilebilir.

Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR (DHA)

4

Haberin Devamı