Dünya Muhammed Mursi göreve başladı

Muhammed Mursi göreve başladı

Paylaş
Muhammed Mursi göreve başladı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Anayasa Mahkemesi'nde yemin ederek göreve resmen başladı

Anayasa Mahkemesi’nde yapılan törenin ardından Mursi için Kahire Üniversitesi’nde ayrıca bir tören düzenlendi. Mursi’nin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden dolayı Mısır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı 21 pare top atışı yaptı.

Haberin Devamı

Kahire Üniversitesi’nde düzenlenen törene, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Faruk Sultan, geçici hükümetin Başbakanı Kemal Genzuri, kabine üyeleri, Genelkurmay Başkanı Sami Annan’ın yanı sıra devlet yönetiminde görevli çok sayıda bürokrat ile Kahire’de bulunan yabancı misyon şefleri katıldı.

Kahire Üniversitesi’nde yemin metninini bir kez daha okuyan Mursi, Mısır’ın geleceği için daha fazla çalışacağını söyledi.

Şehitlerin haklarını koruyacağını belirten Mursi, salonda bulunan şehit yakınları tarafından uzun süre alkışlandı.

Ordunun görevi belirttiği tarihte teslim etmesinin, takdir edilecek ve saygı ile karşılanacak bir davranış olduğunu ifade eden Mursi, "Ordu sözünde durdu, şimdi ordunun kışlasına dönerek gerçek vazifesi olan sınırlara dönme zamanı" dedi.

Haberin Devamı

Mısırlıların onurunun korunması için çalışacağını vurgulayan Mursi, ülkedeki düzensizliğin sebebi olarak Mübarek rejimini gösterdi.

-"Mısır Devrimi’ni ihraç etme gayretimiz yok"

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ülkede yaşanan devrimi başka Arap ülkelerine ihraç etmek gibi bir gayretleri bulunmadığını kaydetti.

Suriye’deki gelişmeler ile ilgili olarak "Suriye’de akan kan durmalıdır" diyen Mursi, Mısır ile Filistin’in bundan sonra her konuda işbirliği yapacağını belirterek, Filistin davası için çaba harcayacaklarını anlattı.

Mursi için Kahire Üniversitesi’nde yapılan tören nedeniyle Mısır’da hayat adeta durdu. Kahire Üniversitesi’ne sınırlı sayıda davetli kabul edilmesinden dolayı Mısırlılar töreni televizyonlardan takip ettiler.

Tahrir Meydanı’nda ise sevinç ve coşku vardı. Bugün resmen yemin ederek göreve başlayan Mursi, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından birçok ilke imza atarak göreve gelen ilk sivil cumhurbaşkanı oldu.

Mursi dün Tahrir Meydanı’nda sembolik bir yemin törenine katılmıştı.