Yaşam Nazilere karşı dört kadın!

Nazilere karşı dört kadın!

Paylaş
Nazilere karşı dört kadın!

İkinci Dünya Savaşı’nın zor koşullarında mücadeleyi bırakmayan dört kadının; Amy Johnson, Sophie Scholl, Bertie Albrecht ve Mila Racine’in öyküsü tek bir kitapta ve çizgi roman tadında okuru bekliyor

Şenay AYDEMİR/ sinesenay@gmail.com

Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesi ve ardından yaşanan İkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin gördüğü en acımasız anların ortaya çıkışına neden oldu. Öte yandan, işgal altındaki Avrupa ülkelerinde de binlerce onurlu insan Nazilere karşı savaşıyordu. Alfa Yayınları’nın Çizgi Roman Serisi’nden çıkan “Kadın Direnişçiler” kitabı, ismi dahi bilinmeyen bu binlerce insan içerisinden tarihe kalabilen dört kadının hikayesini anlatıyor okura.

Efsane yayınevinin ürünü

1870 yılında Belçika’da kurulan ve aralarında Ten Ten’in de bulunduğu çok önemli çizgi romanları yayımlayan Casterman yayınevi tarafından 2013-2016 yılları arasında dört fasikül olarak yayımlanan “Kadın Direnişçiler’ serisi Türkiye’de tek bir kitap haline getirilmiş.
Bu dört kadından ilki dünyanın ilk kadın pilotlarından Amy Johnson. 1930’da İngiltere’den Avustralya’ya uçmayı başaran bu kadın savaşın başlamasıyla birlikte Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde görev almıştı. 5 Ocak 1941’deki uçuşunda nedeni tam olarak bilinmeyen bir nedenle uçağı düştü. Cesedi hiçbir zaman bulunamadı.



İkinci kadın kahraman Nazilerin kalbinde, Almanya’da onlara karşı direnen Sophie Scholl. Ağabeyi ve bir grup genç insanla birlikte 40’lı yıllarda bildiriler dağıtarak Alman halkını isyana davet etmişlerdi. 22 Şubat 1943’te göstermelik bir mahkeme sonrası ölüm cezasına çarptırıldı, giyotinde infaz edildi. Ama direnişe umut oldu.

Üçüncü isim ise Berty Albrecht Fransa’daki mücadelesi çok daha önceleri başlamıştı aslında. İflah olmaz bir kadın hakları savunucusuydu. Ülkesi işgal edilince de direniş saflarına ilk katılan isimlerden birisi oldu.


Birkaç kez tutuklanıp bırakıldıktan sonra başka bir ülkeye gitme şansı varken gitmemiş, 1943’te tekrar yakalanmıştı. Hapishanede arkadaşlarını ele vermemek için intiharı seçti.


Ve son olarak, Mila Racine. Yahudi direnişinin en önemli simalarından. Savaş boyunca Yahudi çocukların Fransa’dan İsviçre’ye geçirilmesi için yoğun çabalar harcadı. Yakalanıp hapishaneye çevrilen bir otelde tutulduğunda bile çocukları düşünerek kaçmayı reddetti. Ne hazin ki savaşın bitmesine çok az bir süre kala tutulduğu toplama kampında dost güçlerin bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.

Kurgusu güçlü, sinema tadında

Yazarlar Regis Hautieres ve Francis Laboutique ustaca dört hikaye arasında bağlantı kurmayı da başarıyor. Günümüzde, Claire Guissart’ın kaybettiği yaşlı bir aile büyüğünün izini sürmesiyle açılıyor perde. Elindeki malzeme Claire’i Anna Müller adında bir Alman casusun dünyasına götürüyor. Anna Müller, bu dört kadın direnişçiyi birbirine bağlayan unsur. Böylece kadınlar arasındaki devamlılık sağlanmış oluyor. Aynı zamanda Anna Müller’in bütün bu süreç boyunca yaşadığı değişime de tanıklık ediyoruz.


Kadın Direnişçiler
Kolektif
Ayşe Meral
Alfa Yayıncılık
260 sayfa

Haberin Devamı