Bilim - Teknoloji Microsoft da kuantum peşinde!
Paylaş
Microsoft da kuantum peşinde!

Bir süredir kuantum bilgisayarlarına odaklanmış olan Microsoft, bu yolda çok büyük bir adım attı!

2006 senesinden beri, Microsoft bir kuantum bilgisayarı rüyasının peşinden koşuyor. University of California'da yer alan Station Q araştırma grubu ile başlayan koşuşturmaya, firma tarafından özellikle parasal anlamda büyük bir destek verildiği biliniyor.

Şimdiye kadar, hiçbir firma, kuantum bilgisayarlarından tam olarak faydalanmayı başaramadı. Hala sürmekte olan bu yarışta ise, bazen göze çarpan değişiklikler yaşanıyor. Bu değişikliklerden biri de, Microsoft'un "ele geçirdiği" son isim oldu. Daha önceleri Intel için çalışan Douglas Carmean, bundan böyle araştırma bilgisini, Microsoft adına kullanacak.

Pek çok Intel işlemcinin tasarımını yöneten Carmean, günümüz bilgisayar dünyasındaki en zorlu sorunu çözmek için Microsoft'a yardımda bulunacak. Kuantum bilgisayarların en büyük avantajlarından biri, günümüzde kullanılan PC tasarımlardan önemli ölçüde daha güçlü bilgisayarların ortaya çıkacak olması. Kuşkusuz, bu alanda kendini ilk olarak göstermeyi başaran firma da, sadece finansal anlamda değil, yazılım anlamında da rakiplerinin büyük bir adım önüne geçmiş olacak.

Microsoft'un konuya yaklaşımı, "topological quantum computing" üzerine inşa edilmiş durumda. Bu yaklaşım, atom altı parçacıkların birbirleri etrafında dönerken yaşadıkları hareketleri kontrol etmek üzerine kurulu. Başka bir deyiş ile, bu konuya adım attığınızda, bilgisayarlar hakkında bildiğiniz her şeyi bir kenara koyup, atom seviyesinde neler olduğunu incelemeniz gerekiyor ki, şu anda bilim adamlarının uğraşmakta oldukları şey de tam olarak bu...

Resimlerle: "En kötü" 10 süper bilgisayar

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı