Dünya NATO gerilim istemiyor

NATO gerilim istemiyor

Paylaş
NATO gerilim istemiyor

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Gerilimin tırmanmasını beklemiyoruz" diye konuştu

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in başkanlığındaki toplantının ardından Rasmussen basına konuştu. NATO üyesi 28 ülkenin büyükelçileri Türkiye’nin talebiyle toplandı.

Toplantı 4. maddeden yapıldı. (4. madde üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor) Ancak toplantıda ileride 5. maddenin gündeme gelip gelmemesi konusunda bir tartışma olup olmayacağı merak konusuydu. Rasmussen yaptığı açıklamada 5. maddenin gündeme gelmediğini açıkladı.

"TOPLANTI 4. MADDE ODAKLIYDI"

Rasmussen Al Arabia muhabirinin "5. madde gündeme geldi mi?" sorusu üzerine "Bugün 5. Maddeyi tartışmadık. Sadece danışma amaçlı görüştük. 4 . madde odaklıydı. Türkiye böyle bir danışma görüşmesini talep etmişti.

Durumu tartıştık ve müttefikler kendilerini dayanışmalarını açık ettiler. Önümüzdeki günlerde bir takım gelişmeler yaşanırsa bugün de bahsettiğimiz gibi yakından takip edeceğiz." dedi.

"GERİLİMİN TIRMANMASINI BEKLEMİYORUZ"

Rasmussen "NATO bu şiddete karşı ne gibi adımlar atacak?" sorusuna ise şöyle cevap verdi. "Bahsettiğim gibi en net beklentim şu, şu anda böyle bir gerginlik tırmanmaya devam etmeyecek. Karşılaştığımız büyük ölçüde kabul edilemez bir durum. Suriye’nin de bu tür olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunduk.

"NATO MÜTTEFİKLERİ BU OLAYI KINADI"

Rasmussen konuşmasına şöyle devam etti: "Daimi temsilciler bizi bilgilendirdiler. Bu olayla ilgili detayları aktardılar. Buna dayanarak NATO müttefikleri kabul edilemez bu olayı kınadıklarını söylediler. Türkiye’ye dayanışma ve desteklerimizi sunduk. "

5. MADDE SADECE 11 EYLÜL'DE İŞLETİLDİ

NATO tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından işletilen 5’inci maddesi ise herhangi bir üyeye silahlı saldırıya tüm İttifak’a yapılmış gibi ortak cevap verilmesini düzenliyor.

Haberin Devamı