Dr. Mehmet Öz Nelerden uzak durmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Nelerden uzak durmalı?

Haberin Devamı

Devleşen endüstrinin çevreyi kirleterek ne kadar zarar verdiğini biliyorsunuz, peki evinizde günlük olarak yaptığınız bir şeyin sizi ve bütün gezegeni hasta edebileceğini biliyor muydunuz? Hepimiz endüstriyel kirlenme ve iklim değişikliği hakkında bir şeyler biliyoruz ancak çevreyi tehdit eden eve daha yakın bir unsur var; farmasötik ve kişisel bakım ürünleri kirliliği. Uzmanlar, Amerika’daki deniz yaşamının gezegenimize ve bize verdiği zararlardan giderek endişe duyuyorlar.

Çevreye ne oluyor?

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar merkezi, ülkenin çevresindeki nehir havzalarında hem dişi hem erkek cinsel organına sahip balıklar buldu. İnterseks (her iki cinsiyetin özelliklerini taşıyan) kurbağalar da her taraftan çıkıveriyor. Ve uzmanlar ülkenin su kaynaklarında atrazin (bir çeşit bitki öldürücü) ve Bisfenol-A (BPA) gibi endokrin bozucular olduğuna dair kanıtlar buldu. Dünyanın her bölgesindeki nehir havzalarında benzer bulgulara rastlamak mümkün. Endokrin bozucular nelerdir? Bu kimyasallar, bizi iki yönde etkileyebilecek şekilde, vücudumuzdaki hormonların işleyişini değiştiriyor. İlk olarak hormonlarımızın normal olarak çalışmasını engelleyebilirler ve ikinci olarak da gelişme çağında olan gençlerin ergenliğe daha erken girmesini tetikleme türünden etkileri olan hormonlar gibi davranabilirler.

Biz nasıl etkileniyoruz?

Meme kanseri oranları giderek artmakta, genç kızlar ergenliğe daha erken girmekte, sperm sayıları ve testosteron seviyeleri çok fazla düşmekte ve bazı genital anormallikler de artış göstermekte.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Tam olarak kanıtlanmış olmasa da uzmanlar çevreye soktuğumuz ürünlerin suçlu olabileceğinden şüpheleniyor ve belirli kimyasalların kullanımını azaltmamızı ısrarla tavsiye ediyorlar. İşte o kimyasallar:

BisfenolA (BPA): Sert plastik, teneke kutu kaplaması yapmak ve karbonsuz satış fişleri oluşturmakta kullandıkları kimyasal olan BPA hakkında hepiniz bir şeyler duymuşsunuzdur. Farelerde meme kanseri riskini artırdığı kanıtlanmıştır ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), BPA’nın verebileceği potansiyel zarara karşı uyarıda bulundu. Hatta Connecticut’da çocuk ürünlerinde bu kimyasalın kullanılması yasaklandı. Yüzde 93’ümüzün vücudunda BPA bulunuyor. Onunla birlikte yaşıyor ve banyoda vücudumuzdan atarak bu kimyasalı doğaya yolluyoruz.

Fitalat: Bu telaffuzu zor maddeler cildinize bir losyon veya vücut kremi sürmenizin ardından onun kokusunun uzun süre vücudunuzda kalmasına yardımcı olur. Ayrıca oyuncak, halı, deterjan, sabun, oje ve şampuanlarda da bulunurlar. İşin kötüsü, bu madde östrojen hormonunu taklit ediyor ve kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalarda testesteronu düşürmek, ceninle ilgili bozukluklar gibi doğurganlık problemlerine yol açtığının görüldüğü belirtiliyor. Genelde güzellik ürünlerinde isimleri geçmiyor, bu yüzden en basit yöntem hoş kokulu, parfümlü ürünlerden uzak durmak.

Parabenler: Nemlendirici şampuanlar ve vücut losyonlarında bulunan parabenler güzellik ürünleri (kontrolümüz dışındadır) ancak çoğumuz kullanılmamış ilaçları tuvalete atarak su kaynaklarımızda bulunan artan miktardaki farmasötikal kirlenmeye katkıda bulunuyoruz. 2008’de AP Haber Ajansı düzinelerce tıbbi ürünün su kaynaklarımızı ve en sonunda musluk sularımızı boyladığını ortaya çıkardı. Su arıtma tesislerinin büyük bölümü bakteri gibi biyolojik tehlikeleri arıtmak üzere tasarlanmıştır ama antibiyotik gibi kirletici maddelerden arıtma konusunda hiçbir yapılanması yoktur. Ve sonuç: Bilimadamları artık yalnızca antibiyotiklere karşı dayanıklı değil, onunla geçinen bakteriler keşfediyor!

NE YAPABİLİRSİNİZ?

? Suyunuzu paslanmaz çelik şişelerden için.
? 3, 6 ve 7 numaralı plastiklerden kaçının.
? Plastiği asla mikrodalgada ısıtmayın. (mikrodalgada ısıtılabilir yazsa bile!)
? Konserve yerine donmuş veya taze ürünler tercih edin.
? BPA içermeyen biberonları kullanın.
? Parfümlü ürünlerden kaçının ve kokusunu esanslardan (kokulu ve uçucu yağlar) alan ürünleri tercih edin.
? Parabenlerden uzak durun.
? Paraben ve fitalat içermeyen ürünleri tercih edin.
? Atık ilaçları öğütülmüş kahve veya kedi kumuyla birlikte çöpe atın (zararlı ilaçların çöpten alınmasını engellemek için) ve kalan kullanılmamış kısımları da eczanenize götürün veya bölgenizdeki zararlı atık imha kolaylıklarını internetten öğrenin.

Hamilelik sırasında dişeti ve dişlere neler oluyor?

Artan kan dolaşımı dişetlerinizi yumuşatır ve böylece dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanamaları en aza indirger. Bu hiçbir durumda fırçalama ve ip kullanmayı aksatmanız anlamına gelmiyor. Hamilelikte istemeyeceğiniz bir şey de periodontal hastalıklardır (diş ve dişeti hastalıkları). Bu hastalıklardan mustarip hamile kadınlar daha fazla gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) riski altındadırlar ve bebeklerinin çok erken ve çok küçük doğma riski 7 kat daha fazladır. Periodontal hastalıklara neden olabilecek bir enfeksiyon olan gingivit (dişeti iltihabı), hamile kadınların yarısını etkiliyor (şişme ve aşırı kanama birer belirtidir, sebep değildir). Gingivit, bakteriler dişleriniz ve dişetiniz arasına gidip yerleştiğinde başlar; artık yiyecekler bakterilerin dikkatini çeker ve onları besler. Östrojen de kan damarlarınızın tahriş olup tıkanmasına neden olabilecek dişlerdeki plağın neden olduğu iltihaplanmayı artırarak sizi bakterilere daha duyarlı hale getirir. Eğer dişlerinizi fırçalamaya ve ip kullanmaya özen gösteriyorsanız ve diş doktoruna düzenli gidip temizlik yaptırıyorsanız dişeti problemleriyle ilgili riskleri azaltarak uzun bir yol katedebilirsiniz. (Gargarayı atlayın çünkü çoğu hamile kadının almasını istemediğimiz triklosan kimyasalını içeriyor!)

Burun ve sinüsler için sağlıklı hijyen

Burun kıllarını cımbızla almak, burnu kaşımak ya da diğer şiddetli burun aktiviteleri kıl köklerinin yüzde ‘ölüm üçgeni’ diye adlandırdığımız yerde bakterilere maruz kalmasına neden olabilir. Burası burun ve sinüs etrafındaki kan damarlarının beyne ait esas toplardamarla birleştiği yerdir. Bir enfeksiyon oraya gidecek olursa, enfeksiyonlu kan pıhtısına dönüşebilir. Bu yüzden bunu koparmadan ve yolmadan yapın. Geniz yolunu günlük hijyen alışkanlığınızın bir parçası olarak nazik bir şekilde temizleyin. Kabukları yumuşatmak için burnunuzun kenarına nemlendirici krem sürün. Ve kılları kökten koparmak yerine nazikçe kesen rotatif bir burun kılı makası kullanın.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder