Eğitim - Kariyer Müfredat açıklandı: Cihat var, evrim yok

Müfredat açıklandı: Cihat var, evrim yok

Paylaş
Müfredat açıklandı: Cihat var, evrim yok

Ocak’ta askıya çıkarılan öğretim programının son hali dün açıklandı. Buna göre, taslakta olmadığı için çok tartışma yaratan Evrim konusu, yeni müfredatta hâlâ yer almadı. Atatürkçülük ile bir ünite birleştirildi. Müfredatta ‘cihad’ kavramına yer verilirken, Gezi Parkı da "iç ve dış güçlerin etkileri"nin anlatılması için işlenecek konular arasına sokuldu

13 Ocak'ta askıya çıkarılarak görüşlerin alındığı ve eğitim dünyasının aylardır beklediği yeni öğretim programı dün açıklandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir toplantıyla açıkladığı müfredat, 2017-2018 eğitim yılında 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulanacak. 2018- 2019 eğitim yılında ise, tüm sınıflarda ve derslerde yeni müfredata geçilecek. Sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı önümüzdeki hafta askıya çıkarılacak.

ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ BİRLEŞTİRİLDİ

Askıya çıkarılan ve neredeyse 200 bin kişinin görüş bildirdiği taslak müfredatlarda, Atatürk ile ilgili kazanımların daraltılması çok tartışılmıştı. Yeni müfredatta da bu devam etti. Eski programdaki ‘Çağdaş Türkiye yolunda adımlar’ ve ‘Atatürkçülük’ üniteleri tek bir ünitede birleştirilerek, ‘Atatürkçülük ve çağdaşlaşan Türkiye’ oldu. Eğitimciler, bunun Atatürk ile ilgili kazanımları daraltacağı yönünde eleştirilerde bulunuyor.

EVRİM ÇIKTI, DARWİN KALDI

Biyolojide Darwin’in ismi ‘tarihsel şahsiyetler’ arasında yer alırken, ‘hayatın başlangıcı ve evrim’ ünitesi çıkarıldı. Ayrıca üremeyle ilgili bölümde cinsel hastalıklarla ilgili konu kırpıldı.

GEZİ DE MÜFREDATTA!

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde, “2013 Gezi Parkı olaylarının arkasında yer alan iç ve dış güçlerin amaç ve hedefleri ile bu olayların Türkiye’ye etkileri” işlenecek. İlköğretim sosyal bilgiler dersinde ise, ‘gaza ve cihat anlayışı’ yer aldı. Seçmeli din dersinde de ‘cihad’ var. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, tanıtım toplantısında yeni öğretim programları ve eleştirilerle ilgili özetle şunları söyledi:

CİHAT BİZİM DİNİMİZDE BİR UNSUR

“Biyoloji öğretim programı içerisindeki hayatın başlangıcı ve evrim konu itibariyle öğrencilerin gelişimleri açısından seviye üstü olduğu için bir üst öğretim kurumuna bırakıldı. Atatürk ile ilgili kazanılması, öğrenilmesi gerekirken çıkarılan hiçbir konu yok. Cihat bizim dinimizde bir unsur. MEB’in görevi; her kavramı hakkıyla, olduğu gibi doğru olarak öğretmek. Yanlış algılanan, öğretilen şeyleri düzeltmek de bizim vazifemiz. Bu kapsamdan yola çıkarak fıkıh dersinde ve temel dini bilgilerde cihat var. Cihatın gerçek anlamı, ülkemizi, vatanımızı sevmektir, milli birlik ve beraberliğe hizmet etmek için her ne gerekiyorsa o konuda varlık göstermektir. 15 Temmuz programlarımızda yer alacak. FETÖ, Paralel Devlet Yapılanmalarının yapısı amaç ve hedefleriyle 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ele alınacak. Terörün ve terör örgütlerinin PKK, DEAŞ, FETÖ’nün ortaya çıkış nedenleriyle terörü önelik yönelik tedbirlere 15 Temmuz 2016 darbe kalkışması örneği üzerine değinilecek.”

Haberin Devamı