Tamer Heper O zaman da alamayacaktınız
HABERİ PAYLAŞ

O zaman da alamayacaktınız

Bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyorken 26 yıl önce kendi isteğimle ayrıldım. Ayrılırken hiçbir yere imza atmadım, tazminat almadım. Şimdi geçen bu zamana rağmen tazminat talep edebilir miyim? A.A.

Değerli okuyucum, sizin aklınıza tazminat talep etmek biraz erken gelmemiş mi? Şayet hakkınız var idi ise tam 26 yıl beklemek gibi bir sabrı nasıl gösterdiniz? Bütün işverenlere sizin gibi işçi lazım, hakkını aramayı tam 26 yıl sonra aklına getiren işçiler, ne mutlu bir işyeri olur değil mi? Neyse ki sizin teselli olacağınız bir nokta var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Önce süre yönünden olaya girdim oradan başlayayım, sonra teselli faslına geçerim. Talep edeceğiniz tazminat kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatını talep edebileceğiniz süre 10 yıldır. Dolayısı ile artık süre yönünden yapacağınız herhangi bir şey yok. Şimdi de teselli, üzülmeyin süresinde talep etseydiniz dahi tazminat alamayacaktınız, zira kendi isteğinizle işten ayrılmışsınız. Kendi isteği ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz. Dolayısı ile siz de alamayacaktınız. Üzüntünüz biraz hafifledi mi? Yoksa “Bilseydim kendi isteğimle ayrılmazdım” diye yeni bir üzüntü kaynağı mı buldunuz? Geçen 26 senelik her yanlışımıza üzülürsek bu hayat çekilmez, dert etmeyin.

İstihkak iddia edin

Eşimin kredi kartı borcu var. Ayrıca kefil olduğu kişilerden dolayı da borçlu. Şimdi haciz kararı geldi, hatta evden bir kısım eşyaya haciz kondu. Benim babadan kalma mirasım var. Bunu alabilirler mi? Ben vermek istemiyorum. R.T.

Borç şahsidir. Borçlu kim ise ancak onun mallarına haciz konulur. Bir başkasının malına haciz konulmaz. Evlilik birliği içinde de sizin malınız ayrıdır, eşinizin malı ayrıdır. Dolayısı ile eşinizin borcu için sizin mallarınıza ve babanızdan miras olarak kalan mallara haciz gelmez. Ancak eve haciz için gelindiğinde bahsettiğiniz ev eşyası ise bunlara haciz konulabilir. Zira malı kullanan kişi onun maliki kabul edilir. Bunun aksini eldeki faturalarla veya sair belgelerle ispatlamak lazım. Bu elbette gayrimenkullerde çok kolaydır, ancak menkul eşya yönünden zorluklar var. Dolayısı ile babadan kalan mallar menkul mal ise ve evinizde bulunuyor ise tehlike var. Şayet hacze gelindiğinde bunlar üzerine haciz tatbik edilmek istenirse istihkak iddiasında bulunmak gerekir. Ondan sonrası için ise bir meslektaşımın yardımını alacaksınız, zira prosedür biraz karışık. İstihkak iddiası sözü aklınızı karıştırmasın, istihkak iddiası demek hazır bulunan tarafın bu eşyanın borçluya ait olmadığını ileri sürüp haciz tutanağına yazdırması demek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder