Aytül Farquharson Modern insan seksi sağlığa faydaları için yapmaya başladı
HABERİ PAYLAŞ

Modern insan seksi sağlığa faydaları için yapmaya başladı

Haberin Devamı

Dünyada insanın seksten daha fazla ilgili olduğu bir eylem neredeyse yok... İçine seks katılmış her şeyin gördüğü ilgi hızla artıyor. Bu, bilimden ticarete varıncaya kadar insana dair her alanda böyle. Bu gerçekteki en büyük etken kuşkusuz insanın seksi üreme dışında zevk için yapan tek canlı olması (yunusların da bu özelliğe sahip olduğunu iddia eden bir araştırma var ise de kesinlik kazanmış değil)...

Değişik coğrafya ve kültürlerde seksi sadece üreme için yapan insanlar yok mu? Tabii onlar da var... Ama daha çok ‘seks = zevk almak’ olarak algılanıyor günümüzün gelişmiş insan tipi tarafından... Ya da ‘bugüne kadar öyleydi’ dememiz mi gerekiyor bilemiyorum. Çünkü her şeyden sağlığı için bir fayda ummaya, bütün yaşantısını yeni araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlar üzerine kuramaya çalışan modern toplum insanı şimdi de seksi buna dahil etmeye başlamış durumda! Bedensel olarak göreceği fayda için, adeta görev bilinciyle seks yapmak gibi bir eğilim var bu yeni insan tipinde. Nasıl olmasın? Üzerimize yağan cinsel araştırmalar bombardımanına bakıldığında bu sonuç çok da normal! Amerikalı bilim adamları başta olmak üzere tüm dünyada yapılan son dönem araştırmaları gerçekten de seksin insan sağlığı için olan yararları üzerine yoğunlaşmış durumda. Uykusuzluğu önlemek, ağrı kesici görevi yapmak, kanser riskini azaltmak, kalp hastalıklarından korunmak, depresyona girmemek, tip 2 diyabet hastası olmamak, yüksek tansiyonla savaşmamak, idrar kesesi problemleri yaşamamak derken seksin çare olmadığı bedenler arıza neredeyse yok gibi! Araştırmalar düzenli seks ve orgazm ile sağlıklı yaşam arasında doğru orantılı bir bağ kuruyor. Fakaaat aynı zamanda, yapılan bu yeni araştırmalar yepyeni doğrularla yüzleşmemize de yol açıyor. Örneğin bu araştırmaların kapsamlı bir tanesi, yıllardır ‘sağlık için ne kadar çok seks yaparsanız o kadar iyidir. Haftada en az 2-3 kere seks yapmak gerekir’ ezberini bozuyor ve ‘haftada 2- 3 defadan fazla yapılan seks insan sağlığı için aşırıdır!’ diyor.

Peki ne kadar seks ideal?

Kısa süre önce çok sayıda çifti teste tabi tutan bu araştırma ‘orta karar olması ideal olan’ diyor. Haftada iki defa cinsel olarak boşalabilen çiftlerin vücutları, daha az veya hiç boşalmayanlara oranla yüzde 30 oranında hastalıklara karşı daha dirençli.

Peki ya fazlası?

İşte o zaman bu tablo değişiyor. Pensilvanya Wilkes Üniversitesi’nde psikolog Carl Charnetski tarafından yapılan araştırmaya göre, haftada 2 değil de 3-4 defa cinsel olarak boşalan çiftlerin vücutlarının bağışıklık sistemi zayıflıyor. Ama bu daha çok erkekleri ilgilendiren bir gerçek. Çünkü; “Kadınların, bulaşıcı cinsel hastalıklar söz konusu olmadığı sürece seksi fazla yapması, yani aşırıya kaçması bedensel olarak önemli bir zarara yol açmıyor” diyen araştırmacılar aynı şeyin erkekler için geçerli olmadığını altını çizerek söylüyor.

Kadın menopoz öncesi bol seks yapmalı!

Kadınlar için aşırı seksin zararı diye bir şey söz konusu değil. Tam tersine özellikle menopoz 14 döneminde seks ne kadar çoksa, o kadar iyi. Çünkü seks yapmaktan kaçınan kadınlarda (özellikle menopoz döneminde oluyor ama bazı kadınlarda menopoz öncesinde de sekse karşı ilgi az olabiliyor) kullanılmayan veya az kullanılan vajina daralmaya başlıyor ve vajinal atrofi meydana geliyor. Özellikle orta yaşlı kadınlarda. Bu atrofi ise zamanla cinsel ilişkide aşırı acıya (dysparenia) neden olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar cinsel isteği özellikle menopoz döneminde az olan kadınlara bir vibratör (kadınlar için özel olarak tasarlanmış suni erkek organı) alıp kullanarak vajinal kasların periyodik şekilde esnekliğini korumasına yardım etmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Neden fazlası zararlı?

‘Ortalamanın üstüne çıkan seks sağlığa zarar veriyor’ yargısının arkasında yatan gerçek mantıklı: Zevk veren aktiviteler sırasında vücudumuzda salgılanan opioid peptidler (Opioidler vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir. Opioid peptid ise vücutta doğal olarak üretilen opioidlerdir) normal miktarlarda üretildiğinde koruyucu etki yaparken, fazla salgılandıklarında vücudun bağışıklık sistemini zayıflatabiliyorlar. Bu durum erkeklerde daha etkili oluyor...

Seks nelere fayda sağlıyor?

Kalp hastalığı riskinde azalma

Araştırmalar ‘haftada 2-3 defa seks yapan erkeklerde kalp krizi ve beyin kanaması riskleri yarı yarıya azalıyor’ diyor.

Depresyonu engelleme

Amerikalı psikolog Gordon Gallup’a göre cinsel hayatında aktif olan çiftlerden prezervatif kullanmayan erkeklerin partnerlerinde çok daha az depresyon görülüyor. Prostoglandin, erkeklerde bulunan bir hormon ve erkeğin boşalmasıyla, vajinal yoldan kadının vücuduna giriyor, kadının bedenindeki hormon işleyişini etkiliyor.

Acı ve ağrıda azalma

Orgazmdan hemen önce oksitosin hormon düzeyi normal seviyenin 5 kat üzerine çıkıyor. Artan oksitosin aynı zamanda vücutta ağrıyı ve acıyı azaltıcı endorfin hormonunun salgılanışını tetikliyor. Dolayısıyla boşalma baş ağrıları, romatizmal ağrılar, migren dahil olmak üzere pek çok ağrı tipinde rahatlama sağlıyor.

Daha az sıklıkta grip ve nezle

Haftada bir veya iki defa cinsel ilişkide bulunanların vücutlarında yüzde 30 oranında daha çok immunoglobulin var, buna bağlı olarak da vücudun bağışıklık düzeyi yükseliyor.

İdrar yolları problemleri azalıyor

İdrar torbasını boşaltırken kullandığımız kaslar cinsel ilişki sırasında kullandığımız kasların ta kendisi. Bu kaslar düzenli bir cinsel yaşamla kuvvetleniyor ve özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan idrar yolu problemlerin en aza indirilmiş oluyor!

Prostat sağlığı

Araştırmalar düzensiz veya az miktarda boşalma ile prostat kanseri arasında doğru orantıya dikkat çekiyor. Birden çok kişiyle cinsel temas prostat kanseri riskini yüzde 40 arttırıyor. 20’li yaşlarda haftada 5’den fazla boşalan erkekler, ileride prostat kanserine yakalanma olasılıklarını 1/3 oranında azaltıyorlar. Kısa süre önce Amerikan Tıp Birliği Dergisinde yayımlanan bir araştırma çok ilginç bir yeni gerçeği de gözler önüne seriyor: Ayda toplam en az boşalma oranına sahip erkekler (yani 0 veya 3 defa boşalan erkekler) ve en fazla boşalan erkekler (ayda toplam 21 defa veya daha fazlası) grubunda prostat kanseri riski hayli azalıyor. Tam ortada kalan grup ise bu hastalığa yakalanması en kolay olan grup!

Kilo verme

Diyelim ki seksin aslında hiçbir işe yaramadığını düşünüyoruz. Öyle bir durumda bile hemen aklımıza kilo verme gelmiyor mu? Seksin bir seferinde kolayca 200 kalori yakarken bunun 15 dakika hiç durmadan koşmaya denk geldiğini biliyor musunuz?

Kemik ve kaslar için de iyi

Cinsel temas sırasında vücutta ciddi boyutlarda bir kas faaliyeti oluyor. Salgılanan testosteron kemik ve kasları güçlendirmede etkin görev yapıyor.

Bu yazı 27 Mart 2011 tarili Pazar Postası'ndan alınmıştır

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder