Özlem Denizmen 'Mayınlı ilişki' kilo yapıyor
HABERİ PAYLAŞ

'Mayınlı ilişki' kilo yapıyor

Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. Aileler, komşular, özenle hazırlanmış sofralar, hurmalar... Bir de hisler var. Nefs’e hükmetmek, sevmek, sevilmek, paylaşabilmek, şahane! Peki bu mübarek ayda ya stres yaparsanız? Yengeniz yan bakar, kayınvalideniz sizi sıkar ise? Hayır, sakın! Durun. Bu mayınlı ilişkiler stres, stres ise kilo yapıyor.

[[HAFTAYA]]

Beynini tart kilo ver Almanya’da büyümüş uzman psikolog Zaza Yurtsever, yarı Berlin yarı İstanbul’da yaşıyor. Randevu almak zor. Sohbeti ise bir içim su. Son dönemdeki araştırma alanı ‘Neden kilo alıyoruz?’. Olayı çözmüş ve ‘Egoist Beyin ve Kilo’ kitabında da anlattığı gibi stres, kilo yapıyor. “Kilo almamızın temel sorunu stres. Spor salonlarına, ilaçlara, kozmetik ürünlere para harcamaya gerek yok. Esas sorun stresi yönetmekte.” Beyni, stresi yok etmek üzere kullanarak, ekonomik bir şekilde kilo vermek mümkün. Peki nasıl? Birkaç pratik önerisi var...

Haberin Devamı

1-Ah o ilişkiler

“İnsana esas stres veren, ilişkiler” diyor Yurtsever. Hepimizin sosyalleşmeye ve bu kurduğumuz ilişkilerimizde iyi hissetmeye ihtiyacımız var. Olmadığı zaman ise vücut başlıyor stres yaratmaya. Patronla tartıştın. Eşin tatil istiyor, para yok. Yengen iğneli bir konuşma yaptı. Kayınvaliden surat astı. Hoop, stres tavan yapıyor.

2-Beyin sinyalleri

Stres artınca beyinde alarm çalmaya başlıyor. Biiip! Biiip! Beyin seninle konuşuyor: Yağ, şeker istiyorum! diye bağırıyor. Yahu DUR! diyorsun daha demin yedim. Durup beyne şunu demek gerekmiş “Aslanım, vücuttaki depodan kullan.” Eğer o an stres halinde alman gereken şekeri beyin vücudundan çekebilirse... Ne ala, erisin yağlar, kilolar. Ama çekemiyorsa, o zaman başlıyor atıştırmalar, geliyor kilolar.

3-Vücudu şaşırtma!

“Sürekli kilo alıp vererek vücudunu şaşırtma. Hayat 90 gün değil, 90 yıl. Boğazda bir ileri bir geri yürümek, koşu bandında telefon elinde kendinde olmadan spor yapmak... Bunlar mekanik şeyler, esas, beyninizdeki stresi boşaltın” diyor Yurtsever.

STRESTEN NASIL ARINACAĞIZ?

Yurtsever’in Almanya kliniğinde geliştirdiği bir yöntem vata yöntemi. Stresi attırıveriyor. Hazırsanız başlıyoruz...

Haberin Devamı

‘Şimdi’ye ışınlan:

Strese yol açan sebeplerin farkında ol ama ÖNEMSEME ve bulunduğun anı yaşa. Olan olmuş, değiştiremezsin. Hâlâ neyi düşünüyorsun? Bırak geçmiş geçmişte kalsın. Gelecek ise gelecekte. Sen ışınlan ve zihnini şimdiki zamana getiriver.

Olumlu düşün, hayat sokakta göründüğü gibi değil

: “Ben ne kadar şanssızım, mutlu ben değilim, az kazanıyorum, param yetmiyor” diye söylenmek yerine yaşadığın her konudan bir deneyim çıkar. Etrafına bak. Kim tamamen sorunsuz yaşıyor? KİMSE! Herkesin evinde sıkıntı var. Hayat sokakta göründüğü gibi değil. Yemeğin tatlısı da var tuzlusu da. Hayat da öyle. Kredi kartı borcun çok diye bankaya söylenmek yerine, harcamanı azalt. Yani, soruna değil çözüme odaklan.

Kendine iyi bak:

Yurtsever devam ediyor, “Dengeyi kaybetmeyin. Kendinize zaman ayırın.” Örneğin; bir haftada kaç kez ailenle yürüyüş yaptın? Evde çoluk çocuk birlikte en son ne zaman sohbet ettiniz? Şayet iş dışında geçirdiğin zamanlarda sana iyi gelecek hiçbir şey yapmadıysan, stres gene tavan yapar. Makine bir zaman sonra pes eder ve arızalar başlar.

Haberin Devamı

Çevreni daralt:

Anne bir yandan, eşin bir yandan, amcalar, halalar, teyzeler... Bu tamam, onlar ailen. Ama bir de Ayşe, Fatma, Hasan, Hüseyin iş arkadaşı, askerlik arkadaşı, komşu, çocukların okulundan veliler derken belki etrafın çok kalabalık? Herkesi bir gözden geçir.

Her koyun kendi bacağından:

Sevdiklerin üzülmesin, kırılmasın tamam ama sen strese girdiğinde mutsuz olursun ve etrafını da mutsuz edersin. Hayat geçmez böyle. Bunların hepsi bedava. Yeter ki beynini kullan.

Hep gül:

‘Eyvah, ne yapacağım şimdi?’ demek yerine, ‘Bunu yaşamasam öğrenmezdim’ diyen insanlar daha sağlıklı ve uzun yaşıyorlar diyor Psikolog Zaza Yurtsever. ‘Sen de sorunlarına böyle bak. İşe giderken gül, müzik dinle. Hayatına mizah kat. Kahkaha at. Hem hayatın tadını çıkar hem de kilo ver.

SIRLAR:

Zaza Yurtsever’in ‘Egoist Beyin ve Kilo’ isimli kitabından Vata Akademi’de anlattığı parasız zayıflama sırlarını öğrenebilirsiniz.

GÜNÜN SORUSU

YÜZDE 100 GÜVENLİ

SORU:

Geçen haftaki BES yazınızı okudum. Bireysel emeklik hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Sayenizde öğrendim. Benim sorum, bana önerebileceğiniz bir BES şirketi var mı? Özden

CEVAP:

Güvenle ilgili kafanda soru işaretleri varsa, tüm emeklilik şirketleri güvenli. Emeklilik Gözetim Merkezi, tüm şirketleri denetlemekle görevli bir kurum. Ayrıca her yıl bağımsız kurumlar tarafından da denetim yapılıyor. Haydi ısrar ediyorsan diyelim ki senin emeklilik için seçtiğin kurum iflas etti. Paralar Takasbank’ta saklanıyor ve emeklilik hesabı olanlar bu durumdan etkilenmiyor. Özetle, sistemin güvenli olduğu konusunda hiç şüphe yok. Emeklilik şirketlerini ara. Fon getirilerini, sisteme giriş ücretlerini öğren. Karşılaştırma yap ve zaman kaybetmeden sisteme gir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder