Yaşam Nevruz nedir? Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır?

Nevruz nedir? Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır?

Paylaş
Nevruz nedir? Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır?

Dünya genelinde birçok Orta Asya ülkesi ve diğer ülkeler tarafından kutlanan Nevruz Bayramı geldi çattı. Peki Nevruz Bayramı ne zaman? Nevruz nedir, Nevruz nasıl kutlanır?

Genel olarak Orta Asya medeniyetleri tarafından kutlanan, ayrıca Rusya, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Ukrayna ve Kosova tarafından da tanınan Nevruz Bayramı, heyecanla bekleniyor. Peki Nevruz Bayramı ne zaman? Nevruz nedir, Nevruz nasıl kutlanır? İşte kültürel bir bayram olan Nevruz Bayramı hakkında tüm detaylar...

NEVRUZ NEDİR?


Kelimenin aslı eski Farsça dilinden gelmektedir ve yeni gün/günışığı anlamına gelmektedir. Nevruz kelimesi ilk defa ikinci yüzyılda Pers kaynaklarında kullanılmıştır. İran ve Bahai takvimlerinde yılın ilk günü olarak bilinen Nevruz kelimesi, günümüz İran'ında İslami bir köken olmasa da bir şenlik olarak kutlanmaktadır. Medeniyetler arasında tarih farklılığı gösterebilen Nevruz, birbirine yakın ve çeşitli tarihlerde kutlanmaktadır.

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?


Nevruz Bayramı, bazı medeniyetlerde kutsal bir gün olarak kutlanan, ancak Anadolu ve Orta Asya Türk halkları başta olmak üzere Kürtlerde, bazı Arap medeniyetlerinde ve Rusya çevresi bölgelerde baharın gelişine yönelik bir şenlik olarak kutlanan gündür.
2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yaklaşık 3000 yıldır kutlanan Nevruz Bayramı'nı kabul etmiştir ve Dünya Nevruz Bayramı olarak kayıtlarına geçirmiştir. Aynı zamanda 28 Eylül - 2 Ekim 2009 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Miraası Koruma Kurulu da, bu özel günü Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi'ne kabul etmiştir.

NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?


Nevruz Bayramı, medeniyetler arasında farklı zaman dilimlerinde kutlanmaktadır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen 22 Mart veya 23 Mart'ta kutlanmaktadır. Astrolojik olarak ise Nevruz günü olan 21 Mart, burçlar çizelgesinde ilk sırada yer alan Koç burcunun başlangıç günüdür.


NEVRUZ BAYRAMINDA ATEŞİN ÜZERİNDEN NEDEN ATLANIR?


Nevruz Bayramı'nda etkinliklerin düzenlendiği alana geleneksel bir şekilde Nevruz Ateşi yakılır. Ateş, tarih boyunca eski Türkler tarafından kutsal olarak sayılmaktaydı. Eski Türkler, ateşi kutsal saydıklarından dolayı ateşle oynamaz, ateşe tükürmez veya ateşi söndürmezdi. Ateşin kendilerini kötülüklerden arındırdığını ve hastalıklardan koruduğunu düşünen eski Türkler, Nevruz kutlamalarında da ateş yakarak üzerinden atlardı.

Bu sebepten, günümüzde de eski Türk inançlarına saygıda bulunmak ve Nevruz kültürüne uyum sağlamak için Nevruz Ateşi yakılır ve üzerinden atlanılır.

Haberin Devamı