Siyaset Milli iradeyi canları pahasına savunan kahramanlar
Paylaş
Milli iradeyi canları pahasına savunan kahramanlar

Kimi özel harekatçı, kimi komiser, kimi polisti. 15 Temmuz hain darbe girişimi, geride yüzlerce şehit bıraktı

İşte kahraman şehitlerimizin yürek yakan hikayeleri...

Komiser Yardımcısı Kübra Doğanay


15 Temmuz hain darbe girişiminin şehit kahramanlarından biri komiser yardımcısı Kübra Doğanay... Şehit Kübra Doğanay, 15 Temmuz gecesi Özel Harekât Daire Başkanlığı yakınında bulunan evindeydi. Atılan ilk bombadan sonra görev yerine geçmek istedi. Dışarı çıkacağı anda meslektaşı Şehit Cennet Yiğit telefonla aradı ve birlikte gitme teklifinde bulundu.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü önündeki FETÖ kuşatmasını kaldırmak için harekete geçen iki arkadaş, mühimmat almak için Özel Harekât Daire Başkanlığı’na döndü. Kapının önüne geldikleri esnada darbeci hainler ikinci bombayı attı. Kübra Doğanay olay yerinde arkadaşıyla birlikte şehit düştü. Şehit Cennet Yiğit, Kübra Doğanay’ın yakın arkadaşı, sırdaşıydı. O hain gecede ikisi de 23 yaşında şehit edildi.

Üzülmesinler diye “Çanakkale’ye gittim” dedi


Çocukluğundan beri polis olmayı hayal eden Kübra Doğanay, Marmara Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü 4’üncü sınıfta okurken komiser yardımcılığı sınavlarına girdi. Doğanay, ilk olarak Diyarbakır’ın Sur ilçesinde görev aldı. Ancak ailesi endişelenmesin diye Çanakkale’ye gittiğini söyledi. 8 ay boyunca PKK’ya yönelik operasyonlarda görev aldı.

Daha sonra Ankara’ya çağırılan Kübra Doğanay, Diyarbakır’a geri gitmek istediğini söyleyerek şehadetinden 15-20 gün önce dilekçe gönderdi. Şehit Kübra Doğanay’ın ismi, memleketi olan Kayseri Yeşilhisar’daki bir fen lisesine, Mersin Yenişehir’de bir kız Anadolu imam hatip lisesine ve Yalova’da bir imam hatip ortaokuluna verildi.

Özel Harekât Polisi Cennet Yiğit


15 Temmuz’un en genç fidanlarından biri olan Cennet Yiğit, 23 yaşında ve henüz 10 aylık polis memuruydu. Ankara Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’na düzenlenen bombalı saldırıda şehit edilen Cennet Yiğit, hain darbe girişimi yaşanmasaydı bir ay sonra nişanlanacaktı. 1993 doğumlu Cennet Yiğit, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği okurken bir yandan Polis Akademisi’ni kazanmış ve iki akademiyi birlikte bitirmişti.



Çocukluk hayalini gerçekleştirerek Polis olan Cennet Yiğit, 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi sözlüsü ile birlikteydi. Kalkışmanın haberini alır almaz Polis Özel Harekât Merkezi’ne giden ve merkeze vardığında arabadan inip mühimmat almak için koşan Cennet Yiğit, o sırada vücuduna isabet eden misket bombası ile şehit oldu.

Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir


Darbe girişiminde önemli hedeflerden biri Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) idi. ÖKK’nın zapt edilmesini Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın emir subayı Başçavuş Ömer Halisdemir önledi. 15 Temmuz gecesi ÖKK’ya gelen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi alnından vurarak öldüren Halisdemir, bu hareketiyle darbe girişiminin seyrini değiştiren isimlerden biri oldu.

ÖKK’nın darbecilerin elinden alınmasının önünü açan Ömer Halisdemir, darbeci askerler tarafından vurularak şehit oldu. Darbe girişiminden sonra tutuklanan Albay Ümit Bak, ifadesinde Halisdemir’in şehit edilmesi ile ilgili olayı şu şekilde anlattı: “Tuğgeneral Semih Terzi, Silopi’den Diyarbakır’a helikopterle, Diyarbakır’dan Etimesgut Askeri Havaalanı’na askeri uçakla, oradan da Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopteriyle gece saat 02.30 sıralarında Gölbaşı Özel Kuvvetler Karargahı’na ulaştı.



Helikopter pistinden yanında 10 kişilik bir koruma ekibiyle birlikte karargah binasına doğru ilerlerken (55 metre mesafe), tam karargah binasının basamaklarına gelmiştik ki Kışla Komutanı Koruma Astsubay nöbetini tutan Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından tabancayla vuruldu. Ateş eden astsubay, Semih Terzi’nin koruma ekibince vurularak öldürüldü.”

Ömer Halisdemir’in memleketindeki üniversitenin adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak değiştirildi. Ayrıca Türkiye’nin birçok ilinde de Ömer Halisdemir’in adı okullara verildi.

Haberin Devamı