Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza kadar devam ediyor...
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza kadar devam ediyor...

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kesin bir tedavisi olmadığı ve menopoza kadar kadınla yaşadığı için verilen ilaçlarla sadece şikayetler azaltılıyor...

Hapı hep içecekmişim

25 yaşındayım, polikistik over’im var. Bu ay doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Bebek isteyene kadar ilacı kullanacakmışım. Bu hastalıktan kurtulmanın yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Menopoza girinceye kadar sadece şikayetlerinizi gideriyoruz. Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Çocuk için kendinizi hazır hissetmiyorsanız en iyisi doğum kontrol ilacını kulanın. Bebek istemeden birkaç ay önce ilacı keser, muayeneye giderseniz gebelik hazırlığı yapılır.

Kanamam çok azaldı

24 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. 66 ay doğum kontrol hapı kullandım. Hapı 99 ay önce bıraktım. SSon 3 aydır adetlerim azaldı ve siyahımsı renkte oluyor. Çocuk istiyorum. Bu durum çocuğumun olmasına engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde bu tip lekelenmelere daha çok doğum kontrol hapını kullanırken rastlarız. Siz bırakmanıza rağmen oluyorsa rahim içinde polip gibi yer kaplayıcı oluşum olabilir. Ya hormonlar sorun olabilir ya da çikolata kistleriyle seyreden endometriozis denilen hastalığınız olabilir. En doğrusu muyane olmanız.

İlacı bıraktım

38 yaşındayım. 4 yıl önce menopoza girdim. 2 yıl ilaçla adet gördüm. İlacı bıraktım ve adet görmüyorum. Gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, maalesef erken menopoza girmişsiniz dolayısıyla en azından 40 yaşına kadar hormon kullanmanızın doğru olduğunu düşünüyorum. Menopoza giren bir kadında yumurtlama da bitmiş demek olduğundan üzülerek söylemeliyim ki artık hamile kalamazsınız.

Kanama geciktiriliyormuş

25 yaşındayım, adet kanamasını geciktirmek için bazı ilaçlar varmış. Acaba bunları kullanmanın sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaç kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar maalesef hormon içermekte ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilmektedir. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmaksızın bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder