Ekonomi Merkez Bankası: Enflasyon kademeli artacak

Merkez Bankası: Enflasyon kademeli artacak

Paylaş
Merkez Bankası: Enflasyon kademeli artacak

Merkez Bankası: Enflasyon kademeli artacak

Merkez Bankası tarafından mart ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yayımlanan değerlendirmede, ithalat fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkisiyle kısa dönemde enflasyonun kademeli bir artış sergileyeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,42 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 3,99 düzeyine gerilediği hatırlatılarak, enflasyonun temel mal grubunda yükselirken hizmet grubunda ılımlı bir eğilime işaret ettiği ifade edildi.

Değerlendirmede, "İthalat fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkisiyle kısa dönemde enflasyonun kademeli bir artış sergileyeceği tahmin edilmektedir" ifadesi kullanıldı.

Merkez Bankası değerlendirmesine göre, mart ayında enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleriyle altını dışlayan ÖKTG-H endeksiyle bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergelerinin yıllık artış oranları bir önceki aya kıyasla önemli bir değişim göstermeyerek sırasıyla yüzde 4,27 ve yüzde 3,77 oldu.

Haberin Devamı

Hizmet fiyatları mart ayında yüzde 0,40 artarken grup yıllık enflasyonu 0,65 puan azalarak yüzde 3,57’ye geriledi. Grup yıllık enflasyonunda gözlenen bu azalış büyük ölçüde haberleşme grubu fiyatlarının oluşturduğu baz etkisinden kaynaklandı, ancak söz konusu etkinin nisan-mayıs aylarında tersine dönüp hizmet grubu yıllık enflasyonunu artıracağı not edilmeli.

İthalat fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle diğer temel mal grubu fiyatlarının yıllık artış oranlarındaki yükseliş belirgin oldu. Dayanıklı mal (altın hariç) grubunda yıllık enflasyon aralık ayından bu yana 2,9 puan artarak yüzde 3,16’ya yükselirken bu dönemde, özellikle beyaz eşya fiyatları yıllık artışındaki hızlanma dikkat çekti.

Mart ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu 1,06 puan azalarak yüzde 3,47 seviyesinde gerçekleşti. İşlenmemiş gıda fiyatları beyaz et ve yumurta fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara karşın, sebze ve süt ürünleri fiyatlarındaki azalışların etkisiyle yüzde 1,32 oranında geriledi, böylelikle, grup yıllık enflasyonu yüzde 0,56 düzeyi ile son iki yıldaki en düşük seviyesine indi.

Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde belirtildiği gibi buğday ithalatında gümrük vergisinin geçici olarak kaldırılması ekmek ve tahıllar grubu aylık fiyat artışını kısmen sınırladı. Buna ek olarak, süt fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle peynir ve süt ürünleri fiyatları bu dönemde de azaldı ancak katı ve sıvı yağ fiyatlarında süregelen yüksek oranlı artışın da etkisiyle işlenmiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 6,39’a yükseldi.

Haberin Devamı