Tamer Heper Mahkemenin kararı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Mahkemenin kararı önemli

Haberin Devamı

Dedem ve kardeşlerinin oldukça geniş arazileri vardı. Sonraları dedem kendi arazisini babam ve kardeşlerine bağışladı. Bu tarihlerde bu araziler mera olarak kullanılıyordu ancak sonrasında bu husus dava konusu oldu. Davayı babam kazandı, tüm masrafları da kendisi yaptı. Bu dava sonucunda amcamın 45 dönüm babamın ise 6 tapulu 100 dönüm arazisi olmuş oldu. Aradan 11 yıl geçti, amcam babama ait araziden hak iddia etmeye başladı. 11 yıl sonra böyle bir hak talebi olabilir mi? ● N.P.

Önce genel bir bilgi aktarayım. Gayrimenkul mülkiyetinde genel kural, ‘mülkiyetle ilgili ihtilaflarda zamanaşımı olmaz’. Ancak bazı istisnai haller de olmaz mı? Olur. Örneğin kadastro çalışmaları nedeni ile doğacak ihtilaflarda 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur. Kadastro tespitleri nedeni ile açılacak davalar 10 yıl içinde açılmalıdır.

Bunun gibi istisnai durumlar dışında zamanaşımı yoktur. İktisabi mürurzaman diye belirlenen hallerde de bir 10 yıl bir de 20 yıllık süreler vardır ki bunlar da bazı hallerde sahipsiz gayrimenkuller ve sazı hallerde kayden adına tapuda tescilli görünen gayrimenkuller için söz konusudur. Ancak bunlar istisnai durumlardır. Asıl kural yukarıda belirttiğim şekilde zamanaşımı olmayışıdır.

SİZ DE ALABİLİRSİNİZ

Geleyim okuyucumun durumuna. Okuyucumun aklında yukarıdaki durumlardan biri kalmış olabilir. Ancak okuyucumun babasının adına yapılan tescil mahkeme hükmüne dayanıyor. Mahkeme hükmüne dayanan bir tescilde bırakın 10 yıllık zaman aşımını, karar kesinleştikten sonra bir başkası dahi mülkiyet iddiasında bulunamaz. Dolayısı ile okuyucum babasının durumunu 11 yıl geçmiş olması haline göre değil, olayın kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanıyor olmasına göre değerlendirecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder