Tamer Heper Mirasçınız değil
HABERİ PAYLAŞ

Mirasçınız değil

Haberin Devamı

Benim aileden gelen bazı mallarım var. Eşimin ikinci evliliği. Onun da kendine ait malvarlığı var. Ancak birinci evlilikten çocuğu var. Bizim de müşterek çocuklarımız var. Ben öldüğümde eşimin ilk hanımından olan çocuğuna herhangi bir şey kalmasını istemiyorum. Mallarım kendi çocuklarıma kalsın istiyorum. Bunu nasıl sağlarım? ● S.B.

Bu durumda olan aileler az değil. Dolayısıyla vereceğim yanıt bir kişiyi değil pek çok kişiyi ilgilendirecek.

Şöyle başlayayım. Her zaman dediğim gibi önce kimin öleceği belli değil, bu nedenle karşımızda çok çeşitli ihtimaller var. Ancak, sonrası ile ilgili iki ihtimalden söz edeceğim.

Birinci ihtimal; şayet okuyucum önce ölürse, mirasçıları, eşi ve çocukları. Yani eş terekenin dörtte birini alacak, geri kalanını çocuklar aralarında eşit paylaşacak. Böyle bir durumda, eş sonra ölürse, eşe isabet eden o dörtte birlik malvarlığından tüm çocuklar yararlanacağı ve onun mirasçıları arasında ilk hanımdan olan çocuk da bulunduğu için dolaylı yoldan istifade etmiş olacak.

★ ★ ★ ★

İkinci ihtimal, önce eşin ölümü halinde. Bu durumda eşin mirasçıları okuyucum ve evlatları. Bu halde okuyucum terekenin dörtte birine sahip olacak, gerisini eşinin ilk hanımından olan çocuğu da dahil olmak üzere evlatlar eşit paylaşacak. Burada eşin malvarlığı söz konusu. Okuyucumun malvarlığı söz konusu değil.

Sonra okuyucumun vefatında ise mirasçıları kendi evlatları. Burada artık eşinin ilk hanımından olan çocuğa pay yok, dolaylı olarak da iştiraki söz konusu değil. Yani isteği gerçekleşmiş olacak.

★ ★ ★ ★

Peki önce okuyucumun ölümü durumunda eşini mirastan mahrum bırakarak dolaylı yoldan, eşinin ilk hanımından olan çocuğu mirastan mahrum bırakmak mümkün mü? Bu vasiyetname ile falan olmaz. Zira eşin miras payı aynı zamanda saklı pay yani aksi tasarruf mümkün değil. Ancak bu konuda eşi ile anlaşarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyorsa istediği olabilir. Aksi halde önleme imkanları kısıtlı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder