Gündem Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan adama tahliye

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan adama tahliye

Paylaş
Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan adama tahliye

Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kundaklayan Mehmet Ali Algül, sanat merkezinin avukatının da talebi üzerine tahliye edildi. Müjdat Gezen'in tahliye olan Aligül'ü ailesiyle birlikte sanat merkezinde çaya davet ettiği öğrenildi

İstanbul Anadolu 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Ali Aligül ile Aligül’ün Avukatı Zeynep Sümeyye Eker ile müştekiler MSGM ve MSGM’nin müdürü Mehmet Ali Sarıkaya’nın Avukatı Celal Ülgen katıldılar.

MÜŞTEKİLER MADDİ ZARARI İSTEMEDİ


Duruşmada söz alan müştekilerin Avukatı Celal Ülgen, müvekkillerinin talebi doğrultusunda sanıktan maddi zararlarına ilişkin bir talepleri olmadığını belirterek, "Müvekkillerimle görüştüm, eğitim merkezimizdeki zarar sigorta tarafından karşılanacaktır. Bu konuda tarafımıza bir külfet düşmeyeceği anlaşılmaktadır. Sanığın evli ve 4 çocuklu oluşunu da dikkate alarak kendisinden herhangi bir şekilde maddi ya da manevi gider talebinde bulunmuyoruz, cezai yönden şikayetimiz ise sürüyor" dedi.

Avukat Ülgen, bu taleplerinden vazgeçtikleri için sigorta şirketince ödenen tutarın kendilerine rücu edilmesi durumunda da sanıktan bir talepte bulunmayacaklarını söyledi.

'KEŞKE YAŞANMASAYDI'


Sanık Mehmet Ali Aligül ise o anda fevri bir davranış sonucu olayı gerçekleştirdiğini belirterek, "Keşke bunlar yaşanmasaydı" dedi.

Söz alana sanığın Avukatı Zeynep Sümeyye Eker, müvekkilinin pişmanlığını dile getirdiğini belirterek, "Gerek katılanlar vekilinin tazminat konusundaki olumlu görüşleri, gerekse müvekkilimin evli ve 4 çocuklu olması dikkate alınarak tahliyesini talep ediyorum" dedi.

MÜŞTEKİLER DE TAHLİYE İSTEDİ


Sanık avukatının tahliye talebine katıldığını belirten müştekilerin avukatı Celal Ülgen, Her ne kadar sanığın yaptığı eylemi vahim bulsak da bizim bu aşamada sanığın tahliyesine itirazımız yoktur. Tutuklama bir tedbirdir, bu tedbirin uygulanmasına gerek yoktur. Ki dedi.

MÜJDAT GEZEN’İN ÇAY DAVETİNİ KABUL ETTİ


Müjdat Gezen’in bir talebi bulunduğunu ifade eden Ülgen, "Sanık sanat merkezimize gelip bir çay içebilir. Bizi tanımasını istediğimiz içindir. Müjdat Gezen’in talebidir bu" dedi.

Ülgen’in bu sözleri üzerine Hakim Gökhan Pala, sanığa dönerek, "Ne diyorsun, bak çaya davet ediyorlar" dedi. Sanık, "Ailemle görüşeyim" deyince Hakim Pala, "Bu kadar olumlu yaklaşımlar var" sözleri üzerine sanık, "Bu davete ben de memnun oldum, icabet ederim" dedi.

TAHLİYE EDİLDİ


Hakim Pala, "Bu kadar olumlu yaklaşımdan sonra tahliyene karar veriyorum" diyerek sanığın tahliyesine karar verdi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ


Kadıköy Ziverbey’de bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde (MGSM) 20 Şubat 2017 tarihinde giriş kapısında çıkan yangın sonucu izlenen güvenlik kameraları görüntülerinde kimliği tespit edilen Mehmet Ali Alilgül, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Adliyeye sevk edilen Alagül, tutuklanma talebiyle gönderildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılmış, savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alınan Alagül, bu kez yine tutuklanma gönderildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

Alagül hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Alagül’ün olay tarihinde MSGM’ye elinde bulunan benzin şisesi ile gittiği, benzini binanın giriş katına dökerek yangın çıkardığı belirtiliyor.

İddianamede Alagül’ün, "Mala zarar verme" ve "Kasten yangın çıkarma" suçlarından 1 yıl 2 aydan 9 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Müjdat Gezen’in Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit’in torunu hakkında sarf ettiği sözlerin, bu padişahı seven kişilerde tahrik oluşturacak nitelikte olduğu belirtilerek, sanık lehine "Haksız tahrik" indiriminin uygulanması istendi.


İstanbul Kadıköy'deki Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne gelen Mehmet Ali Aligül elindeki benzin bidonu ile binayı ateşe vermişti