Ferhan Kaya Poroy Meraklı çocuk yetiştirin
HABERİ PAYLAŞ

Meraklı çocuk yetiştirin

Dün televizyonda bir yarışma programı izlerken anladım ki merak etmek başarının en önemli anahtarlarından biri: Marketten ekmek ve meyve suyu alırken barkodu merak eden genç, eve gidip barkodun nasıl bulunduğu ve ilk nerede kullanıldığı ile ilgili bilgiyi okumasaydı 60 bin TL’lik soruyu bilemeyecekti.

Yaptığı tek şey alışverişte merak etmek, merakının peşinden gitmek oldu ve kazandı. Aslında herkes bu merak duygusu ile doğuyor ama zaman içinde ne oluyor?

Kimi ailesinin kimi sistemin etkisiyle merak duygusundan uzaklaşıp sadece verileni alma üzerine bir yaşama yöneliyor. Abartılı olmamak şartıyla merak çocuklarımız için başarının anahtarı. Peki ama ne yapalım da çocuklarımızın merak duygusunu aktif tutalım.

Haberin Devamı

-Çocuklar merak hissi ile dünyaya gelir. İç dünyalarında oluşan meraklı sorulara cevap bulmak bizim görevimiz. Birlikte cevap arayın, onları hazır yemeye alıştırmayın.

-Çocukların merak duyacağı noktaların önce elle tutulup gözle görülebilen somut konular üzerinde olması, bu hissi devam ettirebilmesi için önemli. Anne-babalar verecekleri cevaplarda somut konulara yoğunlaşmalı.

-Merak hissinin sönmemesi için ebeveynlerin cevapları çok “gerçekçi” ve “samimi” olmalı. Çocuk cevabın samimi olduğundan kuşku duyarsa ya iletişimi keser ya da aynı kişiden gelecek bilgilere itibar etmez.

-Çocuk, daha ziyade çocuktan öğrenmek ister. Özellikle 3.5 yaşını geçmemiş çocuklar birbirinden beslenir. Bu nedenle çocukların bir araya gelmesine fırsat verilmeli.

-Aile içindeki birçok şey gibi merak da görerek öğrenilir. Siz de meraklı olun. Farklı konulara ilgi duyun, öğrenin, çocuğunuza da bunu gösterin.

(27.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder