Cumartesi Postası 'Mutfakla aşk yaşıyorum'

'Mutfakla aşk yaşıyorum'

Paylaş
'Mutfakla aşk yaşıyorum'

Ekranların gamzeli güzeli Açelya Akkoyun'un hamarat ev hanımları aradığını duyunca kapısını çaldık. Hem bu konuyu konuştuk hem Açelya Hanım'ı 'aşk yaşadığı' mutfağında bulaşık yıkayıp yemek yaparken görüntüledik.

“Bir söylüyor, beş gülüyor” derler ya, Akkoyun aynen öyle. Güldük, eğlendik ve kendisinden çok özel yemek tarifleri aldık.

Haberin Devamı

Röportaj: Ömer GÖREN

- Hamarat ev hanımları arıyormuşsunuz.

Evet. Bu, deterjan firması tarafından düzenlenmiş, ev kadınlarının katıldığı bir yarışma. Mayıs ayı boyunca 12 farklı kente gittik, meydanlarda hanımlara yöresel yemekler yaptırdık. Seçilen hanımlar, bugün İstanbul-Bakırköy’deki pazarda yapılacak finale katılacak. Kentlerdeki meydanlarda kadınlara bulaşık da yıkattırdık. En hızlı yıkayanlar da bugün aynı yerdeki finalde yarışacak. İki kategorideki şampiyonlar, deterjan firmasının vereceği çeşitli hediyelere sahip olacaklar.

- Günümüz hanımlarını hamarat buluyor musunuz?

Hem de nasıl! Anne ve eşseniz, bir de çalışıyorsanız işiniz çok zor. Özellikle Anadolu kadını canından can katıyor. Hele o muhteşem yöresel yemekleri yok mu?!!

Haberin Devamı

“Sütlü kahve gibiyim”

- Elemelerde bol bol yöre yemeği tatmışsınızdır herhalde.

Hiç sormayın. Konya’nın etli ekmeği ve fırında kebabı, Trabzon’un mıhlaması, fasulye kavurması, tereyağı derken kilolar alıp başını gitti. Sabahları koşmaya başladım.

-Kilonuzla ve ölçülerinizle barışık mısınız?

Şu anda 1.76 boyunda, 80 kiloda balıketli bir kadın olarak kendimle inanılmaz barışığım. Sütlü kahve gibiyim. Yani ne kahveyim ne sütüm, ortaya karışığım. Sonuçta manken değilim. Tabii ki güzel ve fit görünmek isterim ama manken gibi incecik de olamam. Hem yemeği çok sevmemden hem de genetik şifremden dolayı.

‘Tam bir mutfak kurduyum’

- Mutfakla aranız iyi midir?

Evin her yeri önemlidir benim için ama mutfakla ayrı bir aşk yaşarım. Tam bir mutfak kurduyum, yemeyi de çok severim. Şu an bile gördüğünüz gibi; sizinle hem konuşuyor hem bir şeyler atıştırıyorum.

-Sizin için güzel yemek ne ifade eder?

Yemek için yaşamıyorum, yaşamak için yiyorum. “Fiziğim bozulur” demem, önüme geleni götürürüm. Zayıf olup strese gireceğime balıketli olup mutluluğu bulmayı yeğlerim. Tabii ki sağlığıma da dikkat ederim.

- Hangi yemekleri daha çok seviyorsunuz?

Hepsini. Ama asıl damak tadım Antep, Adana ve Ege mutfağıdır. Bunu da babamın Adanalı, annemin Rodoslu olmasına bağlıyorum. Hele bol salçalı, sarımsaklı, zeytinyağlı yemeklerin hastasıyım. İnanın kilo derdim olmasa zeytinyağına ekmek banar, her gün 250 gram zeytin yerdim.

Haberin Devamı

-Yemek yapma konusunda iddialı mısınız?

Somon kapatma, kuru patlıcan dolması, patlıcan tava, ayşekadın, yaprak sarması gibi yemekleri çok iyi yaptığım söylenir. Hatta kalem gibi sararım. Hamur işlerinde de iddialıyım ama kilo nedeniyle iddiamı sürdürmüyorum (kahkahalar). Yemek yapmaya başlamadan önce karşımdaki kişinin ne tür yemeklerden hoşlandığını düşünür, ona göre sunum yapmak için hayaller kurarım. Bu yüzden de genellikle tüm aile bizde toplanır.

Kuru patlıcan dolması tarifi

- Okurlarımız için bir yemek tarifi verir misiniz?

Kuru patlıcan dolması tarifi vereyim. Dolma için genellikle soğan rendelenir, ben ise sarımsakla yaparım. 1 kilo kıyma, 500 gram pirinç ve bir baş sarımsağı ezin. Özellikle biber salçası ile bir avuç kuru nane koymayı ihmal etmeyin. Biraz tat versin diye domates salçası da ilave etmelisiniz. “İçinde soğan da olsun” derseniz yarım soğan rendesi ve biraz da sıvı yağ koyun. Kuru patlıcanları 20-25 dakika kaynatın. Sonra patlıcanları doldurarak tencereye yan yana dizin, üstüne de taş koyarak hızlı ateşte 30-45 dakika pişirin. Pişme süresi, dolmayı yumuşak veya sert sevmekle ilgili.

Haberin Devamı

- Eşlerini yemekle tavlamak isteyen hanımlara vereceğiniz ekstra bir tarif olur mu?

Somon balığı tarifim var. Bir miktar sarımsakla bir miktar zencefili rendeleyin. Marketten aldığınız istiridye sosunu ekleyin. Bu karışımı balığın üzerine sürün, tencereye koyun. Üstünü marul ya da kıvırcıkla kapatın. Kısık ateşte 30-45 dakika pişsin. İnanın, o balık somon olmaktan çıkar lokum olur (kahkahalar). Ay, bir de tatlı yaparken işe yarayacak bir tüyo vereyim: Un ve irmik tatlısı yapacaksanız helvayı kavurduktan sonra içine vanilya ile gerçek kaymak koyun. Tadına doyamazsınız.