Ekonomi Merinos Çin'de fabrika kuracak

Merinos Çin'de fabrika kuracak

Paylaş
Merinos Çin'de fabrika kuracak

Merinos Çin'de fabrika kuracak

Dünyada makine halısı üretiminde en büyük ikinci firma olan Merinos Halı, yurt dışında Rusya’dan sonra ikinci entegre halı fabrikasını Çin’de kurmaya hazırlanıyor.

Global ekonomik krize rağmen üretimini ve ihracatını artırma başarısı gösteren, yatırımlarına hızla devam eden Merinos Halı, 2010 yılını 100 milyon dolarlık ihracatla kapatacak.

Merinos Halı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sağlam yapısından dolayı dünya ekonomik krizin hasarını en az şekilde atlatan ülkelerden birisi olduğunu söyledi.

Erdemoğlu Holding’in Gaziantep’te makine halısı, İzmir’de mobilya ve ev tekstili, İstanbul’da Dinarsu duvardan duvara halı, Uşak’ta battaniye fabrikaları bulunduğunu hatırlatan Erdemoğlu, şunları söyledi: "Erdemoğlu Holding olarak, 2010 yılı çok daha iyi, verimli geçti. Gerek iç pazarda gerek dış pazarda cirolarımızda 2009’a göre yüzde 35-40 büyüme yakaladık. Bu yıl Gaziantep’te 10 yeni dokuma makinesi aldık, 10 milyon dolarlık ilave yatırım yaptık. Rusya’daki fabrikamızda makine yatırımı yaptık ve şu anda orada polipren tesisi kuruyoruz. 2010’da da hızla büyümeye devam ediyoruz." Erdemoğlu, bu yıl da eleman alımı yaptıklarını, Gaziantep’te 1,750 ve Erdemoğlu Holding olarak toplam 3,500 kişiyi istihdam ettiklerini bildirdi.

-"RUSYA’NIN EN BÜYÜK ÜRETİM TESİSİ OLMA YOLUNDAYIZ"-

Haberin Devamı

Rusya’nın Rostov kentindeki entegre halı farikalarına 2010 yılında ilave 20 milyon avroluk yatırım yaptıklarını bildiren Erdemoğlu, şöyle dedi: "Rusya’da büyük bir pazarımız var. Şu anda Rusya’da ikinci sırada en büyük kapasiteye biz sahibiz. Türkiye’de zaten makine halısında en büyük kapasite ve ihracat bizde. Dünyadaki sıralamada da bu yıl yaptığımız yatırımlarla ikinci sıraya yükseldik. İlk etapta halı tesisimizi kurmuştuk, şu anda iplik tesisimizi kuruyoruz. İplik tesisi faaliyete geçtikten sonra orada ikinci etap, 10 makine halısı yatırımımız daha olacak. Oradaki yatırımımız büyüyor, ülkenin birinci en büyük üretim tesisi olma yolunda ilerliyoruz." Erdemoğlu, Rusya’da önceki yatırımlarının 30 milyon avro olduğunu, ilave yatırımla 50 milyon avroya ulaşacaklarını kaydetti.

-"65 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"-

Haberin Devamı

İhracat pazarlarındaki gelişmeden bahsederken, 2008-2009 yıllarında özellikle Doğu Avrupa ve Türk cumhuriyetlerinde daralma olduğunu, birçok firmanın ihracatının gerilediğini belirten Erdemoğlu, şunları anlattı: "Biz şu anda 65 ülkeye ihracat yapıyoruz. O bölgelerdeki azalmayı dikkatimizi başka bölgelere yönlendirerek, ihracatımızı artırdık. Gerek iç pazarda gerekse dış pazarlarda büyüme, ihracat ve ciro artışı sağladık. Bu yıl 9 ayda, 2009 yılının tamamında yaptığımız ihracatı yakaladık. 2010 yılını yüzde 30-35 yükselişle kapatacağız." Geçen yıl parça halı ihracatlarının 70 milyon dolar olduğunu belirten Erdemoğlu, "2010 yılı sonunda 100 milyon dolarlık halı ihracatı, Erdemoğlu Holding olarak toplam 200 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz" dedi.

-"İMKB’YE AÇILMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"-

Yabancılardan ortaklık teklifi alıp almadıkları sorusunu cevaplarken Erdemoğlu, yatırım yaptıkları ülkelerin yanı sıra Türkiye’deki tesisleriyle ilgili teklifler aldıklarını belirtti.

Erdemoğlu, şöyle dedi: "Aile şirketi olduğumuz için ilk etapta taleplere pek sıcak bakmamıştık.

Önümüzdeki yıl inşallah İMKB’ye açılmayı düşünüyoruz. Tabii böyle şeyler olduktan sonra yurt dışındaki yatırım tekliflerine daha sıcak bakacağız. Dünyanın birbiriyle entegre olduğu bir dönemde böyle yatırımlara ya da ortak teşebbüslere girmek doğru olur." Dünyada yaşanan krizin etkilerinin azaldığına işaret eden Erdemoğlu, "2011 yılı, 2010 göre daha iyi olacaktır. Bu sene birçok sektörde yatırım çalışmaları durmuştu. Ama tahmin ediyorum ki, tekstil ve halı ile diğer sektörlerde daha hızlı büyüme, daha hızlı yeni yatırımlar olacak" diye konuştu.

-"ÇİN YATIRIMINA START VERECEĞİZ"-

Haberin Devamı

Çin’de entegre makine halısı ve iplik tesisi yatırımı düşündüklerini bildiren Erdemoğlu, şunları kaydetti: "Şu anda proje olarak Çin’de yatırım düşünüyoruz. 2011’de bunun altyapı ve fizibilite çalışmalarına başlayacağız. Orada makine halısı ve iplik konusunda çok büyük bir pazar olduğu için orada sadece Çin pazarına yönelik bir yatırım projemiz var. Entegre bir yatırım olacak." Çin’in yüzde 9-11 büyüdüğüne dikkati çeken Erdemoğlu, "Büyüme gösteren en ender ülkelerden. Dolayısıyla o bölgenin gelişmesi daha fazla olacak. 1,3 milyar kişinin yaşadığı Çin’de kişi başına milli gelir 50 dolardan 500 dolara çıktığı zaman, o insanların ne harcama yapacağını düşünün... Biz, buna yatırım yapacağız. Bunu keşfetmek için çok fazla uyanık, akıllı olmaya gerek yok.

Dünyanın ve ABD’nin büyük şirketleri Çin’de faaliyet gösteriyor. Bizim ana gayemiz, Çin’de üretip Çin’de satmak.

Zaten Çin’de yeterince büyük potansiyel var. Fizibilite 2011’de proje aşamasıyla tamamlandığı zaman inşallah 2012’de inşaat ve makine alımlarına başlayıp, yatırıma start vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı