Nedim Şener Maximilian Popp: BND Başkanı'na şaşırdım, cemaat mafya yapılanmasıdır
HABERİ PAYLAŞ

Maximilian Popp: BND Başkanı'na şaşırdım, cemaat mafya yapılanmasıdır

Haberin Devamı

Almanya Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Bruno Kahl’ın Fethullahçı Terör Örgütü ve 15 Temmuz darbe girişimindeki rolü hakkında Der Spiegel dergisine yaptığı açıklama büyük tartışma yarattı. Türkiye ile Almanya arasında diplomatik krize sebep oldu.

BND’nın Başkanı Kahl, Der Spiegel’in “15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen mi var?” sorusuna “Türkiye farklı seviyelerde bizi bu konuda ikna etmeye çalıştı. Ancak bu şu ana kadar mümkün olmadı” diye cevap verdi.

Bu da yetmezmiş gibi FETÖ’nün bir terör örgütü olup olmadığı sorusuna, “Gülen Hareketi dini ve seküler eğitim veren sivil bir yapı” diye tanımladı.

BND Başkanı Kahl’ın bu açıklamayı FETÖ’nün tehlikeli bir örgüt olduğuna ilişkin birçok haberin yayınlandığı Der Spiegel’e yapması da hayli ilginçti.

2011 yılından beri FETÖ hakkında yazılar yazan Der Spiegel muhabiri Maximilian Popp 17/25 Aralık operasyonundan sonra 6 Ocak 2014 günü şu cümleleri yazmıştı; “İslami imam Fethullah Gülen hükümete meydan okuyor. (Devlet içinde) çok etkili müritlerinin, Başbakan Erdoğan’ı devirmek için harekete geçtikleri görülüyor.” Popp’un yazısının başlığı ise “Gülen Hareketi: Der Pate (Mafya babası)” başlığını taşıyordu. Bir süredir Der Spiegel’in Türkiye temsilcisi olan Maximilian Popp, bu konuda sorularıma cevap verdi.

■ FETÖ’nün Türkiye’de neler yaptığını biliyorsun, Der Spiegel'de bunları yazdın. Senin gözünden FETÖ nedir?

Bence onlar kendilerini tanımladıkları gibi sivil, eğitime ve diyaloğa önem veren bir hareketten ziyade, mafyatik bir oluşumdur. Türkiye’de güç elde etmeye çalışıyorlardı. Bunu da demokrasi karşıtı, özgürlük karşıtı olan yasa dışı bir tutumla yaptılar. Gülenciler yasa dışı yöntemlerle güç peşinde koşan mafyatik bir örgüttür.

■ 17/25 Aralık operasyonundan sonra Der Spiegel’de FETÖ’nün Erdoğan’ı devirmeye çalıştığını yazmıştın. 15 Temmuz’da aynı fotoğrafı gördün mü?

Dürüst olmak gerekirse darbenin üzerinden dokuz ay geçti ve ben Gülencilerin bunun bir parçası ve arkasındaki karar verici mekanizmalardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ama benim için eksik olan şey ise İngilizce deyimle “Smoking gun” yani “dumanı üzerinde tüten silah” diyebileceğimiz kesin kanıt. Göstergeler var, ben Gülencilerin bunun içinde olabileceğini düşünüyorum. Ama hâlâ cevaplanması gereken sorular var.

■ Darbenin FETÖ’cüler tarafından planlandığına dair birçok itiraf var. Adil Öksüz’ün rolü, FETÖ lideriyle bağlantısı bir fikir vermiyor mu?

Göstergeler var zaten diğer taraftan kanıtların olması gerekiyor.

■ BND Başkanı FETÖ’nün sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Katılıyor musun?

Öncelikle iki şey söylemem gerekir. Birincisi söyleşi yayın organının görüşünü yansıtmaz. Yani BND Başkanın söylediği sözler Der Spiegel’in görüşleri değildir. İkinci şey, evet BND Başkanını sözlerini okuduğum zaman şaşırdım. Ben farklı bir fikirdeyim. Araştırmalarım ve çalışmalarım beni farklı bir sonuca götürdü. Ben BND Başkanı gibi bu oluşumun (FETÖ) sivil, laik ve eğitime önem veren örgüt olduğunu düşünmüyorum. Tam tersine onların mafyaya benzer yapıda bir cemaat olduğunu, Türkiye’deki demokrasiye de zarar veren bir oluşum olduğunu düşünüyorum.

■ BND Başkanı, darbe girişiminin arkasında FETÖ’nün bulunduğuna ikna olmadığını söyledi. Bu konuda senin düşüncen ne?

Ben de BND Başkanı’nın o konudaki sözlerine çok şaşırdım. BND, Gülen’le ilgilenmiyor, onlar için önemli bir yapılanma değil. BND’nin suçlanabileceği şey şu; Gülen’i olduğundan daha güçsüz sanıyorlar. Gülen konusunda hiçbir planları yok. Ne olduğunu anlamıyorlar.

■ Acaba FETÖ Almanya’da Türkiye’den daha mı etkili?

Okulları var, sivil toplum kuruluşları var. Ama Almanya’da yasalara uygun çalıştıkları için orada takip altında değiller. Ancak ben bunların, yani Gülen organizasyonunun liberal, özgürlükçü, demokrat bir toplum için tehlikeli olduğunu biliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder