Yaşam Mercimek üzerine hat yazıyor

Mercimek üzerine hat yazıyor

Paylaş
Mercimek üzerine hat yazıyor

Mercimek üzerine hat yazıyor

Necati Korkmaz, mikroskop altında mercimek taneleri üzerine hat yazıları işleyerek bir ilki gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Mevlana’nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde el sanatları sergisi açan Necati Korkmaz (45), AA muhabirine, açıklamada, Ankara’daki küçük atölyesinde yaklaşık 35 yıldır el sanatı ürünleri yaptığını söyledi.
Bugüne kadar çeşitli objeler üzerine hat yazmaları yaptığını ifade eden Korkmaz, "Zaman içinde kimsenin yapamadığı, yazılması zor, küçük objelerin üzerine yazı yazmayı düşündüm. Aklıma ilk mercimeğe yazmak geldi ve elimdeki imkanlarla bu sanatı yeşil mercimek taneleri üzerinde yapmaya karar verdim" dedi.

TİLKİ BIYIĞINDAN KALEMLE MERCİMEK ÜZERİNE HAT YAZIYOR

Korkmaz, ilk denemelerinde kalem uçlarının kalın gelmesi nedeniyle mercimek taneleri üzerine yazı yazamadığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Bunun üzerine kılı ince olduğu düşüncesiyle kedi ve köpek bıyığı ile at kuyruğundan kalemler yaptım. Ancak bu kalemler de istediğim gibi olmadı, istediğim verimi alamadım. Daha sonra kılı sert ve ince olan tilki bıyığını denedim. Tilki bıyığından yaptığım kalemlerle mercimek üzerine yazmayı başardım. Yazıları çok küçük yazmak gerektiği için mikroskop altında çalışıyorum. Çok ince bir el sanatı olduğu için hiçbir hata kabul etmiyor. Kelimenin bir harfinde ufak bir hata dahi olsa tüm emek boşa gidiyor. Onun için yoğun emek ve dikkat istiyor."

Haberin Devamı

Mercimeklere Mevlana Müzesi’ndeki hat yazılarında bulunan ve "Allah’ın yardımı sana olsun", "Allah Güzeldir güzeli sever" gibi sözleri yazdığını anlatan Korkmaz, bazen "Allah" yazdığını, bazen de semazen veya Mevlana figürleri çizdiğini bildirdi.

Korkmaz, her bir mercimeğin yazımının tamamlanmasının, üzerine yazdığı yazının uzunluğuna göre 6 saat veya 1-2 gün sürebildiğini dile getirerek, daha sonra bu mercimekleri kolyelerin içine yerleştirerek 30 ile 150 lira arasında bir ücretle hediyelik olarak satışa çıkardığını belirtti.

HEDEFİ İNCİR ÇEKİRDEĞİ ÜZERİNE HAT YAZMAK

Dünyada bu kadar küçük bir objenin üzerine kendisinden başka hat işleyebilen kimsenin olmadığını iddia eden Necati Korkmaz, hedefinin incir çekirdeği üzerine hat yazması yaparak rekorlar kitabına girmek olduğunu söyledi.
İncir çekirdeğinin mercimek tanesinden çok daha küçük olduğunu, bu nedenle işinin zor olduğunu anlatan Korkmaz, her şeye rağmen bunu başarabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Rifat Yerlikaya / AA