Gündem NATO Zirvesi'nde neler konuşulacak?

NATO Zirvesi'nde neler konuşulacak?

Paylaş
NATO Zirvesi'nde neler konuşulacak?

Dünyanın gözü yarın Brüksel'e çevrilecek. NATO liderleri ilk kez yeni ABD Başkanı Donald Trump'le tanışacak. Bir günlük liderler zirvesinde masada terörle mücadele, Transatlantik ilişkiler, yük paylaşımı ve Avrupa Birliği ile işbirliği bulunuyor

NATO'ya bağlı üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geliyor. Transatlantik ilişkilerin yeni yönünü belirleyecek toplantıda NATo liderleri, ABD Başkanı Donald Trump'la ilk kez buluşacak.


TOPLANTI TRUMP'IN İTTİFAK ÜYELERİYLE TANIŞMASI İÇİN DÜZENLENİYOR


Aslında NATO liderler toplantısı, geleneksel olarak ABD'de seçilen yeni başkanın ittifak üyeleriyle tanışması amacıyla yapılıyor. Buna rağmen yarınki zirvede gündem yoğun.

Zirvede terörle mücadele öncelikli konular arasında yer alıyor. İttifakın tehditlere karşı daha etkin hale gelmesi de gündeme gelecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın zirvede NATO'nun ABD için önemine vurgu yapması bekleniyor. Trump, seçim kampanyaları sırasında NATO'yu "modası geçmiş" bir kurum olarak nitelendirmişti. Acak başkan seçildikten sonra fikir değiştirdi.

Trump, "NATO için o zaman modasi geçmiş demiştim, NATO artık modası geçmiş bir oluşum değil. NATO'nun DAEŞ'e karşı mücadelede Iraklı ortaklarımıza daha fazla destek vereceği bir rol oynayacağına inanıyorum" dedi.

Zirvede gündeme gelecek bir başka konu da yük paylaşımı olacak. Washington yönetimi, Avrupa ülkelerinden savunma harcamalarını artırmalarını istiyor.

Liderler geçen yılkı Varşova Zirvesi'nde savunma harcamalarının gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sini teşkil etmesi yönünde karar aldı. Donald Trump o kararın önemine vurgu yapacak.


AB-NATO KURUMSAL İŞBİRLİĞİ GÜNDEME GELECEK


Toplantıda AB-NATO kurumsal işbirliği de gündeme gelecek. Almanya, AB'nin NATO'dan bağımsız olarak bir askeri yapıya kavuşması gerektiği görüşünü savunuyor.

NATO da kendisiyle rekabet içinde olmadığı sürece AB'nin savunma kapasitesini geliştirmesine olumlu yaklaşıyor. Ancak bu fikir, ittifakın bazı üyeleri tarafından tereddütle karşılanıyor.

Zirvede Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecine giren İngiltere'nin ise NATO'ya yeniden daha fazla ağırlık vereceği yönünde niyet beyan etmesi bekleniyor.

KARADAĞ YENİ ÜYE OLARAK YER ALACAK


Karadağ'ın da ittifakın yeni üyesi olarak temsil edileceği zirvede Rusya ile olan ilişkiler, Ukrayna ve Afganistan'daki gelişmeler de müttefiklerin çantasında olacak.

Toplantı sonunda savunma harcamaları ile terörle mücadele konusunda prensip kararları alınacak. Herhangi bir sonuç bildirisi yayımlanması ise beklenmiyor.

Zirve, iç politikada Rusya ile istihbarat paylaşımı konusunda zor bir dönem geçiren Trump'ın güvenlik ve istihbarat paylaşımında Avrupalı müttefiklerine güven tazelemesi için önemli bir fırsat olarak nitelendiriliyor.


MACRON ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK


Brüksel'deki buluşma, Fransa'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da ilk zirvesi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Macron'la bir görüşme yapması bekleniyor.

İNCİRLİK KRİZİ DE KONUŞULACAK


Liderlerin resmi gündeminde olmasa da Türkiye-Almanya arasındaki İncirlik krizi ile Ankara-Viyana hattındaki gerilim de konuşulacak konular arasında yer alacak.

İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, NATO üyesi olmayan Avusturya'nın NATO faaliyetlerine katılımı konusunda tedbir uyguluyor. Gerekçe olarak ise Avusturya'nın Türkiye karşıtımı tutumu gösteriliyor.