Siyaset Neden "sağ"dan bir aday tercih edildi?
Paylaş
Neden "sağ"dan bir aday tercih edildi?

CHP ve MHP 'nin 2 aydan beri devam eden görüşmeler sonrası belirlediği adayın "sağ"cı olması sürpriz değil

SERKUT BOZKURT/POSTA İNTERNET

Çatı adayın Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu olması iki parti için de seçim zamanı güçlü bir koz. Peki CHP, önce Ankara'da, sonra da cumhurbaşkanlığı adaylığında neden kendi parti tabanına yakın, merkez soldan bir adayı tercih etmedi?

Bunun için 30 mart seçim sonuçlarına bakmak gerek.

CHP içinde de, yapılan araştırmalarda da CHP'nin yakın dönem alacağı en yüksek oyu 30 Mart seçimlerinde aldığı oy oranı yüzde 27,8.

12 milyon 533 bin oy aldı CHP seçimlerde.

Bu sonuç CHP'yi muhafazakar aday bulmaya yöneltti.

Rotanın muhafazakar adaya yönelmesi, parti içinde tepkiye neden olabilir, ama seçim sonucu CHP'nin, sol bir adayla yola çıkmasını biraz da mecbur bıraktı.

Türkiye'de sol bir partinin yakın dönemde alabileceği en yüksük oyu CHP 30 Mart'ta aldığı aldı. Ancak yüzde 27, 8 cumhurbaşkanlığı için yeterli değil. Cumhurbaşkanlığı için yüzde 50 + oyu alması gerekiyor CHP'nin. Bu da MHP ile aylardan beri süren pazarlığın da sonucu.
MHP de bunu kullandı

CHP'nin soldan aday gösterirse, en çok alacağı oyu söyledi. Ancak sağdan bir aday olursa seçim sonuçlarının değişeceğini biliyordu. İhsanoğlu görünen CHP'nin adayı. Ancak geride bu adayın muhafazakar çizgiden gelmesinin en büyük nedenlerinden biri MHP'nin baskısı.

MHP, Senin sol aday alsa alsa yüzde 28 alacak. Ancak sağdan bir aday olursa, bizim de oylarımızla adayın oyları artar" diyordu. MHP'nin bu politikası, CHP'nin de yaptığı araştırmalarda ortaya çıktı. İhsanoğlu bu nedenle iki partinin ortak adayı oldu.

İhsanoğlu'nun çatı aday olarak belirlenmesinden çıkan en önemli sonuç ise, Türkiye'de sağ - merkez sağın kazandığı oldu.

İki partinin Ekmelledin İhsanoğlu üzerinde birleşmesinin bir diğer nedeni ise Cumhurbaşkanlığı köşkündeki ismin dış politikada aktif olmasını istiyor.

CHP ve MHP'ye göre dış politikada AK Parti 2 konuda çöktü.

1. Mısır. ABD'nin de önce "darbedir" dediği Mısır politikasında ülkeler rota değiştirdi. AB Mısır konusunda sessiz kaldı. Sisi'yi önce eleştiren ülkeler, sonra destek verdi. AK Parti bu yolda yalnız kaldı. Erdoğan'ın meydanlarda darbeci dediği Sisi'ye Cumhurbaşkanı Gül tebrik mesajı gönderdi. Kahire ile Ankara arasındaki gerginlik poliktikasının Türkiye ile değil, AK Parti ile olduğu mesajı verildi Mısır'a.

2. Suriye. Esad yönetimine en sert tepkiyi AK Parti gösterdi. Suriye'ye operasyon yapılmasını bekledi Ankara. Olmadı. Avrupa da, ABD de sözlü olarak Esad'ı uyardı. AK Parti yine yalnız kaldı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Baçheli, cumhurbaşkanlığı için çıkacakları mitinglerde bu konuları öne çıkaracak adayları İhsanoğlu'nun bu konuda başarılı olduğunu söyleyecek.

Haberin Devamı