Cumartesi Postası Normal doğum mu, sezaryen mi?

Normal doğum mu, sezaryen mi?

Paylaş
Normal doğum mu, sezaryen mi?

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Banu Göker Özdemir, doğum şekilleri ve bu konuda son kararı kimin vermesi gerektiği hakkında bilgi verdi

Doğum şekli konusunda kararı kim vermeli?

Gebelik süresince anne adaylarını en çok endişelendiren ve kafalarını en çok karıştıran durum, doğumun ne şekilde gerçekleşeceğidir. Özellikle günümüzde anne adaylarının internet gibi platformlarda çok daha fazla bilgiye kolayca ulaşabilmesi, bu sorunun cevabını daha da zora sokuyor. Her iki doğum şeklinin de kendi içerisinde artı ve eksileri bulunur.

Öncelikle tamamen fizyolojik bir yol olan normal doğum tercih edilmeli, ancak tıbbi açıdan mutlaka hasta bazında bu artı ve eksiler de değerlendirilmelidir. Konuyla ilgili günümüzde ülkemizde yasal bir düzenleme yoktur. Bu yüzden kadın doğum hekimlerine düşen görev, hastada hangi doğum yönteminin tıbben en uygun olacağının belirlenmesi, hastaya kendisi ve bebeği için getirdiği faydaların ve risklerin anlatılması, en sonda da karar verilmesidir.

Doktor normal doğum önerdiği halde anne sezaryen istiyorsa...

Bu son yıllarda çok tartışılıyor. Elektif sezaryen, yani hiçbir tıbbi gereklilik olmadığı halde anne isteğine bağlı olarak gerçekleştirilir. Eğer bebek ya da anne sağlığı açısından sezaryen olmayı gerektirecek bir durum yoksa, tüm tıbbi bilgilerimiz doğumu fizyolojik yoldan, yani normal yolla yapılması gerektiğini öngörür. Fakat günümüzde anne adaylarının ağrı çekmekten korkmaları, daha konforlu olduğunu düşünmeleri, doğumun zamanının önceden planlanabilmesi gibi nedenlerden dolayı sezaryen ile doğumu tercih ettikleri görülür.

KARARI DOKTORUNUZA BIRAKIN!

Anne veya bebeği tehlikeye sokacak bir durum olmadığı zaman öncelikle normal doğum önerilmelidir. ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ sorusu, hem bilim camiasında hem de medyada bugüne kadar en çok tartışılan konulardan biri.

Öncelikle sağlıklı bir anne ve yeni doğan bebeği hedefleyen kadın doğum hekiminin mesleki sorumluluğu, bilgisi ve tecrübeleri doğrultusunda doğumun en uygun ne şekilde gerçekleşeceğine karar vermeli, bunu artı-eksileriyle, hasta ve hasta yakınlarına aktarmalıdır.

Sonuç olarak sezaryen, cerrahi bir operasyondur ve gereksiz yere yapılmasının getireceği dezavantajların hastaya anlatılarak karar verilmesi gerekir.

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY

2

Haberin Devamı