Gündem Molotofa rekor ceza

Molotofa rekor ceza

Paylaş
Molotofa rekor ceza

Diyarbakır'da Emniyet Müdürlüğü, PTT ile AK Parti il binasına zarar veren ve güvenlik güçlerine molotofkokteyli attığı saptanan sanığa 41 yıl hapis

Diyarbakır'da çeşitli tarihlerde yasadışı gösterilere katılarak emniyet müdürlüğü, PTT ile AK Parti il binasına zarar veren ve güvenlik güçlerine molotofkokteyli attığı saptanan Mustafa K., yargılandığı mahkemece 41 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada yargılanan kadın sanık M.E. ise, yargılama sürecinde ’gözlemlenen pişmanlığı’ ve vermiş olduğu bilgiler dikkate alınarak, ’etkin pişmanlık’ yasasından yararlandırıldı.

Diyarbakır’da, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen yasadışı gösterilere katılarak, güvenlik güçlerine molotofkokteyli ile saldıran, emniyet müdürlüğü, PTT binası, AK Parti il binası ve bir markete saldırarak zarar veren tutuksuz sanık Meltem.T. (20) ile tutuklu sanıklar Mustafa K. (20) ve Murat Ç,’nin (20) yargılanması tamamlandı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9’uncu kez hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklar Mustafa K. ve Murat Ç,’den son savunmaları soruldu.

Haberin Devamı

’CEZAEVİ ŞARTLARI AĞIR GELİYOR’

Sanık Mustafa K. savunmasında 1 yıldan fazla zamandır tutuklu olduğunu belirterek şöyle dedi: "Mütalaayı inceledim, üzerime atılı suçlamalar ile ilgili olarak istenilen ceza miktarı çok fazladır. İşlemediğim suçlardan dolayı başkalarının üzerime ifade vermeleri sonucunda bu suçlarla yargılanıyorum. Mağdur durumdayım. Sağlık sorunlarım vardır, cezaevi şartları bana çok ağır gelmektedir. Psikolojik sorunlarımda göz önünde bulundurularak, beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum."

KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI

Sanık Murat Ç. savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek, konuşmaya başladı. Mahkeme başkanı sanığın konuşmasını, "Sanığın, mahkememizin anlamadığı bir dil olan Kürtçe olarak konuşmasını yaptığı anlaşıldı" diye tutanağa geçirdi.

Haberin Devamı

Sanık avukatlarından Mirhan Özbekli de, savcının istediği ceza miktarının fahiş olduğunu ve atılı eylemlerle orantılı olmadığını söyledi. Özbekli, "Şeyat müvekkilim sanığa isnat edilen suçlamalar ve istenilen ceza miktarına göre mahkeme karar verir ise, müvekkilim eline silah almış, eylem yapmış bir kişiden daha fazla cezaya maruz kalacaktır. Bu orantılılık ilkesine aykırıdır. Çağdaş hukuk sisteminde amaç, suçlu olan kişileri topluma kazandırmaktır" dedi.
Mahkeme heyeti, sanıkların ve avukatlarının son savunmalarını aldıktan sonra yargılamanın bittiğini bildirdi.

KADIN SANIK, ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANDI

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan ve diğer iki sanığın yasadışı gösterilerde katıldığını teşhis eden Meltem E.’yi, terör örgütü PKK’nın çağrısı üzerine, terör örgütünün propagandasına dönüşen korsan gösteriye katıldığı gerekçesiyle, ’Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan önce 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme sanık Meltem E.’yi ’yargılama sürecindeki gözlemlenen pişmanlığı, yakalandıktan sonraki aşamalardaki vermiş olduğu bilgiler’i dikkate alarak, etkin pişmanlık yasasından yararlandırdı. Cezasını 1 yıl 6‘a indirdi. Sanık Meltem E.’ye ayrıca, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ettiği gerekçesiyle verilen1 yıl 6 aylık ceza da aynı gerekçeyle 3 ay 22 gün’e indirildi. Sanık Meltem E., ’Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma’ suçundan ise beraat etti.

Haberin Devamı

AYRI AYRI SUÇLARDAN...

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Mustafa K.’yı ise, ’Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan önce 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Ardından, yargılama sırasındaki olumlu tutum ve davranışlarını göz önüne alan mahkeme sanığın cezasını 6 yıl 3 aya indirdi. Sanık Mustafa K.’ya 9 ayrı izinsiz gösteriye katılarak, ’terör örgütü propagandası yapmak"’suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, sanığa 5 ayrı eylemde molotofkokteyli kullandığı gerekçesiyle de ’İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ suçunda da 20 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Sanık ayrıca, PKK’nın amacı doğrultusunda yapılan iki ayrı korsan gösteride markete zarar verdiği eyleminden, 1 yıl 8 ay, çeşitli tarihlerde PTT şubelerine, Şehitlik Emniyet Müdürlüğü ve AK Parti il binasına yapılan saldırılara karımaktan da, ’Kamu malına zarar vermek’ suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Mustafa K.’nın toplam aldığı ceza 41 yıl 3 ay hapis oldu.

Haberin Devamı

KÜRTÇE SAVUNMAYA İNDİRİM YOK

Kürtçe savunma yapan sanık Murat Ç de, korsan gösterilere katılarak ’Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 7 yıl 6 ay, ’Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan 1 yıl, 2009 yılında AK Parti il binasına yapılan saldırıda yer aldığı için ’Mala zarar vermek’ suçundan ise 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme sanığa 3 ayrı suçtan verdiği 9 yıllık cezada indirime gitmedi.