Ekonomi Murad Megalli uçak kazasında yaşamını yitirdi

Murad Megalli uçak kazasında yaşamını yitirdi

Paylaş
Murad Megalli uçak kazasında yaşamını yitirdi

Irak'ın Süleymaniye kentinden Ankara'ya gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşen özel jette o da vardı

İş dünyasının yakından tanıdığı ve birçok firmanın finansman ihtiyacından satın alma/birleşme danışmanlığına çeşitli konularda destekçisi Murad Megalli, önceki gün uçak kazasında yaşamını yitirdi

Önceki akşam Irak’ın Süleymaniye kentinden Ankara’ya gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşen özel jette yaşamını yitiren yedi kişiden biri de iş dünyasının yakından tanıdığı JP Morgan Chase Bank’ın Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Türkiye CEO’su Murad Michael Megalli’ydi. Megalli uzun yıllardır Türkiye’de bankalarda üst düzey yöneticilik yapıyordu.

>>> UÇAĞIN ROTASI ANKARA'YDI

Megalli’yi yakından tanıyan ve Milliyet’e bilgi veren iş dünyasından isimler, “2005’te gelişen piyasalardan kaçış furyası yaşandığında Megalli, yatırımcıların Türkiye piyasasından çıkmaması için büyük çaba sarf etmişti. Sadece firmaların finansman bulmalarına yardımcı olmakla kalmayıp, birçok büyük satın alma ve birleşmeye aracılık etmiş bir isimdi” dedi. Megalli’nin Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’e de oldukça yakın bir isim olduğu belirtiliyor. Megalli, 2000’li yılların başından bu yana en yüklü miktarda satın alma ve birleşme operasyonuna danışmanlık yapan ilk 10 finançıları listesinde yer alıyordu. Bankacı, aynı zamanda Amerikan-Türk Derneği Yönetim Kurulu’nun da üyesiydi.

Haberin Devamı

JP Morgan’dan iki isim

Düşen uçak, Irak’ta faaliyet gösteren mobil operatör AsiaCell çalışanı iki işadamını ve Megalli’nin yanı sıra JP Morgan’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Javier Zurita’yı taşıyordu. Dün AsiaCell şirketinden yapılan yazılı açıklamada, AsiaCell için çalışan işadamlarının yanı sıra Megalli ve Zurita’nın da kazada yaşamlarını yitirdiği duyuruldu. Uçak kazasında yaşamını yitiren diğer üç kişinin ise mürettebat olduğu açıklandı. Ajanslar, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.

Darüşşafaka’ya bağışta bulunan ilk yabancı kurumun başındaydı

Murad Megalli’nin başında olduğu JP Morgan, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın destekçisiydi.

JP Morgan, Darüşşafaka’nın bünyesinde görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişimi için 3 yıllık “Yaşam Boyu Öğrenen Öğretmenler Projesi”ne kaynak sağlamıştı.

Projeyi 300 bin dolarlık kaynakla destekleyen JP Morgan’ın Türkiye Genel Müdürü Murad Megalli “Projeyle olanakları yetersiz çocukların en iyi eğitimi alabilmelerine destek sağlıyoruz” demişti. Verilen bilgiye göre bir Darüşşafaka mezunun ABD’de kurduğu şirket hariç tutulursa, JP Morgan Darüşşafaka’ya bağışta bulunan ilk yabancı kurum olmuştu.

Haberin Devamı

Koleksiyonerliğiyle ün yapmış, ikat tekstilini ABD’de sergilemişti

Murad Michael Megalli aslen Mısırlı. George Washington Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği eğitimi alan Megalli, aynı üniversitede fen bilimleri alanında yüksek lisans yapmış.

Ardından 1986’da Yale Üniversitesi’nde, kamu yönetimi üzerine yüksek lisans yapan Megalli, 1980-1985 yılları arasında Washington ABD ve Khartum Sudan’da proje mühendisi olarak çalışmış. 1985’te girdiği finans dünyasında 85-86 yıllarında Bank of America ve Citibank, New York’ta bankacı olarak çalışmış. 1987-1990 yılları arasında Citibank İstanbul’da kurumsal finansman bölümünde yönetici olarak çalışanh Megalli, 1990-1997 yılları arasında kendisine ait olan Pangea Partners şirketinde finansal danışmanlık yapmış.

Üstün başarı ödülü

1997’de girdiği Chase Manhattan Bank ve birleşmeyle isim değiştiren JP Morgan Chase Bank’ta sırasıyla Londra’da Türkiye, Orta Asya ve İsrail’den sorumlu yönetici, Moskova’da Rusya, Polonya ve İsrail’den sorumlu Genel Müdür görevlerinde bulunmuş.

JP Morgan Chase Bank İstanbul Şubesinde Genel Müdür olarak görev yapan Megalli aynı zamanda bir sanat koleksiyoncusu.

Megalli’nin özel ikat tekstil koleksiyonu Washington’daki Tekstil Müzesi’nde de sergilendi.

Tekstil Müzesi, 14 Ekim 2010 tarihinde Türk Büyükelçiliği Konutu’nda düzenlenen bir etkinlikte, bu çarpıcı koleksiyonu bağışlayan Murad Megalli’yi Üstün Başarı Ödülü ile onurlandırdı. Ödül, müzenin sanatsal yetenekler ve dünya tekstilinin yerel, ulusal ve uluslararası anlamda - kültürel önemi hakkında kamuoyunu bilinçlendirme misyonuna seçkin hizmette bulunan kişileri onurlandırmak üzere veriliyor.

Orta Asyalı sanatçı ve dokumacıların tasarım, renk ve düzenleme arasındaki uyuma gösterdikleri özeni ortaya koyan ikat ürünleri, toplumun estetik değerlerini yansıtan sanat eserleri olarak kabul ediliyor. Bu giyim tarzı o dönemde kişinin toplumsal statüsü, zenginlik derecesi, ev içindeki rolü, aşiret kökeni ve coğrafi menşeinin bir göstergesiydi.

Haberin Devamı

MİLLİYET

Haberin Devamı