Dünya Mısır'da gergin cuma

Mısır'da gergin cuma

Paylaş
Mısır'da gergin cuma

Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, iktidarı bırakmak istediğini ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini söyledi.

Hüsnü Mübarek, Amerikan ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Mübarek, açıklamada, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti. Konu başlıkları internet sitesinde verilen röportaj daha sonra yayımlanacak.

Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Mısır ordusundan ülkedeki gösteri ve çatışmaları izleyen gazetecilerin güvenliğini sağlamasını istedi. Cannon televizyonda yaptığı açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanlığından Mısır Büyükelçisini çağırarak, Ottawa'nın derin endişesini ve Mısır ordusunun gazetecilerin güvenliğini sağlaması talebini iletmesini istediğini belirtti.

Kahire'de güvenlik güçleri tarafından görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilerden Belçika'nın Le Soir muhabiri ile Fransız televizyon kanalı France 24'ün üç çalışanı ve üç Polonyalı gazeteci serbest bırakıldı. Brezilya televizyonunun bir kameramanı ile bir radyo muhabiri de serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi.

Bu arada, Mısır'daki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarında çalışanlar ve ailelerinden oluşan yaklaşık 300 kişi de ülkeden tahliye edilerek Kıbrıs Rum kesimine iki uçakla götürüldü.

"MÜBAREK YANLILARI GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRMEDİ"

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.
Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının ''gayet iyi davrandığını'' ve ''kimsenin açılan ateşle ölmediğini'' belirtti. Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, ''Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik'' ifadesini kullandı.

Bugün Mısır'da cuma namazını takiben büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.

ABD YÖNETİMİ, MISIRLI YETKİLİLERLE İSTİFAYI GÖRÜŞÜYOR

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), ABD yönetiminin, Mısırlı yetkililerle Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi konusunu görüştüğünü yazdı.

Gazetede Amerikalı yetkililere ve Arap diplomatlara dayandırılarak çıkan haberde, iki taraf arasında görüşülen bir plana göre, Mısır ordusunun da desteğiyle Mübarek'in yetkisini Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlığını yapacağı geçici bir hükümete devretmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Haberde, Mübarek'in şimdilik görevini bırakmaya yanaşmasa da ABD ve Mısır yönetimlerinin, Ömer Süleyman'ın, Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Enan ve Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Tantavi tarafından desteklenerek, ülkede derhal anayasal bir reform sürecini başlatmasına yönelik bir plan hakkında görüşmelerini sürdürdükleri belirtildi.

New York Times, görüşülen planda, geçici hükümetin, Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere Mısır'da muhalefet gruplarına, ülkede Eylül ayında özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi amacıyla seçim sisteminin görüşülmesi için çalışmalara başlanması yolunda çağrıda bulunmasının öngörüldüğünü de yazdı.

Haberde, ABD yönetimi yetkililerinin, sözkonusu planın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye ikna etme amacıyla Mısırlı üst düzey yetkililerle üzerinde görüşülen birkaç seçenekten biri olduğunu belirttikleri, ancak sonucun Mısır'ın kendi anayasal kurallarına ve Mısır'da sokağa dökülen protestocuların ruh haline de bağlı olduğunu söyledikleri, bu anlamda ihtiyatlı konuştukları bildirildi.

Gazeteye konuşan yetkililerin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ya da Mısır ordusunun Mübarek'i terk etmeye istekli oldukları konusunda henüz bir belirti bulunmadığını ifade ettikleri, ayrıca ABD yönetiminin Mısırlı yetkililerle yaptıkları özel konuşmalarda Mübarek'in hemen gitmesine yönelik bir tutum gösterseler de Mübarek'in kendisinin Eylül ayındaki seçimlere kadar başta kalmaya hala kararlı olduğunu söyledikleri de kaydedildi.

Mübarek yanlısı Mısırlı yetkililerin ifadelerine de yer veren gazete, üst düzey bir Mısırlı yetkilinin, planın uygulanamayacağını belirterek teknik olarak konuşması gerekirse, Mısır anayasasının Cumhurbaşkanı Yardımcısının ülkenin başına geçmesine imkan tanımadığını, Cumhurbaşkanının yerine ancak Meclis Başkanının geçebileceğini bildirdiğini, siyasi olarak düşüncesinin de ''ABD'nin kendi işine bakması gerektiği'' olduğunu vurguladığını yazdı.

CLINTON: DERHAL MÜZAKERELER BAŞLAMALI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Mısır'da barışçıl ve düzenli dönüşüm için, ülke muhalefetinin, sivil toplumunun ve politik gruplarının en geniş ve temsil açısından en yeterli yetkilileriyle hükümet arasında acilen ve ciddi müzakereler yapılması konusunda uyarıyorum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, gazetecilere ve protestoculara yapılan saldırıları şiddetle kınadığını kaydetti.

Bu arada, Kahire'deki olayları izleyen İsveç devlet televizyonunun (SVT) muhabiri Bert Sundstroem'in bıçakla ağır yaralandığı bildirildi. SVT'den yapılan açıklamada, Kahire'de hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınan gazeteciden gün ortasından beri haber alınamadığı belirtildi.

MÜBAREK'E İKTİDARI DEVRET ÇAĞRISI

ABD Senatosu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidarı geçici bir hükümete devretmeye çağıran karar tasarısını onayladı.
Kongre'deki etkili isimlerden olan, Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Demokrat Senatör John Kerry tarafından hazırlanan tasarı, Senato'da sesli oylama yöntemiyle kabul edildi. Bağlayıcılığı olmayan kararda, Mübarek'e, "demokratik bir siyasi sisteme düzenli ve barışçıl geçişi" derhal başlatması çağrısında bulunuluyor. Kararda, bunun, bu yıl özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için gerekli reformların hayata geçirilmesi amacıyla "Mısır'daki muhalefet liderleri, sivil toplum ve orduyla koordinasyon halinde, iktidarın kapsayıcı bir geçici hükümete devredilmesini" de içermesi gerektiği belirtiliyor. Kerry, Senato oturumunda yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin "birkaç gün içinde" geçici hükümetin kurulması yönünde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

AMERİKAN İSTİHBARATI OBAMA YÖNETİMİNİ UYARMIŞ

Öte yandan, Reuters ajansının haberine göre, Amerikalı üst düzey bir istihbarat yetkilisi, istihbarat yetkililerinin geçen yılın sonunda ABD yönetimini, Mısır'da istikrarsızlığa dair uyardığını söyledi. ABD Ulusal İstihbarat Direktör Başyardımcılığı görevine aday gösterilen, CIA görevlisi Stephanie O'Sullivan, Senato'da katıldığı oturumda yaptığı açıklamada, geçen yılın sonunda Mısır'da istikrarsızlığa dair ABD Başkanı Barack Obama yönetimini uyardıklarını, ancak o tarihte, bu istikrarsızlığın isyanı başlatacağını öngöremediklerini belirtti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER DİYALOG TEKLİFİNİ REDDETTİ

Mısır'daki Müslüman Kardeşler hükümetin diyalog önerisini reddetti.
Müslüman Kardeşler sözcüsü internet sayfasından, rejimle diyaloğu reddettiklerini açıkladı. Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler, hükümetle görüşmeye davet edilmişti. Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, tüm taraflarla diyalog arayışının bir parçası olarak Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet ettiklerini belirtmişti.

KAOSA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ulusal televizyondaki röportajında, Cumhurbaşkanı Mübarek'in hemen gitmesi için yapılan çağrının kaosa çağrı olduğunu belirterek, göstericilerin Tahrir meydanını terk etmelerini istedi.

AA

2

Haberin Devamı