Mehmet Coşkundeniz Mutluluk sırlarda gizli değil
HABERİ PAYLAŞ

Mutluluk sırlarda gizli değil

Birbirlerini sevdikleri halde mutlu bir beraberlik yürütemeyen çiftlerin sayısı giderek artıyor. Artık siz buna ‘tahammülsüzlük’ mü dersiniz, ‘şımarıklık’ mı bilemiyorum. ‘Peki mutluluğun sırrı ne?’ diye soranlara da cevabım şu olacak. ‘Bu bir sır değil...’

Neden sır olmadığını da aşağıda okuyun lütfen...

Mutlu bir beraberliğin sırrı sorun yaşayan ya da mutluluğunu korumak isteyen herkesin merak ettiği bir konu. Bazı çiftler hiç anlaşamazken bazıları hem mutlu hem de uzun soluklu ilişkiler yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Evliliklerin sorunlu hale gelmesi bir yana, tanışma aşamasında dahi ciddi sorunlar yaşayan çiftlerin karşısında, senelerce beraberliklerini sürdüren çiftler de var. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, sadece çok seviyor olmanın iyi bir ilişki için yeterli olmadığını göstermekte.

“Çok seviyorum ama yürümüyor”, “Çok seviyorum ama anlaşamıyoruz” gibi cümleleri kuranlara çok sık rastlıyoruz. Ne yapmak gerekiyor?

ORTAK HAFIZA OLUŞTURMAK

Araştırmalara göre, mutlu ilişkinin sırlarından biri, çiftin ortak hafızası... Mutlu anlarını unutmayan, onları saklayan; yani hafızalarında güncel olarak yer veren çiftlerin ilişkileri daha başarılı.

Çünkü bir sorun çıktığında hemen geriye bakıyorlar. Yaşadıkları olumlu her şeyi hatırlıyorlar ve ilişkilerinin aslında mutlu olduğu sonucuna varıyorlar; çünkü ilişkinin temelleri mutluluk ile şekilleniyor bu şekilde.

Zaten, ilişkisinde sorun yaşayıp ayrılan ve daha sonra yeniden bir araya gelen çiftlere yeni anılar biriktirmeleri önerilir. Böylece geçmişin kötü anıları hafızada geriye atılır, yeniden mutlu anılar ortaya çıkarılır.

FAZLA ÜSTÜNE GİTMEYİN

Sorunların üstüne çok gitmemek gerektiğinin bilincinde olmak da güzel bir ilişkinin anahtarlarından biri. Bir tartışmanın sonunda küs olarak uyumak dünyanın sonu değil.

Hatta ayrı bile uyuyabilirsiniz. Önemli olan bunun bir anlaşmazlık olduğunun, sadece belli bir konuda uzlaşının sağlanamadığının farkında olmaktır. Her zaman sorun yaşıyoruz.

Tek bir tartışma, aradaki sevgiyi, bağı bitirmez. Bitirmesine de izin vermemek gerekir. Sakinleştikten sonra yeniden konuşulabilir. Özür dilemek zorunda da değilsiniz. Siz böyle düşünürsünüz o da öyle düşünür.

Haberin Devamı

Bazen bu kadar basit. Her konuda hemfikir olmama hakkını birbirinize tanımalısınız. Birbirinize kendinize ait alan hakkını tanımalısınız.

DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞMAYIN

Çiftlerin en büyük sorunlarından biri birbirlerini değiştirmeye çalışmak. Oysa ki bu hiçbir zaman çözüm üretmiyor. Aslında bunun böyle olduğunu kabul edip, buna rağmen anlaşıyor olmayı denemek çok önemli ve kesinlikle yapıcı.

Siz berabersiniz ve birbirinizi değiştirmek zorunda değilsiniz. Zaten birini değiştirip kendinize benzetecekseniz, kendinizle kalmanız daha mantıklı olurdu; bu da mümkün olmadığına göre, herkes birbirini olduğu gibi kabul etmeli ve öyle sevmeli. Zaten sevgi, biraz da ‘rağmen’ sevmektir.

DOĞRUCUBAŞI OLMAYIN

Her zaman doğruları söylemek zorunda değilsiniz. Özellikle de çatışma anlarında ya da küsmüşken. Yaralayıcı olmamak, biraz nezaketli olmak her zaman, her türlü ilişkide yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

İntikam alır gibi, tam da gerginliğin ortasında ne kadar gerçek olursa olsun, ne kadar doğru olursa olsun karşı tarafı incitecek bir şeyi söylemek ilişkiyi de, sevdiğinizi de, sizi de yaralar.

Beraber olmak demek iki kişinin mülkiyetini teslim etmez; her türlü hakkı tanımaz. Sevgi iyileştirir; yaralamaz. Eğer seviyorsanız, rencide etmeyeceksiniz. Aynı yolda yürüdüğünüz, belki de “eşim” dediğiniz kişiyi incitmek, sizi de incitir. Birbirine özen gösteren çiftlerden olun ve mutlu kalın.

İLİŞKİNİN GELECEĞİNİ BİLMEK İSTER MİSİN?

Türkiye’de evlilik sorunlarının çözümünde ilk akla gelen isimlerden biri Psikiyatr Doç. Dr. Armağan Samancı’dır. Birkaç televizyon programında bir araya geldik. Görüşlerinden her zaman faydalandığım Armağan Hoca, deneyimlerini ve bilgisini, uluslararası verilerle harmanlayıp bir bilgisayar programı haline getirdi.

Programın adı ‘Akıllı İlişki Raporu.’ www.armagansamanci.com adresinden ulaşabileceğiniz ve tamamen ücretsiz olan bu programda çiftlere yaklaşık 100 soru soruluyor.

Bu sorulara gerekli cevapları verdikten sonra ilişkinizin genel durumunu, yakın geleceğini, duygusal ve mantıksal olarak ideal olup olmadığını ve ayrılık riskini grafikler ışığında öğreniyorsunuz.

Ayrıca son olarak size bir rapor da sunuluyor. Yanıtlarınızın ışığında ilişkinizdeki problemler ve çözüm önerileri de bu raporda anlatılıyor.

NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Peki neden böyle bir programa ihtiyaç duyulmuş? Doç.Dr. Armağan Samancı bunu şöyle anlatıyor: “Bir ilişkinin sağlıklı ilerlemesi, ilişkiyi evliliğe doğru götürür. Aslında birçok evliliğin sorunları, tanışma ve sevgililik döneminde kendini göstermektedir.

Ancak çiftlerin duygusallıkları nedeniyle birçok sorun göz ardı edilmektedir. Göz ardı edilen problemler daha sonraki yıllarda yeniden ortaya çıkmakta, gelişmekte, ilişkiyi ve evliliğe giden süreci tehdit etmeye başlamaktadır.

Onun için ilişkinin başlangıç dönemlerinde çiftlerin uyumlu oldukları tarafları görmeleri kadar, uyumsuz oldukları tarafları da görmeleri, fark etmeleri ve çözmeye çalışmaları ilişkilerinin ilerleyen yılları için çok önemlidir.

Teknolojik gelişmeler ile beraber bilgisayar programları ile ilişkinin sorunlarını tespit etmek, değerlendirmek ve önerilerde bulunmak artık yapılabilmektedir.”

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Diyelim ki, siz soruları yanıtlıyorsunuz ama sevgiliniz yanıtlamak istemiyor. Program onun da kolayını bulmuş. Sevgiliye sorulan soruları da siz yanıtlayabiliyorsunuz.

Ya da sevgilinizin yanıtlamasını istiyorsanız, program ona bir davet maili yolluyor. Sonuçta her iki taraf da sorularını yanıtladıktan sonra ilişkinin geleceği ile ilgili rapor ortaya çıkıyor. “İyi de biz sevgililik sürecini bitirdik ve evliyiz.

Acaba evliliğimizin geleceği ne olacak?” diye soranlar vardır mutlaka. Doç. Dr. Armağan Samancı evliler için de bir program hazırlatmış. Buna da ‘Akıllı Evlilik Raporu’ adını vermiş.

Bu program da yakında devreye girecek. Böylece evliler de evliliklerinin hangi riskler altında olduğunu ve çözüm önerilerini öğrenebilecek. Bu programların dünyada ve Türkiye’de örneği yok.

Kadın dergilerinin ya da portallarının arada bir yayınladığı testler gibi değil. Çok uzun araştırmaların ve deneyimlerin ışığında hazırlanan sorularla yapılıyor.

İLETİŞİM PROBLEMİ

Biliyorsunuz ki, ilişkilerde en büyük problemlerden biri, sorunları konuşmamak, üstünü örtmek. Üstü örtülen her sorun kumbaraya atılan para gibi birikiyor ve sonunda ilişkiyi ayrılığa götürüyor.

İşte ‘Akıllı İlişki Raporu’ adlı program sayesinde konuşamadığınız sorunları da halledebileceksiniz. Çünkü sorular o kadar kapsamlı ki, mutlaka içinde kendi probleminizi de göreceksiniz. Her çiftin bu programı kullanmasını öneriyorum.

(18.08.2013 tarihli Posta Karnaval ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder