MEVSİMİN EN GÜZEL KIRMIZISI: DOMATES
08 Haziran 2014

Çoğumuzun vazgeçemediği bir tutkudur, mevsiminde mis gibi kokan domatesler. Artık her mevsimde domates bulmak mümkün ama mevsim domatesinin tadını yakalamak da imkansız. Bu yüzden ben kışları çok fazla tüketmemeye çalışıyorum. Ya da yazın hazırladığım domates soslarını kullanmayı tercih ediyorum. Ben de bu hafta hazır mevsimi gelmişken, domatesli tarifler hazırlamaya çalıştım. Hazırladığım tarifler, benim de yemekten çok hoşlandığım tarifler. Umarım siz de bu lezzetli ve besleyici sebze ile hazırladığım tarifleri beğenirsiniz. Afiyet olsun.

FIRINLANMIŞ DOMATES ÇORBASI

MALZEMELER

  -5 adet domates

- 1 adet kırmızı soğan

  -1 adet havuç

- 4 bardak su

- 1 kaşık salça

- 1 kaşık tereyağı

  -1 kaşık un

-2 kaşık zeytinyağı

  -1 tatlı kaşığı şeker

- 2 kaşık krema

- 1 adet defne yaprağı

- Tuz, karabiber

- Üstü için rendelenmiş taze kaşar

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 190 derecede ısıtın. Bir fırın kabı içine soğanı, havucu ve domatesleri kabaca doğrayın. Üstüne zeytinyağı gezdirip, tuz, karabiber serpin. Isınan fırınıza sürün. 45 dakika pişirin. Bir taraftan bir tencere içinde, tereyağını eritin. Salça ekleyip kavurun. Un ilave edip biraz daha kavurun. Suyu yavaşça ve çırparak ilave edip kısık ateşte kaynatın. Pişen domateslerinizi, defne yaprağını tencereye ekleyip 20 dakika beraber pişirin. Defne yaprağını çıkarın. Daha sonra bir mutfak robotundan geçirin. Tencereye alın. Koyu gelirse sıcak su ilave edebilrsiniz. Tuzunu ayarlayın. Servis yaparken üzerine biraz krema ve peynir rendesi gezdirin.

IZGARA HELLİM PEYNİRLİ VE BEYAZ SOSLU DOMATES SALSA

MALZEMELER

- 4 dilim hellim peyniri

  -3 adet domates

  -1/2 adet kırmızı soğan

- 1 kaşık yeşil zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

  -1 kaşık taze nane

- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

- 1/2 adet limon suyu

- 2 kaşık zeytinyağı

- Tuz, karabiber

BEYAZ SOS:

- 1 kaşık mayonez

- 1 kaşık yoğurt

- 2 kaşık kıyılmış dereotu

-1 tatlı kaşığı limon suyu

  -2 kaşık zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Domateslerinizi soyun. İçerdeki sulu ve çekirdekli kısmı iyice temizleyin. Etli kısımlarını çok küçük küpler halinde doğrayıp bir kaseye alın. Soğan ve yeşil zeytinleri de çok küçük şekilde kıyın. Taze naneyi kıyıp ekleyin. Zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, tuz ve karabiber ekleyip biraz buzdolabında bekletin. Sos malzemenizi bir kasede iyice çırpın. Hellim peynirlerinizi önceden ısıttığınız ızgara tavasında her iki tarafını çevirip hafif pişirin. Tabağın altına domates salsanızı yerleştirip, üzerine hellim peynirlerinizi dizin. Kenarına hazırladığınız beyaz sosu dökerek servis yapın.

DOMATES VE ARPACIK SOĞANLI ZEYTİNLİ FIRIN TAVUK

MALZEMELER

- 4 adet tavuk but

- 3 adet domates (kabukları soyulmuş halka şeklinde doğranmış)

  -1 bardak arpacık soğan

- 1 avuç siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)

  -2 adet patates (irice doğranmış)

  -1 adet havuç (küpler halinde)

- 1 çay bardağı tavuk suyu

- 1 kaşık tereyağı-

- 2 kaşık zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 190 derecede ısıtın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Tavuk butlarınıza tuz ve karabiber serpin. Her tarafı altın rengi olana dek tavada çevirip kenara alın. Bir fırın kabı içinde tüm malzemeyi karıştırıp, tereyağını da içine bırakın. Tuz ve karabiber serpin. Tavuk butlarını en üste yerleştirip fırınlayın. Yaklaşık bir saat tavuk eti budundan ayrılana dek pişirin. Arada tavuk butlarınızı ters yüz yapın.

DOMATES SOSLU HİNDİ KÖFTELİ SPAGETTİ

MALZEMELER

- 4 adet iri domates (rendelenmiş)

- 1 kaşık domates salçası

- 1 adet kuru soğan (yemeklik)

  -3 diş sarımsak rendesi

  -1 adet orta boy havuç (küp şeklinde)

- 1 çay bardağı sebze suyu (ya da su)

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı şeker

- Tuz, karabiber

- 1 paket spagetti makarna

- 2 kaşık kıyılmış fesleğen (varsa)

HİNDİ KÖFTESİ:

  -400 gr hindi kuşbaşı (But ve göğüs karışık)

- 1 /2 adet soğan (rendelenmiş suyu sıkılmış)

- 1 diş sarımsak rendesi

- 1 adet yumurta

- 1/2 adet ekmek içi (sütte bekletilmiş, iyice sıkılmış, ufalanmış)

  -1 tatlı kaşığı kimyon

- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

  -1 çay kaşığı kimyon

-1 kaşık rendelenmiş eski kaşar

  -Tuz, karabiber

- Kızartmak için zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Bir tencereye zeytinyağı ile beraber soğanlarınızı alın. Tuz, karabiber, şeker serpip orta ateşte kavurun. Daha sonra havuçları ve sarımsak rendesini ekleyip biraz daha kavurun. Salçayı ekleyip 4 dakika daha kavurun. Rendelenmiş domatesleri ve suyu ekleyip altını kısın. Tuzunu kontrol edin. Domatesinizin cinsine göre 1 saat pişirin. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz. Bu arada hindi etlerinizi mutfak robotunda kıyma haline getirin ve diğer köfte malzemeleri ile yoğurun. Kızdırdığınız zeytinyağında önlü arkalı kızartıp kenara alın. Pişen sosunuzu mutfak robotu ile püre haline getirin. Tekrar tencereye alıp köfteleri içine ekleyin. 5 dakika daha bu şekilde pişirin. Makarnanızı pakette yazan süreye göre tuzlu kaynar su içinde haşlayıp sosla buluşturun. Üzerine rendelenmiş peynir ve kıyılmış fesleğen yaprakları koyup servis yapın.

(1 HAZİRAN 2014  TARİHLİ POSTA KARNAVAL EKİNDEN ALINMIŞTIR.)