Gündem Muş'ta deprem fırtınası

Muş'ta deprem fırtınası

Paylaş
Muş'ta deprem fırtınası

Muş'un Bulanık ilçesinde art arda meydana gelen depremler nedeniyle panik yaşayan halk sokaklara döküldü, okullar tatil edildi

Muş'un Bulanık İlçesi depremlerle sallanıyor.Deprem nedeniyle Bulanık İlçesi ve köylerindeki ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi boşaltılırken, yatarak tedavi gören 20 hasta izinli olarak evlerine gönderildi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandalli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’ün merkez üssünü Muş’un Bulanık İlçesi olarak saptadığı depremlerden ilki saat 08.36’da meydana geldi. Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğündeki bu depremi, saat 10.14’te 3.7, saat 11.08’de 4.4, saat 11.11’de 4.5 ve saat 11.16’da 4.3 büyüklüğündeki depremler izledi. Yerin 4 kilometre altında meydana gelen ve Bulanık İlçesi’nde şiddetli olmak üzere geniş bir alanda hissedilen depremler paniğe neden oldu.

Sabah ilk depremle Bulanık İlçe merkezinde sokağa fırlayan halk, peşpeşe gelen sarsıntılar nedeniyle paniğe kapıldı. Açık alanlarda toplanan halk uzun süre evlerine ve işyerlerine giremedi.

Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, depremlerin paniğe neden olduğunu söyledi. Tüm köylerle bağlantı kurulduğunu, resmi kurumların teyakkuzda olduğunu belirten Kaymakam Görükmez, ilk bilgilere göre depremlerde hasar ve yaralanan olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Muş’un Bulanık İlçesi’nde sabahtan öğleye kadar 11 sarsıntı kaydedilirken, ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi. Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, ardarda gelen depremler sonrası bugün öğleden sonra merkez ve köylerinde ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı.

DEVLET HASTANESİ BOŞALTILDI

Muş'un Bulanık ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle devlet hastanesi boşaltıldı.

Hastane Başhekimi Opr. Dr. Engin Tatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin etkisiyle hastanenin duvarında çatlaklar oluştuğunu belirterek, yatarak tedavi gören 20 hastayı izinli olarak evlerine gönderdiklerini söyledi.

Kaymakamlığın talimatı doğrultusunda hastanenin tamamen boşaltıldığını ifade eden Tatlı, “Acil ve durumu ağır hastamız yoktu. Yatarak tedavi gören 20 hastamızı izinli olarak evlerine gönderdik. Durumu acil hastaları Kan Alma Merkezi olarak kullanılan prefabrikenin bir bölümünde tedavi ettireceğiz” dedi.

Çok sayıda acil vaka gelirse Muş ve Malazgirt devlet hastanelerine sevk edeceklerini anlatan Tatlı, hasar tespit komisyonu çağırdıklarını ve hastanede gerekli incelemenin yapılacağını vurguladı.

Haberin Devamı

"DEPREMLERİN EN AZ 7 GÜN SÜRMESİ BEKLENMEKTEDİR”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Muş'ta bugün meydana gelen depremlerin ardından büyük deprem gelmese bile depremlerin en az 7 gün sürmesinin beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Muş'un Bulanık ilçesinde meydana gelen depremlere işaret ederek, Bulanık'ın, Kuzey Anadolu Kırığı'nın Karlıova ile Van Gölü arasındaki uzantıda yer aldığını, deprem üreten Bulanık Kırığı'nın, Murat Irmağı-Karasu Kavşağı ile Bulanık Gölü arasında 20 kilometre boylu olduğunu ve geçmişte de depremler ürettiğini kaydetti.

“Muş'ta bugün meydana gelen depremlerin ardından büyük deprem gelmese bile depremlerin en az 7 gün sürmesi beklenmektedir” ifadesine yer veren Ercan, bugünkü depremlerin tümünün Bulanık Gölü'nün güney kıyısında olduğunu, kırık boyuna bakıldığında 6.4'ten daha büyük bir deprem üretme olasılığının az olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Bölgenin, uzun zamandır büyük deprem üretemediğini de belirten Ercan, Muş'ta son olan büyük depremin 1966'daki Varto depremi olduğunu kaydetti.

Ercan, Muş'ta meydana gelen depremlerin, 6.2-6.4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığının da bilinmediğini dile getirerek, “Ancak, bu olasılık göz ardı edilmemelidir. Muş ilinin yer-yapı-deprem davranış özelliklerine bakıldığında, bu bölgede göçmeler 5.7 büyüklüğünden sonra başlamaktadır. Valilikçe, Muş başta olmak üzere, köy, bucak, ayrıca mezralarda 7.2 büyüklüğüne dayanamayacak konutların belirlenerek, yerine dayanıklı konutların yapılması, çadır, ölü torbası, yiyecek biriktirmekten daha gerçekçi olacaktır” dedi.

Şu ana kadar Ericek ve Örenkent köylerinde birkaç ev ya da ahırın yıkıldığı yolunda ihbar geldiğini belirten Kaymakam Görükmez şunları söyledi:

"Jandarma köyleri tek tek kontrol ediyor. Çok şükür can kaybı yok. Kamu kurumlarına izin vermedik ama, korkudan kimse kamu binalarına giremiyor. Ben de bu saate kadar Kaykamaklık binasındaydm. Ama depremler ard arda olunca insanda tedirginlik yaratıyor. Şu an kaymakamlık binası önündeyiz. Kandilli rasathanesi ’ciddi birşey yok’ diyor ama yine de tedirginiz."

Haberin Devamı