Siyaset MHP: Yasa masum niyet taşımıyor
Paylaş
MHP: Yasa masum niyet taşımıyor

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, seçime 2 ay kala, hükümete, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren bir yasanın gündeme getirilmesinin "asla masum bir niyet taşımadığını" savundu.

Şandır, partisinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleriyle düzenlendiği basın toplantısında, hükümete KHK çıkarma yetkisi veren yasa tasarısını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Hükümetin, çok sayıda kanunda değişiklik yapmak için yetki istediğini ifade eden Şandır, "Bu yetki yasası AKP iktidarının iflas belgesidir. 8,5 yıl ülkeyi tek başına yöneteceksin, anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olacaksın sonra seçime giderken yetki yasası getireceksin. Bu, yapamadığının ülkeyi yönetemediğinin, başarısızlığının yazılı bir delilidir" diye konuştu.

Yetki yasasının, Anayasa Mahkemesinin aynı konuda daha önceki iptal kararlarına dayanak olan gerekçelerle örtüştüğünü anlatan Şandır, tasarının çok açık ve net bir şekilde Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. Tasarının bu haliyle Anayasa Mahkemesinden döneceğini söyleyen Şandır, şöyle devam etti:

"Bu yasa, AKP’nin bir anlamda samimiyet sorgulamasıdır. Çünkü gerekçe ile kanunun içeriği örtüşmüyor. Gerekçede yazıldığı gibi tasarı hiç de sınırlı bir zaman dilimini kapsamıyor. Ülkenin yapılanmasını değiştiren 6 aylık bir süre için istenen bir yetki. Neden 6 ay süre talep ediliyor? Bu 6 aylık sürenin üçüncü ayı seçime denk geliyor. Seçimin sonuçlarından emin olmadıkları ya da seçimin güvenliğini sağlayamama endişesi taşıdıkları için mi istiyorlar bu yetkiyi? Seçime 2 ay kala devletin yapısını değiştirmeye yönelik geniş kapsamlı bir yasa çıkarmak asla masum bir niyet taşımaz. AKP’yi, seçimleri müdahale etmek ve yanıltmaya çalışmaktan millete şikayet ediyorum. AKP, acaba seçim sürecini yönlendirmek için hazırlık mı yapıyor?"

Haberin Devamı

-"PKK’NIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA"-

Şandır, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şandır, "Düşünülsün’, ’üzerinde konuşulsun’ diye başbakanların toplumun aklıyla alay etmeye hakları yoktur. Başkanlık sistemi, Türkiye’nin kuruluş hukukuna aykırıdır. Bu sistem, bizim parlamenter demokratik sistemimizden daha kötü bir sistem olacaktır" şeklinde konuştu.

"Yetki tasarısıyla getirmeyi düşündükleri başkanlık sisteminin idari altyapısı mı tanzim edilmek isteniyor" sorusunu yönelten Şandır, "Başkanlık sistemi, Türkiye’yi PKK’nın talepleri doğrultusunda federal bir yapıya dönüştürme talebidir" dedi.

Haberin Devamı

Şandır, "YGS etrafında gelişen tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ise "AKP iktidarı Türkiye’nin çivisini çıkarmıştır, yaptığı her işlem şaibelidir. 1 milyon 700 bin gencimizin ve bunların milyonları bulan ailelerinin huzuruyla oyun oynanmaktadır. Yapılan her imtihanda şaibe oluşmaktadır ve soruşturmalardan da bir sonuç çıkmamaktadır. Sayın ÖSYM Başkanı’nın yaptığı açıklamalar da inandırıcı olmamıştır" karşılığını verdi.

CHP’nin yetki yasasını Anayasa Mahkemesine götürmeye hazırlandığı belirtilerek, destek verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine Şandır, CHP’nin bu konuda desteğe ihtiyacı olmadığını söyledi. Şandır, tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu komisyonda anlattıklarını ifade ederek, "Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği yetki yasalarının gerekçeleriyle aynıdır. Sonuç da aynı olacaktır eğer Anayasa Mahkemesi bu son düzenlemelerden sonra hukukun dışına çıkıp, iktidarın, siyasetin emrine girmemişse" diye konuştu.

Haberin Devamı