Dünya Mübarekler'in hesapları donduruluyor

Mübarekler'in hesapları donduruluyor

Paylaş
Mübarekler'in hesapları donduruluyor

Mübarekler'in hesapları donduruluyor

Mısır’da, Hüsnü Mübarek’in istifasını açıklamasından yarım saat sonra İsviçre Hükümeti Mübarek’in İsviçre bankalarında bulunan hesaplarını dondurma kararı aldı.

Haberin Devamı

Yapılacak araştırmalar sonunda hesapların geleceği hakkında gerekli açıklamalar yapılacağı duyuruldu.
Öte yandan Mübarek’e yakın aile yakınlarının ve dostlarının da İsviçre Bankalarında bulunan hesaplarının da bloke edilmesi hakkında kısa bir süre içinde karar verileceği bildirildi.

AB, MAL VARLIĞINI TARTIŞACAK

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını "saygıyla" karşıladığını söyledi. Ashton, devrik Cumhurbaşkanı Mübarek’in mal varlığının dondurulup dondurulmaması konusunun AB üyeleri arasında tartışılacağını bildirdi.

Mısır'da halk evine dönmüyor

MISIR BASINI

Mısır basını, Hüsnü Mübarek’in istifasını "Halk Mübarek’i ve Sistemi Devirdi", "Halk Kazandı" manşetleriyle verdi.

Haberin Devamı

Yarı resmi El Ahram gazetesi, "Halk Mübarek’i ve Sistemi Devirdi" başlığıyla verdiği haberde, sevinç gösterisinde bulunan halkın fotoğrafını kullandı.

Yarı resmi İhbar El Youm gazetesi, Mısır Savunma Bakanı Meraşal Hüseyin Tantavi’nin Tahrir Meydanı’ndaki askeri birlikleri denetlerken çekilmiş fotoğrafını yayımlayarak, "Mübarek Gitti, Ordu Halk ile Birlikte" sürmanşeti ile çıktı.

Mısır’ın en sert muhalif gazetelerinden sayılan El Düstur gazetesi de "Sonunda Gitti" sürmanşeti atarak, manşete Mübarek’in resmini koydu.

Muhalif El Mısri El Youm gazetesi de "Halk Sistemi Devirdi" başlığını sürmanşetten verdi; haber fotoğrafı olarak da Tahrir Meydanı’nda gece çekilmiş sevinç gösterisi fotoğrafını kullandı.

El Şeruk gazetesi de "Halk Kazandı" başlığını sürmanşetine taşırken, alt başlıklarda "Halk Yeni Bir Sistem İstiyor" ifadesine yer verdi.

İNGİLİZ BASINI NE YAZDI?

İngiliz gazeteleri, bugünkü sayılarında Mısır’ın geleceğine ilişkin çeşitli haber ve yorumlara yer verdi. Çoğu gazetenin manşetinden duyurduğu Mübarek’in istifa haberiyle ilgili olarak, Financial Times (FT) gazetesi "Mübarek iktidardan süpürüldü", Independent gazetesi "Despotun gidişi. Bir ülkenin sevinci", Guardian gazetesi "Mısır’ın yeni şafağı", Daily Mail gazetesi "Halk özgürlük istedi, Mübarek gitti", Daily Telegraph gazetesi ise "Sonunda Mübarek halkın gücüne teslim oldu" manşetlerini attı.

Haberin Devamı

FT, İsviçre’nin Mübarek ailesinin banka hesaplarını dondurduğu bilgisini aktarırken, Guardian gazetesi Mübarek’i bundan sonra neler beklediğine ilişkin
bir yazıya yer verdi. "Şarm El Şeyh’te huzurlu bir emekliliğin Mübarek için pek olası gözükmediği" yorumunu yapan Guardian, Mübarek’in 44 milyar sterlin serveti olduğuna dikkat çekti.

Bu arada gazete, İngiltere Merkez Bankası kaynaklarına dayanarak, Mübarek’in İngiltere’deki mal varlığına AB, BM ya da yeni Mısır hükümetinden bir
talep gelmedikçe dokunulamayacağını aktardı.

Times gazetesi de Tahrir meydanındaki kalabalığın sevincinin fotoğrafını manşetine taşıyarak, İngiliz hükümetinin Mısır’daki olaylara başından beri çok az müdahale ettiğine ve Mısır halkının kendi geleceğiyle ilgili kendisinin karar vermesi gerektiğini söylediğine dikkat çekti.

ÇİN

Resmi China Daily gazetesinin başyazısında ise Mısır’ın bölgedeki stratejik önemine işaret edilerek, bu ülkenin istikrarının tüm bölgeyi
ilgilendirdiği ve durumun kötüleşmesinin yalnızca 80 milyon Mısırlı için kabus olmakla kalmayıp bölgenin barış ve istikrarını tehdit edeceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Mısır’daki gelişmelerin Filistin-İsrail görüşmelerini de etkileyeceği ifade edilen başyazıda, Mısır’da olanların bu ülkenin iç işi olduğu ve dış müdahale olmadan çözülmesi gerektiği savunuldu. Başyazıda, dış müdahalenin Mısır halkına yarar sağlamayacağı, bu ülkedeki yabancı etkisini ve çıkarlarını genişleteceği ileri sürüldü.

Mısır’daki gösterilere, esas olarak gıda fiyatlarındaki yükselişin ve işsizliğin artmasının yol açtığı görüşünün yer aldığı başyazıda, yiyecek sorununun öne çıkarılmasının halka daha büyük acılar getirecek siyasi istikrarsızlığı tetikleyeceği düşüncesi aktarıldı.