Magazin Mehmed Bir Cihan Fatihi: Konstantinos kimdir? Ertan Saban kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi: Konstantinos kimdir? Ertan Saban kimdir?

Paylaş
Mehmed Bir Cihan Fatihi: Konstantinos kimdir? Ertan Saban kimdir?

Mehmed Bir Cihan Fatihi bu akşam saat 20.00'de Kanal D'de başlıyor. Dizinin Türk televizyon tarihine damga vurması bekleniyor. Hal böyle olunca dizisinin oyuncuları ve konusu bir hayli merak ediliyor. Özellikle aratılan isimlerden bir tanesi Bizans Kralı Konstantinos... Dizide Konstantinos'u ise Ertan Saban canlandırıyor.

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin ekranlara geleceği duyulur duyulmaz büyük sansasyon yarattı. Tarih dizilerine meraklı vatandaşlar dizinin başlama gününü merak ediyordu ki büyük gün geldi çattı. Mehmed Bir Cihan Fatihi bu akşam saat 20.00'de Kanal D'de başlıyor. Dizide Fatih Sultan Mehmed'i Kenan İmirzalıoğlu canlandırırken onun en büyük düşmanı Konstantinos'u ise Ertan Saban canlandırıyor. Bu gelişmelerin ardından Fatih'in en büyük düşmanı Konstantinos'un kim olduğu merak edildi.

BİZANS KRALI KOSTANTİNOS KİMDİR?

Bizans’ın son imparatoru Konstantin Paleologos, 9 Şubat 1404 tarihinde Mistra'da doğdu. 6 Ocak 1449'da Bizans tahdına çıkan Konstantin Paleologos, 29 Mayıs 1453'de İstanbul'un feth edildiği gün öldü.

Konstantin Mistra'da doğmakla beraber çocukluğunu İstanbul'da geçirdi. 1437–1440 döneminde Bizans İmparatoru olan kardeşi VIII. Yannis Paleologos İtalya'da Floransa Konseyinde Katolik ve Ortodoks kiliselerinin birbirine bağlanmasi için müzakerelerde bulunmakta iken Konstantin Konstantinopolis'de taht naipliği görevinde bulundu.

Ekim 1443'te merkezi Mistra olan Mora Despotluğu görevini atandı. Babası II. Manuel Paleologos Mistra'yı bir Bizans dinsel ve kültürel merkezi yapmak için çalışmıştı ve Konstantin de bu politikayı devam ettirdi. Yine babasının başlattığı Korint Kıstağı'nda Mora'yı ayıran eski klasik Altı Millik Sur (Heksamilyon)'un devamlı tamirli bulunması ve kontrol altına alınması siyasetini de devam ettirdi.

Kardeşi VIII. Yannis'in 1448'de varis bırakmadan ölmesi üzerine Konstantin ve kardeşi Demetrios Paleologos arasında kimin imparator olacağı hakkında bir uyuşmazlık çıkmıştır. Demetrios babasının Floransa Konseyi'nde vardığı Ortodoks ve Katolik kiliselerinin Papa'nın liderliği altında birleştirilmesi hakkındaki anlaşmanın aleyhinde olanlar tarafından tutulmakta; geçici taht naibi olan anneleri İmparatoriçe Helena ise Konstantin'i tutmakta idi. Her iki taraf da, yıllık tazminat verip vasalı oldukları Osmanlı Sultanı II. Murad'ın bu uyuşmazlığı halletmesini kabul etti. II. Murad Konstantin'in Bizans İmparatoru olmasını kabul etti. 6 Ocak 1449'da Konstantin, XI. Konstantin Paleologos Drageses adıyla Mistra'da imparator olarak ilan edildi ve taç giydirildi. Ortodoks Kilisesi Patriği'nin bulunmadığı ve Konstantinopolis'de yapılmayan bir taç giyme töreni o vakte kadar hiç görülmemişti. Bizans'ın gücü o kadar küçülmüştü ki İmparatoru başkentine taşıyacak Bizans donanması gemisi bulunmuyordu ve Konstantin 11 Mart 1449'da bir Katalan gemisi ile başkentine varabildi. Başkentte toplam 4 yıl 2 ay 18 gün kaldı.

Fatih Sultan Mehmet'in Nisan 1453'te başlattığı son kuşatma karşısında Konstantinopolis'i savunabilmek için Ortodoks Kilisesi'nin Roma'ya bağlılığını kabul ederek Batı'nın desteğini kazanmaya çalıştıysa da sonuç alamadı. Konstantin Fatih Sultan Mehmet'e elçiler ile hediyeler ve hazineler göndermişse de sultanın fikrini değiştirememiştir.

Savaşta, teslimiyet yerine direnmeyi seçti. 29 Mayıs 1453'te surları aşan Osmanlı askerleriyle çarpışırken öldürüldü. Cesedinin bulunup bulunmadığı tartışma konusudur. Bazı kaynaklar sadece imparatorların giyme hakkı olan mor renkli çizmelerinden tanınan cesedinin ölü askerlerinin arasında bulunduğunu bildirirler.



ERTAN SABAN KİMDİR?

Ertan Saban kimdir, Ertan Saban, 4 Aralık 1977 tarihinde Yugoslavya, Üsküp’de doğmuştur. Ailesinin dedesinin dedesi Osmanlı zamanında Kars ‘dan Makedonya‘ya göç etmiştir. Gençliği Üsküp’te geçirdi. Pedagoji üzerine eğitim gördü. Makedonya Devlet Konservatuarı, Tiyatro bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar kardeşi Erman Saban ile birlikte Makedonya Türk Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda sahneye çıktı. Bir ara da Almanya’da çalıştı.

Konservatuardan çıktıktan sonra yurtdışında çalıştı. Fransa‘da oynarken çalıştığı Türk yönetmen Mehmet Ulusoy,Türkiye’ye gelip tiyatro yapmak istediğini söyledi. Ona da kendisiyle gelmesini teklif etti. Böylelikle 2005 yılında Türkiye’ye gelmiş oldu. Şehir tiyatrosunda birkaç oyun oynadıktan sonra da İstanbul Halk Tiyatrosu‘nda görev aldı. Türkçesi yeterli olmadığı için ilerletene kadar yönetmen yardımcılığı yaptı.

2007 yılında Türk rock grubu Malt’ın deprem klibinde oynadı.

2006 – 2007 sezonunda İstanbul Halk Tiyatrosu’nda “CanTarlası” adlı oyunda Dolunay Soysert, Levent Üzümcü, Yıldıray Şahinler, Bahtiyar Engin ile birlikte oynadı.

2005 yılında Yönetmenliğini Aydın Bulut‘un yaptığı, senaryosunu Nuran Devres‘in yazdığı “Savcının Karısı” adlı dizide Gamze Özçelik, Şevket Çoruh, Ahmet Mekin, Tijen Par, Ahu Yağtu, Tamer Yiğit gibi oyuncularla beraber oynadı.

2008 yılında Selçuk Yöntem, Arsen Gürzap, Altan Erkekli, Ahmet Mümtaz Taylan‘ın başrolünü paylaştığı “Gölgesizler” adlı sinema filminde oynadı.

Ertan Saban, 2008 yılında “Başka Semtin Çocukları” adlı sinema filminde Mehmet Ali Nuroğlu, İsmail Hacıoğlu, Volga Sorgu, Eyşan Özhim, Bülent İnal, Avni Yalçın ile birlikte rol aldı.

Serdar Akar yönetmenliğinde Makedonya‘da çekilen “Elveda Rumeli” adlı dizide Erdal Özyağcılar, Şebnem Sönmez, Tolgahan Sayışman, Gülçin Santırcıoğlu, Filiz Ahmet, Demet Akbağ, Ahu Türkpençe, Sinan Tuzcu ile birlikte rol aldı.

2014 yılında TRT tarafından çekilen “Büyük Sürgün Kafkasya” dizisinin başrollerinde Melis Birkan, Tolga Sarıtaş, Elif Atakan, Nilüfer Açıkalın, Alpay Atalan, Luran Ahmedi ve Ertan Saban rol almaktadır.

Ertan Saban’ın, iki yıl Belçika‘da kanser tedavisi gören eşi İnci Saban 25 yaşındayken 6 Ağustos 2009 tarihinde vefat etti.

Ödülleri :

2008 – 4. Kaunos Altın Aslan Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü- Başka Semtin Çocukları

Filmleri ve Dizileri :

2014 – Limonata (Sinema Filmi)
2014 – Büyük Sürgün Kafkasya (TV Dizisi)
2014 – Hatasız Kul Olmaz (dizi)
2013 – Görüş Günü Kadınları (dizi)
2013 – Benimle Oynar mısın? (Sinema)
2012 – Sakarya-Fırat (dizi)
2012 – Son Yaz Balkanlar 1912 (TV Dizisi)
2012 – Balkan Is Not Dead (Sinema)
2011 – Karakol – Herkes Adalet İster (dizi)
2011 – Bir Kadın Tanıdım (dizi)
2010 – Kılıç Günü (dizi)
2010 – Hayde Bre (Sinema)
2008 – Gölgesizler (Sinema)
2008 – Başka Semtin Çocukları (Sinema)
2007-2009 – Elveda Rumeli (dizi)
2006 – The Net (Sinema)
2006 – Sağır Oda (dizi)
2005 – Savcının Karısı (dizi)
2005 – Kontakt (Sinema)
2004 – Kako ubiv svetec (Sinema)
2003 – Sultan Makamı (dizi)
2003 – Kako los son (Sinema)

Haberin Devamı