Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Miktarı sizi aldatmasın
HABERİ PAYLAŞ

Miktarı sizi aldatmasın

Cinsel ilişki sırasında erkekten gelen meni miktarıyla ilgilenmeyin. Asıl önemli olan meninin içinde kromozom ve hareketli spermlerin bulunması. Çünkü kadının hamileliğini sağlayan bu spermler. Meni fazlasının ilişki sonrası dışarı çıkması da gayet normal...

[[HAFTAYA]]

SORU:

Ameliyattan sonuç alınmazsa ne olacak?

34 yaşındayım. Doktora gittim, 2 kez sperm tahlili yaptırdım. Sperm sayım düşükmüş. Doktorum varikosel ameliyatı olmam gerektiğini söyledi. Ama iyi sonuç alacağımıza dair bir garanti vermiyor. Başka bir tedavi yöntemi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Tıp biliminde garanti diye bir şey olamaz. Bir buzdolabı alır gibi tıbbi bir konudaki tedavi hakkında doktorunuzdan bir garanti belgesi alamazsınız. Alabileceğiniz sözlü garantilerin ise hiçbir anlamı yoktur. Zaten hekimler de hastalarına bu gibi garantiler vermemelidirler. Her cerrahi girişimin, hatta ilaç tedavisinin belirli başarı yüzdeleri, fayda yüzdeleri, yan etkileri ve komplikasyonları vardır. Teorik olarak eczanelerden reçetesiz alınan bir ilacın kullanımı dahi hayati sorunlara yol açabilir. Sizin yapmanız gereken sorununuz hakkında detaylı bilgi ve uzman doktorlara danışarak kararınızı vermektir. Garanti vs. gibi hayali beklentilere sadece hayali yanıtlar alabilirsiniz.

SORU:

Ne gibi sorunlar yaşayacağım?

50 yaşındayım. Yaşım ilerliyor ve nelerle karşılaşacağımı bilemiyorum. Bu yaştan sonra prostat ve cinsellik gibi konularla ilgili ne gibi sorunlarla karşılaşabilrim?

CEVAP

Testosteron hormonunda kademeli bir düşüş gözlenir. Vücuttaki genel işlev azalmasının bir sonucu olarak sertleşme kapasitesi düşer. Cinsel yanıt döngüsünde birçok evrenin süresi ve yoğunluğu azalır. Tam ereksiyon sağlanması için daha uzun süre ve yoğun uyarı gerekir. Ancak düzenli cinsel aktivite sürdüren erkekler yaşlanmanın tüm etkilerinden daha az zarar görürler. Bu yaşlarda prostat devri başlar. Prostatla ilgili iki sorun var: Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri. Bizi asıl korkutan prostat kanseridir. 40’lı yaşlardan itibaren bu riske karşı her yıl PSA adı verilen bir kan testi ve ürolojik muayene gereklidir. Erken teşhis için bu kontroller çok önemli; erken evrelerde tespit edilen prostat kanseri tedaviye çok iyi yanıt verir.

Haberin Devamı

SORU:

Boşalıyorum meniler geri geliyor

Eşimle ilişkiye girdikten sonra boşalıyorum ama meniler geri geliyor. Bunun sebebi nedir? Bir hastalık olabilir mi? Ya da bu normal bir şey mi? Çocuk olabilmesi için meni miktarı ne kadar olmalıdır?

CEVAP

Hamileliği sağlayan meni miktarı değil içindeki normalin yarı sayısında kromozom içeren ve hareketli olan sperm yani döl hücreleridir. Normal menide 1 cc’de en az 20 milyon, ortalama 40-60 milyon sperm hücresi olur. Bunların en az yarısının ileriye doğru hareketli olması beklenir. Ayrıca bu hücrelerin yapısal özellikleri ve kromozomal içerikleri de hamilelik sağlamakta önem taşır. Meninin fazlasının özellikle kadın ilişki sonrası ayağa da kalkarsa yerçekimi ile dışarı gelmesi normal bir durumdur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder