Esra Karayel Musul yönü belirleyecek
HABERİ PAYLAŞ

Musul yönü belirleyecek

Borsa, döviz ve faizin yönünde yurtiçinde büyüme verisi ve Musul’da yaşanan gelişmeler etkili oldu.

Borsa İstanbul’da endeks dalgalı seyir izledi. Haftanın ilk yarısında öngördüğüm gibi beklentilerden iyi gelen büyüme verileri (yüzde 4.3) sonrası yükseliş hareketine devam etti. Beklentilerden iyi açıklanan verilerin ardından IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) piyasaları sarstı.

[[HAFTAYA]]

Yüksek hacimli düşüş

IŞİD isimli örgütün Musul’a girmesi ve Türk konsolosluğundaki herkesi rehin alması, borsada yüksek işlem hacmiyle birlikte satışlara neden oldu. Endeks düşüşle 79 bin 12 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında da Musul’daki gelişmeler etkili oldu. Tahvil bono piyasasında alıcılı seyir gerçekleşti. Gösterge vadede (24 Şubat 2016) yüzde 8.62 seviyesini test ettikten sonra kapanış seviyesi, yüzde 8.33 olarak gerçekleşti.

TL değer kaybetti

Türk Lirası piyasaları olumsuz etkileyen Musul gerginliği ile hafta sonuna doğru değer kaybetti. Dolar/TL öngördüğüm gibi 2.09 destek ve 2.12 direnç seviyeleri arasında dalgalı seyir izledi.

Yatırımcıların Musul tarafından gelecek haberleri yakından izlemeleri ve yeni risk almamaları yerinde olur.

Borsa İstanbul’da bu haftanın gündeminde Musul konusu var. IŞİD’in petrol kuyularını hakimiyeti ile petroldeki artış piyasaların odaklandığı nokta olacak. Yatırımcıların yeni alım konusunda dip seviyeler netleşene kadar risk almamaları doğru olur.

77 bin seviyesi önemli

Bu tür zamanlarda, borsada fiyat hareketlerini olaya ilişkin haberler belirler. Piyasaları rahatlatan gelişmeler olursa endeks 80 bine doğru hareket eder. Belirsizlik devam ederse önemli destek seviyesi 77 binde gözüküyor. Para piyasalarında gözler haber akışında olacak. Tahvil Bono piyasasında geçen hafta gerçekleşen dalgalı seyirin devam etmesi muhtemel gözüküyor. Gösterge vadede önemli direnç olan yüzde 8.60 seviyesi önemini koruyor.

Dolarda direnç

2.12 Dolar/TL bu hafta gerginlik devam ettiği takdirde, direnç seviyelerini zorlayıcı hareketler olabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken seviye 2.12 olarak görünüyor. Kırıldığı takdirde ilk etapta 2.14 ikinci önemli direnç seviyesi olarak gözüküyor. Gelişmeler yakından izlenmeli.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Temettü vermeyecek

Soru: Global Yatırım Holding temettü verecek mi? Bir açıklama yapıldı mı? Serhat UZUN/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding temettü ödememe kararı aldı. Şirket 2013 sonu finansallarında Vergi Usul Kanunu’na göre ticari zarar oluştuğundan 2013’e ilişkin kâr dağıtım yapılmaması önerisinin 1 Temmuz tarihinde yapılacak olan Genel Kurul’a teklif edilmesine karar verdigini duyurdu. Holding geçtigimiz yıl da 13 milyon TL temettü dagıtmıstı. Yönetimin düzenli temettü ödeme yönündeki politikası nedeniyle temettü ödenmemesi kararı kısa vade için olumsuz etki yapabilir.

Yeni sözleşme yaptı

Soru: Aselsan hissem var. Uzun bir süredir tutuyorum. Şirketin son anlaşması hakkında bilgi verir misiniz? Trend yönü için ne diyorsunuz? Hakkı CAN/İstanbul Cevap: Aselsan ile Tunus Savunma Bakanlığı arasında son olarak elektro-optik sistemlerin satışına yönelik olarak toplam 7 milyon 535 bin 380 dolar tutarında bir sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2015 içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Hissede teknik olarak yön orta ve uzun vade için yukarı gözüküyor.

Haberin Devamı

Trend yönünü etkilemez

Soru: Alternatifbank’ı üç aydır tutuyorum. Bankanın aldığı kredi hakkında bilgi istiyorum. Bu kredi trend yönünü etkiler mi? Uğur BERK/İstanbul Cevap: Alternatifbank, 114 milyon euro ve 189.5 milyon dolar olmak üzere iki dilimden oluşan 366 gün vadeli sendikasyon kredisi temin etti. Kısa vade için kredi temini hissenin trend yönünde herhangi bir etkiye neden olmaz. Açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Uzun vade için hacimle izleyin

Soru: Garanti Bankası takipteki alacaklarını satmış. Konu ile ilgili bilgi verir misiniz? Kerem TURAN/İstanbul Cevap: Garanti Bankası 140 milyon TL takipteki alacak satışı yaptı. Bankadan yapılan açıklamaya göre takipteki alacak portföyünden 140 milyon TL tutarında miktar varlık yönetim şirketlerine 24 milyon TL bedelle satıldı. Bankanın ilk çeyrek sonu itibarıyla yüzde 2.2 olan takipteki alacak rasyosunda, satışın ardından 11 baz puan iyileşme gerçekleşecek. Bankanın bu satışta tahsilat oranı yüzde 17 ile geçmiş performansına yakın düzeyde oldu. Bu işlemin banka 2014 tahmini net kârına katkısı yüzde 1’e yakın olması muhtemel.

Yatırım kredisi temin etti

Soru: Ayen Enerji yatırım kredisi aldı diye duydum. Kredi ile ilgili bilgi verir misiniz? Sinan YANAR/İstanbul Cevap: Ayen Enerji Arnavutluk’ta kurulu bağlı ortaklığı Ayen Energji SHA, Türkiye İş Bankası’dan 128 milyon euro tutarında dört yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli yatırım kredisi temin etti.

Aile üyelerinin satışı oldu

Soru: Akbank hissesini yakından takip ediyorum. Hisse satışı oldu diye duydum. Bu konuda bilgi istiyorum. Cevat AKYÜREK/İstanbul Cevap: Akbank’ta yönetimde bulunmayan aile üyelerinden hisse satışı gerçekleşti. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan duyuruya göre, Akbank yönetiminde bulunmayan Sabancı ailesi üyelerinin payı yüzde 4.995’e geriledi. 5 Haziran tarihinde 7.97-8.05 fiyat aralığında 4.25 milyon hisse senedi aile üyeleri tarafından borsada satıldı.

Tekliften vazgeçtiğini açıkladı

Soru: Turkcell, Milli Piyango ihalesine teklif verecek mi? Son gelişmeler nedir? Murat ULAŞ/İstanbul Cevap:Turkcell Milli Piyango ihalesinde teklif vermeyecek. Şirketin yüzde 55 iştiraki Inteltek ve yüzde 100 iştiraki Talih Kuşu’nu oluşturduğu ortak girişim grubu ‘Şans Oyunlarının Lisans Verilmesi Suretiyle Özelleştirilmesi İhalesi’ne (Milli Piyango)’ ön yeterlilik başvurusunda bulunmuştu. Şirket Yönetim Kurulu, yapılan degerlendirmeler sonucunda ilgili ihaleye teklif verilmemesine karar verdi.

Mali tabloları olumlu etkilenecek

Soru: Bağfaş anlaşma yapmış. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Öner CEM/istanbul Cevap: Bağfaş yeni ihracat bağlantısı yaptı. Şirket, AB’ye ihraç edilmek üzere 5.64 milyon euro değerinde 12 bin ton DAP tipi gübre siparişi alındığını açıkladı. Sevkiyatlar Haziran ayında başlayacak. Buna göre yılbaşından bugüne alınan ihracat siparişleri, tonaj olarak 79 bin 600 ton, değer olarak da 35.9 milyon euro’ya ulaştı. Rakamlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 69 ve yüzde 68 artış gösterdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder