Siyaset NATO, Türkiye için toplanıyor
Paylaş
NATO, Türkiye için toplanıyor

Türkiye 4'üncü madde kapsamında Salı günü NATO'dan toplantı talep etti

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin Türkiye 4. madde kapsamında NATO’dan daimi temsilciler düzeyinde Salı günü toplantı talep etti.

Haberin Devamı

NATO sözleşmesi’nin 4. maddesi "Üye ülkelerden herhangi biri, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesini içeriyor.

BM GÜVENLİK KONSEYİ DE BİLGİLENDİRİLECEK

Bakan Davutoğlu ayrıca, dünden bu yana başta bölge ülkelerinin temsilcileri ve P5 ülkeleri (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri) olmak üzere 15 ülkeden muhataplarıyla görüştüğünü de söyledi. Davutoğlu, tüm uluslararası kamuoyunun bu süreçte Türkiye’nin elindeki veriler ışığında bilgilendirileceğini belirtti.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Öte yandan AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle yarın Lüksemburg'da bir araya gelecek.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.

Haberin Devamı

Yarınki toplantıda AB üyelerinin alacağı tutum, Türkiye'nin girişimiyle Salı günü toplanacak NATO büyükelçilerinin (Kuzey Atlantik Konseyi) toplantısından çıkacak kararla ilgili önemli gösterge olacak.

Öte yandan AB dışişleri bakanlarının yarınki toplantıda, halka şiddet politikasını sürdüren Esed rejimine yönelik ilave yaptırımlara gitmesi bekleniyor.

>>Ban Ki-mun: Türkiye'yi takdir ettim

İNGİLTERE: ENDİŞELİYİZ

İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague, Türk askeri uçağının düşürülmesini kınayarak, olaydan "ciddi biçimde" kaygı duyduklarını bildirdi. Hague yaptığı açıklamada, "Bu ölçüsüz eylemin, Suriye rejiminin ne kadar ileri gittiğini gösterdiğini" belirterek, "Suriye’nin bu davranışından sorumlu tutulacağını ve ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde güçlü bir eyleme destek vermeye hazır olduğunu" kaydetti.

William Hague dün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşmuş ve sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki resmi hesabında, "Desteğimi iletmek ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili endişemi ifade etmek için Türk Dışişleri Bakanıyla konuştum" diye yazmıştı.

Haberin Devamı