Cumartesi Postası Mutluluğun ressamı

Mutluluğun ressamı

Paylaş
Mutluluğun ressamı

Hep gülen, huzurlu, masum ifadeli, hatta komik insanların olduğu tablolar düşünün... Amerikalı ressam Dianne Dengel işte böyle resimler yapıyor; masumiyet ve mutluluğu resmediyor

Uzun süredir internette bir mail dolaşıyor. Art arda ekrana gelen ‘mutluluğun resimleri’... Kırık pencere camını gazeteyle kapatacak kadar fakir olan ama gülümseyerek uykuya dalan altı çocuklu aile... Kırık bir soba etrafında toplanmış mutlu aile... Leğende hayat arkadaşını mutlulukla yıkayan yaşlı kadın... Hep gülen, tebessüm eden, mutlu insanlar var bu tablolarda...

Haberin Devamı

En ünlüsü Türkiye’nin en çok satılan puzzle’ı haline gelen ‘Home Sweet Home’. Bu tabloları yapan, Dianne Dengel adlı Amerikalı ressam. 72 yaşında olan Dianne Dengel, resimlerini ‘Gülümsetmek için yapılan sanat’ olarak tanımlıyor. Dianne Dengel, Türkiye’de meşhur olduğunun bilincinde. “Türkiye’de kitlem olduğunu biliyorum” diyor.

Fakir ama neşeli

Sanatıyla tüm dünyaya mutluluk saçan bu kadın, özellikle ‘fakir ama mutlu’ insanları resmediyor. Çünkü kendisi de o insanlardanmış bir zamanlar. 1939’da Amerika-Rochester’da fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Babası, ailenin başını sokacağı kutu gibi bir ev yapmış Rochester’da. Çok para kazanmasına rağmen Dianne Dengel hâlâ o evde oturuyor. Dianne’ın sanata yatkınlığını tezgahtar olan annesi Mildred keşfetmiş. Resim yapması için kızına karton alacak parası yokmuş.

Haberin Devamı

O da mağazada satılan gömleklerin, düzgün durması için, içine yerleştirilen kartonları alıp eve getirirmiş. Dianne bu kartonlara resim yapmaya koyulmuş. Ne çare ki boya ve fırça alacak paraları da yokmuş. Biraz para biriktirip boya almışlar, bu kez fırça almaya güçleri yetmemiş. Ve Dianne parmaklarıyla resim yapmaya başlamış. Dianne, 1940’ların magazin sayfalarındaki insan figürlerinden, onların stillerinden etkilenmiş. Annesiyle birlikte kasaba kasaba dolaşıp resimlerini satmaya başlamışlar.

Ne kadar zor bir süreç olduğunu bugün bile hatırlıyor Dianne Dengel; bir lokma yemek bulamamışlar, soğukta kalmışlar ama anne yılmamış. Kızına da “Durma, devam et” diye telkin etmiş. İnsanların yüzündeki çocuksu masumiyeti resmetmeye devam eden Dianne, 18 yaşına geldiğinde, daha çok para getiriyor diye portre resimleri çizmeye başlamış. O döneme göre iyi de para kazanıyormuş.

Başkalarını mutlu etti, kendini es geçti

Dianne Dengel’in yaptığı portrelerden birini, dönemin ünlü programcısı Fred Rogers görmüş. “Benim de portremi yap” demiş. Dianne televizyonda görününce de adı bütün ülkede duyulmuş. O günden beri yaşam sevgisiyle dolu olan ve mutlu olmak isteyen herkes, Dianne Dengel imzalı tablolardan alıyor. Bebek de yapıyor yaşlı ressam. Büyük boyutlarda... Herkesi mutlu görmek isteyen bir kadın Dianne. Bu çabaya öylesine kaptırmış ki kendini, kendi mutluluğunu önemsememiş. “Evlenmeye ve aile kurmaya vakit olmadı” diyor.

Haberin Devamı

(16.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)