Zeyno Gürses Mor yemek çılgınlığı
HABERİ PAYLAŞ

Mor yemek çılgınlığı

Haberin Devamı

Bir rengin sahip olabileceği sıfatlar ne kadar zengin olabilir ki? Gizemli, soylu, ruhani, zarif, nadide, feminen ve en önemlisi doğadaki yeri neredeyse kutsal denecek kadar değerli. Psikologların mor renk hakkında kullandığı bu ifadeler her ne kadar farkında olmasak da yaşamımızda gücünü tümüyle hissettiğimiz gerçekler ve ister inanın, ister inanmayın yiyecek seçimlerimizde de günün getirdiği ruhani durumumuza bağlı olarak mor renkleri alışveriş sepetimizde fark edebiliriz.

Sinir sistemini koruyor...

Patlıcan; lahana, üzüm ya da incir fark etmez, mor rengin albenisi tıpkı ilk gün mor elbise giyen hanımın karşı cinse bıraktığına benzer etki yaratıyor. Mor renkli meyvelerin ise son yıllarda neredeyse bir ‘akım’ olarak nitelendirilebilecek bir konumu var. Eskiden ebeveynlerimizin verdiği nasihatlar “yeşil yemelisin” şeklindeyken şimdilerde “evladım mor meyve ye mutlaka” halini aldı.
Bunun sebebini sağlık uzmanları kapsamlı bir şekilde anlatırlar eminim ama benim okuduğum kadarıyla sinir siteminden, kalbe, yaşlanmaya karşı koruma etkisinden hafızaya katkısına kadar sayılabilecek onlarca olumlu etki. “Superfood” olarak nitelendirdiğimiz besleyici malzemeler arasında da yer buluyor mor renkli tatlar. Mor patates, mor patlıcan, her türlü mor kabuklu yabani meyve lezzetleriyle hem damağımızı keyiflendiriyor, hem de sağlığımıza katkıda bulunuyor. Hatta bir dedikodu vermek gerekirse ünlü şarkıcı Mariah Carrey’nin “mor diyet” uyguladığından da bahsetmekte fayda var.

Yabani meyvelerden kokteyl

Mor rengin pazarlama alanındaki başarısına da değinmeden geçemeyeceğim. Okuduğum ilginç bir makalede mor renk ile paketlenen bir gıdanın ‘ucuz ürün’ önyargısını tamamen ortadan kaldıracağı yazıyordu. Elbette, mor gıdalar güzel derken ‘suni mor’ söz konusu edilemez. Lakin suni renklendirme çalışmalarıyla da bu güzel rengi elde etmek pek tabii mümkün. Mor renkli ve muhteşem lezzetli meyvelerle pek çok şey üretilebilir.
Nitekim tatlı ve pastalarıyla yakından tanıdığımız ‘Özsüt’ bir süre önce Fransa’da Le Journal de Patisserie’nin ödülünü mor renkli pastası ile kazandı. Frenk üzümünün hem lezzetini, hem de nefis rengini yansıtan pasta kremasına sahip bu pasta yüksek kalite çikolata kullanılan kek ile buluşarak ortaya nefis bir lezzete sahip olmuş.
Benim size tavsiye edeceğim bir deneme de kokteyl üstüne olabilir. Yabani mor meyvelerden yazın topladıklarınızı buzluğa koyar, yılın istediğiniz her anında onları buzluktan çıkartıp, bir güzel blenderdan geçirip bir shot votka ile shakerda çalkaladığınızda vazgeçemeyeceğiniz mor renkli bir kokteyl yaratabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder