Tamer Heper Manevi tazminatı hak etmiş gibisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Manevi tazminatı hak etmiş gibisiniz

Eşimin beni aldattığını öğrendim. Elimde her türlü kanıt var. Eşim de anlaşmalı boşanma istiyor. Maddi ve manevi tazminat veya velayet için ne yapabilirim? S.C.

Birincisi anlaşmalı boşanma dediğiniz zaman zaten boşanma şartlarında da anlaştınız demektir. Tazminat derseniz bu işte maddi tazminat değil manevi tazminat söz konusu olur. Dolayısı ile bir tazminat miktarı konusunda anlaştığınız takdirde adının ne önemi var. Sizin sorunuz ihtilaflı boşanmalar için önem kazanır. İhtilaflı boşanmalarda maddi tazminat, boşanma nedeni ile maddi kayba uğrayanlar için. Manevi tazminat ise tam sizin için. Aldatan eş, karşı tarafa hakimin tayin edeceği manevi tazminatı öder. Çocuğun velayeti konusunda ise hakim çocuğun menfaatini düşünerek karar verir ama aldatan eş yönünden elbette bu bir eksi puandır. Buna göre düşünün karar verin.

Haberin Devamı

Hakimden izin isteyeceksiniz

Eşimden boşandım ve kızlık soyadımı kullanmak durumundayım. Ancak bu defa çocuğumun soyadı ile fark ortaya çıkacak ve benim bulunduğum çevrede (yurt dışında) bu husus toplumda problem oluyor. Ben eşimin soyadını alabilir miyim? S.E.

Genel kural olarak boşanan kadın eski soyadını kullanmaya başlar. Ancak kadın boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceğini ispatlarsa istemi üzerine hakim kocasının soyadını taşımasına izin verir. Bakın böyle bir imkanınız var. Ancak bir hatırlatma daha yapmamda yarar var. Koca, koşulların değişmesi halinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir. Koşulların değişmesi de bu soyadı kullanımının eski eşinize zarar vermeye başladığının iddia edilmesi suretiyle olması gerekir. Tabii sizin çocuğun durumunu düşünmeniz haklı bir neden olarak görülüyor.

Tatbikatı yok

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34'üncü maddesine göre kat malikleri yöneticiden teminat isteyebilirler mi? Büyük işler için komisyon oluşturulabilir mi? S.M.

Okuyucumun sorusu kanunda olup da tatbikatı olmayan bir madde. Evet, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34'üncü maddesinin sekizinci fıkrasında yönetimden teminat istenebileceği hükmü var. Ancak anlaşılan o ki kanun yapılırken, yöneticinin epey büyük paraları da yöneteceği düşünülmüş ve böyle bir hüküm getirilmiş. Hatırlıyorum kanunun ilk çıktığı 1965 ve sonrası yıllarda apartmanlarda (ki o zamanki apartmanlar bugünkülerin yanında cüce kalırdı) millet yönetici olmak için çırpınır hatta kulis yapardı. Sonraki yıllarda bu işin nasıl bir yük olduğu, nasıl bir sorumluluk olduğu görülünce bu defa apartmanlarda yönetici bulma sıkıntısı yaşandı. Bugün hiç kimse yönetici olmak istemiyor. Onun için bir de yöneticiden teminat isterseniz hiç kimse bu işe girmez. Zaten tatbikatı da olmamıştır. Komisyon konusuna gelince. Yönetici veya yönetim kurulu bertaraf edilmeden önemli işler için komisyon kurulabilir. Komisyon yönetim kuruluna yardımcı niteliktedir, kurulmasına kat malikleri kurulu karar verebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder