Gündem 'Mobil fırın' dualarla Suriye'ye uğurlandı

'Mobil fırın' dualarla Suriye'ye uğurlandı

Paylaş
'Mobil fırın' dualarla Suriye'ye uğurlandı

Hareket halindeyken ekmek üretebilen ve ihtiyaç duyulan bölgeye hızlı bir şekilde ulaştırabilen "mobil fırın", Bursa'dan Suriye'ye dualarla uğurlandı

Suriye’de acil yardıma ihtiyaç duyan ve komşu ülkelere sığınan Suriyeli sığınmacılara yardım çalışmaları yapan Sadakataşı Derneği, "Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye" yardım kampanyası kapsamında bölgeye ulaştırılan unlardan ekmek yapılması için bölgede fırınların yetersiz olduğunu tespit etti.

Tespitin ardından mobil fırın projesini hazırlayan dernek gönüllüleri ve üniversite öğrencileri, tır dorsesine monte edilmiş, içinde ekmek üretimi için gerekli tüm ekipmanı barındıran tam otomatik ekmek üretim fırını geliştirdi. Hareket halindeyken ekmek üreten mobil fırın, bütün test ve kontrollerimim yapılmasının ardından Fomara Meydanı’nda ilk üretimini yaptı. Yapılan ekmeklerin Bursalılara dağıtılmasının ardından fırın, Suriye’ye uğurlandı.

Derneğin Başkanı Kemal Özdal, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 ay önce Suriye’de bir yardım dağıtımı sırasında bir fırının bombalandığı haberini aldıklarını, bu sebeple çeşitli üniversitelerde okuyan öğrencilerin bu projeyi geliştirdiklerini söyledi. Proje üzerinde yaklaşık 4 aydan beri çalışıldığını belirten Özdal, "Fırınımız, ilk üretimini ve dağıtımını Bursa’dan gerçekleştirerek, bu mübarek ramazan ayının son günlerinde Suriye’ye uğurlanmak üzere hazır hale getirildi" diye konuştu.

Özdal, fırının seri üretim yapabildiğini dile getirerek, "Saatte minimum bin 200 ekmek üretebilme kapasitesine sahip. Ortalama 18-20 saat çalıştığı takdirde, günlük en az 25 bin adet ekmek üretebiliyor" dedi. İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencisi Muhammed Cihad Tuna da proje çalışmalarına 15 Şubat’ta başladıklarını, 445 bin liraya mal olan fırın için satılan kitap ayraçlarından 150 bin lira toplandığını anlattı.

Tuna, çeşitli illerde 80 kermes düzenlendiğini ve buradan gelir sağlandığını da hatırlatarak "Yaklaşık 150 bin lira da nakdi yardım sağlandı. Yaklaşık 450 bin lira böyle toparlanmış oldu. Ümmetin projesiydi ve şükürler olsun güzel bir şekilde gidecek, inşallah bundan sonra böyle projelere ihtiyaç olmaz" ifadelerini kullandı.