Dünya Mısır'da bugün de kan akıyor

Mısır'da bugün de kan akıyor

Paylaş
Mısır'da bugün de kan akıyor

Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Öfke Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Göstericilere düzenlenen müdahalelerde ölü sayısı 51'e yükselirken, 300'ü aşkın kişinin de yaralandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Ramses Meydanı'nda gösteri yapan darbe karşıtlarına helikopterlerden ateş açılıyor.

Ramses Meydanı'nda bulunan El-Feth Cami'ndeki sahra hastanesi yetkilileri, göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu 51 kişinin öldüğünü, 300'ü aşkın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bugün Mısır genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtlarına güvenlik güçleri gerçek mermiyle müdahale ediyor.

İsmailiye, Dimyat ve Ariş kentlerindeki müdahalelerde de 10 kişi öldü.

AA muhabirinin olay yerindeki görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre Kahire'deki Ramses Meydanı'nda bulunan Tevhid ve El-Feth camilerinde cuma namazını kıldıktan sonra darbe karşıtı yürüyüş yapan grubun üzerine ateş açıldı.

Ölenlerden 4'ünün Fetih Camisi önünde, 3'ünün ise El-Feth Camisi önünde vurulduğu kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin, İsmailiye ve Dimyat kentlerindeki göstericilere müdahale sürüyor.

Öte yandan Kahire' de 6 Ekim köprüsü üzerinde yürüyüş yapan göstericilere asker ve güvenlik güçlerince ateş açıldı. Kaçacak yer bulamayan bazı göstericilerin kendirilerini köprüden aşağı bıraktıkları bildirildi.


İşte bugün yaşanan olaylardan görüntüler:

Haberin Devamı

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer10744","10744","201308","10744-1.jpg");

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan vatandaşlarına Korniş ve Ramses bölgelerine çıkmamaları uyarısı

Mısır devlet televizyonundan yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı, başkent Kahire'deki vatandaşlardan güvenlik güçlerinin "teröristlerle olan mücadelesi" nedeniyle Elcela, Korniş ve Ramses bölgelerine çıkmamaları uyarısı yaptı.

Mısırı'da güvenlik kuvvetlerinin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarında toplanan darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamının ardından, bugün askeri darbeyi sonlandırmak üzere yapılan gösteri çağrılarına uyan yüzbinlerce kişi, ülkenin 27 kenti ile 15 büyük ilçesinde "Gazap (Öfke) Cuması" adını verdikleri gösterilerde meydanlara indi.

Güvenlik güçleri, Kahire'nin Ramses ve Giza'daki göstericilere müdahale ediyor.

Mısır'ın meydanlarına yolcu taşıyan metro seferleri durduruldu

AA muhabirine açıklama yapan Mısır Metro İşletmesi Müdürü Hüseyin Zekeriya, başkent Kahire'ye geliş ve gidiş yönünde metro seferlerinin durdurulduğunu açıkladı. Mısır'da Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarının yanı sıra İskenderiye, Süveyş Kanalı gibi pek çok bölgede devam eden gösterileri hatırlatan Zekeriya, gösterilerin olmadığı diğer bölgelere giden metro seferlerinin normal seyrinde devam ettiğini kaydetti.

Mısır'da metro hatlarında günlük 1 milyon 300 bin yolcu taşıyan Mısır metro hatlarının, "Gazap Cuması" gösterinin ardından halkın kullanımına kapatılığ, güvenlik güçlerinin sevkiyatı için kullanıldığı belirtiliyor.

Ulusal Kurtuluş Cephesi Basın Sözcüsü Davud istifa etti

Mısır'da sol ve liberal eğilimli siyasi partilerden oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Sözcüsü Halid Davud, Mısır güvenlik güçlerinin Müslüman Kardeşler'le olan karşılaşmaları, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının tahliyesi sırasında yaşanan katliamları kınayamayan UKC'nin adına konuşamayacağını açıklayarak istifa etti.

Mısır'da şeffaf ve demokratik seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınmasıyla sonuçlanan askeri darbeye zemin hazırlayan "30 Haziran gösterileri"nin destekçisi çeşitli siyasi partilerinden oluşan UKC'nın sözcüsü Davud, açıklamasında "Mısır güvenlik güçlerinin Müslüman Kardeşler'le olan karşılaşmaları, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına yapılan müdahelerini öven UKC'nin adına konuşamayacağım. Ülkede yaşanan krize çözüm bulmak için çaba gösteren olaylar sonrasında geçici cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinden istifa eden tecrübeli siyasetçi Muhammed el-Baradai hakkında ittifak içindeki bazı partilerin yaptığı açıklamaları kesinlikle reddediyorum. Altın kural, kan daha fazla kanı getirir" ifadelerini kullandı.

UKC'nin gösterilerin dağıtıldığı gün yaptığı "Dini siyasete alet etmeye çalışanlar karşısında başımızı göğe yükselttik" açıklamasına katılmadığını belirten Davut, şunları kaydetti:

"Benim başım, bu dökülen ve kanlar karşısında duyduğum derin acıdan dolayı eğiktir. Güvenlik güçlerinin bu gösterileri dağıtırken kullandığı aşırı güçle bu kadar çok sayıda insanın hayatını kaybetmesini en şiddetli biçimde kınıyorum. Sizlerle bir yıl boyunca 'modern demokratik sivil bir devlet' kurma amacıyla çalışmış olmaktan onur duyuyorum. Şimdi benim ve insanların düşüncesiyse, Mübarek döneminin asker ve polis temelli devletine,sembollerine, baskısına, insan hayatını değersizleştirmesine, 'uluslararası standartlara göre Rabiatul Adeviyye'deki gösterileri sonlandırırken yaşanan insan kayıpları kabul edilebilirdi' argümanını sunan yalancı bir medyaya döndük."

Mısır'daki din adamları hutbelerinde darbe karşıtlarına yönelik katliamı değerlendirdi

Uluslararası Müslüman Alimler Birliği eski Genel Sekreteri Avukat Dr. Muhammed Selim el-Avva, cuma hutbesinde halkın darbe karşısında direnmesini destekledi.

Avva, Mısır'ın başkenti Kahire'nin doğusundaki Es-Selam Camii'nde verdiği cuma hutbesinde Mısır halkının içinde bulunduğu "imtihan" sürecinin uzun olmayacağını ifade ederek, ordusunun demokrasi yanlısı göstericilere uyguladığı katliamlar karşısında Mısırlılara sabırlı olmalarını tavsiye etti.

Avva hutbesinde şu sözlere yer verdi:


"Biz savaşmıyor, zulme karşı mücadele ediyoruz. Zulme karşı direnmek, Allah yolunda cihat etmekten daha evladır. Bu yolda sebat edin. Herkesin hakkın yanında yer alması gerekiyor. Gücümüz, dinimiz ve kitabımız Kur'an-ı Kerim'e olan bağlılığımızdan geliyor."

Öte yandan Ezher Alimler Konseyi Üyesi Ahmed Ömer Haşim ise Mısır devlet televizyonu ve pek çok kanalda yayınlanan cuma hutbesinde Mısır ordusu ve güvenlik güçlerine "ülkeyi fitneden korudukları" için teşekkür ederken, ülkede krize neden olan tarafları "rüşde ve tek vücut olmaya" çağırdı.

Haberin Devamı