Dünya Mısır'da El Cezire çalışanlarına hapis

Mısır'da El Cezire çalışanlarına hapis

Paylaş
Mısır'da El Cezire çalışanlarına hapis

Mısır'da mahkeme, 'yalan haberler yaymak ve Müslüman Kardeşler'i desteklemek' suçlamalarıyla yargılanan üç El Cezire çalışanına 7'şer yıl hapis cezası verdi. Mısır hükümeti, Müslüman Kardeşleri geçen aralık ayında yasaklamış ve ardından terör örgütü ilan etmişti

Mahkeme, 29 Aralık’ta Kahire’deki bir otele düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan El Cezire’nin Avustralyalı muhabiri Paul Greste ile Mısır asıllı Kanada vatandaşı Kahire Büro Şefi Muhammed Adil Fehmi ve Mısırlı prodüktör Baher Muhammed’e verilen cezaları açıkladı.

Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından yalan haberler yaparak Müslüman Kardeşler’e yardım etmekle suçlanan üç El Cezire muhabirine yedişer yıl hapis cezası verildi.

“BEN DE GAZETECİYDİM”

Başta 15 yıla kadar hapsi istenen üç muhabirin yanı sıra 16 Mısırlı’nın da yargılandığı davada kararın açıklanmasından önce Mısır’ın yeni lideri Abdülfettah el Sisi’ye telefon açan Avustralya Başbakanı Tony Abbott, “Kendisine eski bir gazeteci olarak, Peter Greste’nin Müslüman Kardeşler’i desteklemediğine, sadece habercilik yaptığına dair güvence verdim. Çünkü Avustralyalı gazetecilerin yaptığı budur” demişti.

Görüşmenin genel olarak olumlu geçtiğini ifade eden Abbott, “Peter Greste’nin ciddi bir ceza almaması halinde, bunun Mısır’daki yeni hükümet için iyi bir PR (halkla ilişkiler) hamlesi olacağını anladığını düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Mısır mahkemeleri, aralarında İhvan üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişiyi idama mahkum ederken çok sayıda kişiyi de ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Haberin Devamı