Tamer Heper Mahsup yapılacak
HABERİ PAYLAŞ

Mahsup yapılacak

Haberin Devamı

Bir tanıdığım Romanya ve Türkiye’nin ortak operasyonu sonucu Türkiye’deki uyuşturucu nedeni ile Romanya’da yakalandı ve yargılanmakta iken 6.5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu ve yurda getirildi. Şimdi orada 6.5 ay cezaevinde kalmışken burada da yargılanır mı? Ceza alırsa nasıl çeker? R.S.

Önce şunu söyleyeyim. Herhangi bir suçun kısmen veya tamamen Türkiye’de işlenmesi veya neticesinin Türkiye’de gerçekleşmesi halinde suç Türkiye’de işlenmiş sayılır. Bu genel bir kuraldır. İkinci bir kural, Türkiye’de işlediği bir suçtan dolayı yabancı ülkede hakkında hüküm verilmiş olan bir kimse Türkiye’de yeniden yargılanır.

Bunların sonucu ile ilgili üçüncü kural şudur. Nerede işlenmiş olursa olsun bir suçtan dolayı yabancı ülkede gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçen süre, aynı suçtan dolayı Türkiye’de verilecek cezadan mahsup edilir. Bahsettiğiniz kişinin özellikle uyuşturucu suçu nedeni ile Türkiye’de de yargılaması yapılacaktır ve şayet mahkumiyet kararı verilirse cezaevinde geçen 6.5 aylık süresi mahsup edilecektir.

İşyerinin zararı yok
Üç senetten dolayı borcum var. Ödeyemedim çünkü işsizdim. Şimdi sigortalı bir iş buldum. Borcum işyerinden duyulursa işimden olabilirim. Bu durumda ne yapabilirim. Maaşıma haciz konulabilir mi? Ne kadarına konulur? Ö.Y.

Önce bir noktada tereddüdümü açıklayayım sonra sorunuzu yanıtlayayım. Sizin borcunuz olabilir. Bundan işyerine ne? Yani sizin birilerine borcunuz olduğu işyeri tarafından öğrenilirse niye işinize son versinler. Birine borçlu olmak suç mu? Bugün millet işsiz güçsüz, beş parasız birçok yere borçlandı, bu borçlananlar keyfine mi borçlandı, yoksa hayat şartları mı onları borca sürükledi?

Görüyorsunuz üç-beş kişi alınacak işyerlerine binlerce müracaat var, neden? Bana kalırsa bu genel durumdan utanması gerekenler başkaları. Şimdi sizin durumunuza geliyorum. Şayet sizin bir işe başladığınız tespit edilirse işyerinize 89 ihbarı dediğimiz bir yazı gelir ve denilir ki: “İşçiniz Ö’nün ücretine haciz konulmuştur, ücretinin dörtte birini, borç bitene kadar kendisine değil icra dairesine ödeyin. İşyeri de ücretinizin dörtte birini dosyaya öder.

Yani işyerinin cebinden para çıkmaz. Doğrusu da işyeri ile bir probleminizin olmaması. Olursa sormak lazım, ülkede işler yolunda gitti de biz mi bile bile borç ödemedik?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder