Gündem Nişanyan, evlerini Nesin Vakfı'na bağışladı

Nişanyan, evlerini Nesin Vakfı'na bağışladı

Paylaş
Nişanyan, evlerini Nesin Vakfı'na bağışladı

Yazar ve dilbilimci Sevan Nişanyan, Şirince köyünün simgesi haline gelen ve yıkım kararı bulunan Nişanyan Evleri'nin kendisine ait olan paylarını Nesin Vakfı'na bağışladı

Yazar ve dilbilimci Sevan Nişanyan, Şirince köyünün simgesi haline gelen Nişanyan Evlerinin kendisine ait olan paylarını bugün Selçuk tapu dairesinde düzenlenen bir törenle Nesin Vakfı'na bağışladı.

Haberin Devamı

Basına bir açıklama yapan Nişanyan, “Bu evler insanlara güzelliği ve özgürlüğü hatırlatmak amacıyla yapıldı. Benim malım değildir. Köyün malıdır. Ülkenin malıdır. İnsanlığın malıdır. Kalıcı olmaları açısından Nesin Vakfı’nın daha uygun bir el olacağını düşündüm. Bağış fikri zaten uzun zamandan beri vardı. Son günlerde yaşadığımız acı olaylar, sürecin hızlanmasını sağladı,” dedi.

Nesin Vakfı adına bağışı kabul eden Prof. Dr. Ali Nesin, “Zenginliğimize zenginlik, güzelliğimize güzellik katıldı. Nesin Vakfı’nda yetişen çocukların bu güzelliğin seviyesine yükselmeleri ve bu güzelliği haketmeleri için elimizden geleni yapacağız. Her bağış gibi bu bağış da bize görev ve sorumluluk yüklüyor,” dedi.

'ÖYLE DE YIKAMAZLAR, BÖYLE DE'

Haberin Devamı

Bağışın yıkım kararlarına etkisi olup olmayacağını soran bir gazeteciye Nişanyan şu cevabı verdi: “Öyle de yıkamazlar, böyle de yıkamazlar. Yıksalar o enkazın altında Devlet kalır. Bu hakikati kavrayamayanları gaflet uykusundan uyandırmak açısından bu attığımız adım belki öğretici olur.”

Bağışlanan mülkler Nişanyan Oteli, bir tarihi ev, bir hamam, bir arsa ile çok sayıda bağevi, bir konak, çiftlik ve Hodri Meydan Kulesini içeren İlyastepe köyünden oluşuyor. Nişanyan’ın kendi evi de bağışlanan mülkler arasında bulunuyor. Nişanyan Evleri otel tesislerini Nişanyan işletmeye devam edecek.

Sevan Nişanyan bağışla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Şirince'de neyim var neyim yoksa Nesin Vakfı'na bağışladım. Bu yıkım kararları ve yıllardır Şirince'de verdiğim mücadele kendi içime dönüp düşünmeme sebep oldu. Bir vicdan muhasebesi yaptım. Mal sahibi olmanın bir insanın özgürlüğünü nasıl kısıtladığını gözler önünde yaşadım. Özgürlüğüme daha düşkünüm, o yüzden mallarımı devrettim. Daha bir müddet daha otel ve bağevlerinin işletmesini yapacağım. Sonra ne olur, bilemem. Bakacağız."

YIKIM KARARI GEÇEN YIL ALINMIŞTI

Aralarında Sevan Nişanyan tarafından işletilen "Nişanyan Evleri" butik otel işletmesinin de bulunduğu 22 yapı için "SİT alanında kaçak olarak inşa edildikleri"gerekçesiyle İzmir İl Özel İdaresi Encümeni tarafından geçen yıl eylül ayında yıkım kararı alınmıştı.

Haberin Devamı