Eğitim - Kariyer Motosiklet sürücüsüne koruyucu yelek

Motosiklet sürücüsüne koruyucu yelek

Paylaş
Motosiklet sürücüsüne koruyucu yelek

Üniversite öğrencisi, motosiklet ve bisiklet kullanıcıları için ‘Görünürlüğü Artıran Işıklı Yelek’ tasarladı

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunlarından Mithat Okhan Onan’ın, henüz öğrenciyken başladığı ve mezun olduktan sonra İstanbul Kültür Üniversitesi TPDB Kuluçka Merkezi Koordinatörlüğü’nün (fİKÜr) desteği ile hayata geçirdiği yelek özellikle gece sürüşlerini daha güvenli hale getirecek.

Araç gibi görünecek

Mevcut ışıklandırmaların diğer araç sürücüleri için çok yetersiz olduğunu ifade eden Onan, tasarladığı yeleğin bisiklet ve motosiklet sürücülerinin trafikte bir araç gibi görünmesini sağladığını söyledi. Mithat Okhan Onan, “Otomobille trafikte seyir halindeyken arabalardaki iki kırmızı ışığı görmeye alışkınız ama tek bir ışık bilinçaltımızda derinlik algısı oluşturmuyor. Ben bunu tamamen değiştirmek istedim” dedi. Sürücüsü olan bir motosikletin ya da bisikletin en geniş kısmının sürücünün dirsekleri ya da omuzları olduğuna işaret eden Mithat Okhan Onan, şöyle devam etti:

Işık dikkat çekiyor

“Bu bölgelere giyilebilir bir teknoloji tasarladım. Giyildiğinde araç sürücüleri şunu algılıyor: ‘İki tane ışık var. Bunun bir genişliği ve derinliği var. Sıkıştırmadan yanından geçeyim. Trafikte yer kaplayan bir şey bu dikkat etmeliyim’ gibi algıyı değiştiriyor.”

Haberin Devamı