İnci Tulpar 'O Ses Türkiye'
HABERİ PAYLAŞ

'O Ses Türkiye'

Televizyon karşısında ciddi bir vakit geçirmiyorum. Dizileri takip edemiyorum ve haber programları dışında da bir programı sonuna dek izlediğim pek seyrek... Hele hele ‘Kelime Oyunu’ dışında yarışma programları ile neredeyse hiçbir tanışıklığım yok. Gelgelelim, her hafta ‘O Ses Türkiye’ yarışmasını keyif ve ilgi ile izliyorum.

Bu, yurt dışından uyarlanan yarışma formatının başarısından olduğu kadar, jüri üyelerinin yarattığı sinerjiden de kaynaklanıyor. Bazen lafı uzattıklarını, bazen kendilerini tekrarlayan açıklamalar yaptıklarını düşünsem de genel hal ve tavırlarını doğal buluyorum. Hele de katılan yarışmacılara olan yaklaşımlarında, hepsinin kendi stili içinde, gayet haklı noktalara değindiklerini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Açıkçası, gelecek sezonlarda yeni bir jüri seçimine gidilirse, yeni dörtlü bu kadar başarılı olur mu bilemiyorum. Yarışma ile ilgili tek itirazım, jüri üyelerinin yer aldığı reklâm spotları. Maalesef, yarışmadaki doğallıkları reklâm spotlarında yok oluyor, yapmacık bir rol kesme çabasına dönüşüyor. Bu konuda, sinema tecrübesi olmayan jüri üyelerinin oyunculuk koçuna ihtiyacı var.

Fakat genel olarak, Acun Medya bu yarışmayı başarılı bir şekilde kotarmış, stresten ve gündemden uzaklaşmamızı sağlayan bir şov ortaya çıkarmış. Bir de belirli şarkıların çok sık tercih edilmesine biraz daha dikkat edilirse ‘olmuş bu yarışma’ der, keyifle izlemeye devam ederiz.

‘Operasyon: Argo’

Ben Affleck, yönetmenlik koltuğuna da oturduğu ‘Operasyon: Argo’ filminde bir CIA ajanını canlandırıyor. İran’ın ABD Büyükelçiliği’nin, şah sonrası devrim yanlıları tarafından basılması ile Kanada elçiliğine sığınan 6 Amerikalı bürokratı kurtarmaya soyunan bir ajanı... Bu krizde 6 kişiyi 2 ayı aşkın süre saklayan Kanada Büyükelçiliği’ne bol bol teşekkür edilen filmde, Kanada-ABD ilişkilerinin her zaman sarsılmaz temellere sahip olduğu da kesinkes vurgulanıyor.

Elbette, operasyonda Hollywood’un rolüne de bir saygı duruşu var. Zira Tony Mendez’in (Ben Affleck) giriş-çıkış kontrollerinde kuş uçurtulmayan o günlerde elini kolunu sallayarak İran’a girebilmesinin nedeni, İranlı yetkilileri, ülkelerinde ‘Argo’ isimli bir bilim kurgu filmi çekeceğine ve gizlenen bürokratların filmin çekim ekibi olduklarına inandırması. Ve yine, elbette Ben Affleck ve CIA’in yolu Türkiye’den geçiyor.

Haberin Devamı

Ayasofya’da buluşan ajanları görüyoruz. Üstüne de İran’a benzediği düşünüldüğü için çarşı ve sokak sahnelerinin çoğunun çekildiği Kapalıçarşı ve Fatih’de güya İran’da dolanan sözde film ekibinin tedirginliğini, İranlı tüccar ile yaşadığı gerilimi izliyoruz. Kaçış uçağının, İranlı askerlerce jiplerle kovalandığı sahne de aksiyon dozunun tavan yaptığı bir finale ulaştırıyor filmi. Filmin, olumlu eleştiriler aldığını ve Oskar yolunda olduğunu da söyleyeyim.

Gelgelelim; bir olmamışlık, bir oturmamışlık var. Oyunculuklarda, tarihi olaylar örgüsünde, Hollywood uzantısı sahnelerinde büyük bir sinema ustalığı sergilendiğini söylemek zor. Hatta gerçek olaylara ışık tutan bir yapım iddiasından uzaklaşıp absürd komedi havasına büründüğü anlarda, seyredeni ‘bir dakika nereden çıktı şimdi bu?’ düşüncesi ile de baş başa bırakabiliyor. Gereksiz uzatılmış sahneler de tempoyu düşürüyor. Politik dönem filmleri sevenlere hitap edecektir.

Haberin Devamı

Yılbaşı için ana yemek

Tecrübelerim, yılbaşı akşamını dışarıda geçirmenin zor olduğunu kanıtladı. Aile ve dostlar ile evde buluşmak en sıcak ortamı sağlıyor bana. Hâl böyle olunca da güzel bir akşam yemeği opsiyonlarını düşünmeye başladım. Biraz yemek kitaplarını karıştırdım ve Osmanlı mutfağından bir tarifte karar kıldım.

Ön deneme o kadar leziz oldu ki benim gibi ana yemek seçeneklerini gözden geçiren okurlarım için yazmaya karar verdim. Evet açıklıyorum: Kuru erikli, pirzolalı, etli yaprak sarması! Bildiğimiz etli yaprak sarmasını sarıp tencereye bir kat kuru erik, bir kat pirzola üzerine diziyoruz. Uzun uzun, kısık ateşte pişiriyoruz. Sonuca inanamazsınız! O kuru erikler yumuşuyor, püre haline geliyor, pirzola ve yaprağın tadı ile birleşiyor.

Ağza alındığında damakta bir tad patlaması yaratıyor. Son yıllarda batı adetleri ile yılbaşı sofralarında yer almaya başlayan fırında hindi ve iç pilâv kombinasyonuna çok ciddi bir alternatif olarak, hepinize öneriyorum. Mutlu, huzurlu sofranızda, ağız tadı ve hoş sohbetler ile karşılayacağınız umutlu bir yeni yılın ilk yemeği olsun.

(15.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder