Gündem Mezarlar açıldı, kemikler saçıldı

Mezarlar açıldı, kemikler saçıldı

Paylaş
Mezarlar açıldı, kemikler saçıldı

Kafatasları ve iskeletlerin mezarlıklar üzerinde olduğunu görenler şaşkınlığını gizleyemedi

Erzincan'daki Beybağı Mahallesi'ndeki gömüye kapalı mezarlık define avcılarınca altüst edildi. Ağabeyinin tahrip edilen mezarı başında ortaya çıkan iskelete bakıp gözyaşı döken 64 yaşındaki İfakat Aksu, “Ne diriye ne de ölüye saygı kaldı. Gördüğüm bu manzara karşısında yıkıldım” dedi.

Haberin Devamı

‘Eski Erzincan’ olarak bilinen ve 1939 depreminde ölenlerin de defnedildiği mezarlık, define avcılarının saldırısına uğradı. İçki şişelerinin çevrede bolca görüldüğü mezarlıkta kilise ve 2 Ermeni mezarlığının bulunması definecilerin iştahını kabarttı. Define avcıları, bazı mezarları 10- 15 metre derinliğinde kazarak altın aradı.

Kafatasları ve iskeletlerin mezarlıklar üzerinde olduğunu görenler şaşkınlığını gizleyemedi. İstanbul’da yaşayan ve yakınlarını ziyarete geldiği Erzincan'da mezarlığı da ziyaret eden İfakat Aksu, ağabeyinin mezarının tahrip edildiğini, iskeletinin ortaya çıktığını görünce şok oldu. Mezar başında göz yaşı döken Aksu, “Erzincan’dan 1967’de göç ettik. Annem ve ağabeyim Ali burada yatıyor. Erzincan’a geldiğimde gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Sizin bir akrabanızın, tanıdığınızın iskeletini böyle görseniz ne hissedersiniz? Bu vicdansızlık. Ne diriye ne de ölüye saygı kaldı. Gördüğüm bu manzara karşısında yıkıldım” diye konuştu.

Haberin Devamı

1968 yılında kaybettiği eşinin aynı mezarlıkta yattığını söyleyen 65 yaşındaki Behice Aksu da, “Buralarda define arıyorlar. Mezarlarımıza saygıları olsun” dedi.

Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise, yaklaşık 35 yıldır bu mezarlığa gömü yapılmadığını belirtti. Definecilerin mezarlıkları tahrip etmesiyle ilgili iddiaları soruşturduklarını anlatan Çakır, gerekenin yapılacağını söyledi.

Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, (DHA)