Magazin 'Arkamda duran olmadı'

'Arkamda duran olmadı'

Paylaş
'Arkamda duran olmadı'

Rahmetli Ayten Alpman ve İlham Gencer'in oğlu müzisyen İlhan Gencer, 70' lerden 80'lere, film müziklerinden Caz'a geniş repertuvarıyla İstanbul gece hayatını renklendirmeye devam ediyor

BATUHAN YAR

Haberin Devamı

Türkçe sözlü pop müziğini başlatan ve ülkemizde caz müziğinin yaygınlaşmasında önemli katkısı bulunan İlham Gencer ve türk pop ve caz müziğine bir o kadar unutulmaz şarkılar bırakan Ayten Alpman'ın en büyük oğulları İlhan Gencer'leyim bugün. Haftanın altı günü çıktığı Elmadağ Şerif Restaurantı'nda ziyaret ettim kendisini. Bir abi nidasıyla karşıladı beni sağolsun...

Öncelikle merhaba İlhan abi. İlhan abi desem problem olmaz değil mi?

-Yok yahu neden olsun istediğin gibi seslenebilirsin. Bu arada merhaba Batucum! Batucum desem sorun olmaz değil mi? (Gülüyoruz)

Abi sana bir sorum olucak bunca zamandır nerelerdeydin?

-Valla Batu bunca zamandır ben devamlı çalışıyordum, 43 sene oldu. 43 sene önce başladım bu mesleğe. 5-6 yerde çalıştım. Bu süre zaafında 1974'te bir tane Longplay (LP) yaptım hani bildiğin longplay'den. 90 senesinde de bir kaset ekledim, o zamanlar bildiğin gibi CD yoktu. Şuan da gene her akşam çalışıyoruz ama birşey söyleyeyim mi? Hiç birşey yapmıyorum açıkçası. Biraz uzak kaldık piyasadan...

Haberin Devamı

Bunca zamandır ne annenizi kullandınız, ne babanızı... Gördüğüm, okuduğum ve duyduğum kadarıyla hep kendiniz tırmanarak geldiniz buralara.

-İşte beni bilmiyorlar, annemin kim olduğunu bilmiyorlar, babamın kim olduğunu bilmiyorlar. Ben de hiç söyleme gereği duymadım.

Tabi bu birazda sizden kaynaklanıyor herhalde?

-Evet tabii benden kaynaklanıyor. Ben biraz geri planda kaldım.

Niye öyle geri planda kaldınız peki?

-Bilmiyorum ki herhalde yapıyla alakalı birşey, başak burcuyum ve mütevazi bir yaşamı tercih ettim karakterle alakalı birşey. Fazla öne çıkmayı sevmeyen bir insanım. Birazda utangaçlık var tabii.

Ciddi işlere adım atmış müzisyensiniz. Bunca yıldır sevenlerinizle çeşitli mekanlarda buluşuyorsunuz. Bence çok geri planda kaldığınızda söylenemez.

-Evet haklısın ama dediğim gibi piyasada geri planda kaldım. 14 sene Tarabya'da bir mekanda çalıştım. Sonra 5 sene Palet'te çalıştım. Benim Tarabya'da çalıştığım yıllarda 3 mekanda müzik vardı. Birtanesinde rahmetli Ergun Uzer çalıyordu,öbüründe Kenan Doğulu'nun rahmetli babası milli gitaristimiz Yurdaer Doğulu çalıyordu, bende o iki ustanın arasında yeni başlamıştım Tarabya macerasına. 22 yaşındaydım o zaman. Biz üç müzisyen çalışıyorduk aramızda kim erken bitirirse programı diğerlerinin programına dahil oluyordu. Böyle böyle 88 senesine kadar geldik. Ondan sonra 90'larda Körfez'de bir kriz patladı. Körfez krizinde Edirne'ye gittim. Bir senelik Edirne maceram oldu. Orada o kadar çok memnun kaldım ki. İnsanlar çok sıcak ve samimiydi ki İstanbul'a gelmeyi düşünmüyordum aslında. Sonra tekrar bir teklif geldi ve geri döndüm. Tam da İstanbul'un göbeğine düştüm. Ferhan Şensoy'un tiyatrosunun üstünde ki Beyoğlu Pub ‘da başladım tekrar ve oradan sonra da 12 yıldır şuanda sahne aldığım mekanımdayım.

Haberin Devamı

Peki bunca yıl müzikle uğraşmışsınız. Hayatınızı adamışsınız adeta. Neden bir longplay ve bir kaset sadece?

-Benimle pek kimse alakadar olmadı açıkçası. Sadece gelen eşler, dostlarla çaldık, söyledik. Böyle arkamda duran kimse olmadı pek. Bende kendim yapacak olanağı bulamadım. O yüzden bugüne kadar böyle geldik ama pişman değilim. Ama bak güzel bir hikayem var.

Haberin Devamı

Merak ettim nedir?

-Geçen gün bir arkadaşım internetten benim longplayimi bulmuş. Doğum günü hediyesi yaptı bana sağolsun. Bende de yoktu iyi oldu. (Gülüşüyoruz)

Yani anladığım kadarıyla kasetten veya CDden daha çok İlhan Gencer kendini canlı şekilde dinletmeyi seviyor diyebilir miyiz?

-Kesinlikle öyle...

Anneniz ve babanız bu yolda sizi çok destekledi sanırım değil mi?

-Tabii ben dört yaşında babamdan piyano eğitimi almaya başladım. Annem de bir o kadar arkamdaydı. Zaten rahmetli Babaannem ilk hocamızdı ve yıllarca piyano eğitimi verdi.

Kardeşiniz Ayşe Gencer'de sizinle aynı yolu tercih etti değil mi?

Ayşe'nin yolu cazla kesişti. Çok güzel bir sesi var. Telefonu açtığı zaman rahmetli annemi hatırlatıyor bana sesi. Çok benziyor sesleri. Sırf caz söylüyor ama bildiğin gibi caz Türkiye'de pek dinlenmediği için belli başlı kısıtlı yerlerde yoğun bir şekilde çalışıyor.

Haberin Devamı

Bundan sonra ki planlar nedir? Sizi bir albümle veya single ile görebilecek miyiz?

-Öyle birşey istiyorum. Fazla birşey bırakamadım, sadece müzisyen olarak hizmet verdim. Son 10 yıldır da yanımdaki solistlere eşlik ederek birşeyler yapmaya çalışıyoruz ama kendi başıma birşey yapmak istiyorum. Eğer bir imkan bulursam birşeyler yapmak isterim.

Peki bu dönemdeki şarkıları nasıl buluyorsunuz?

Sizi burada dinlemek isteyenlere repartuarınızda neler sunuyorsunuz?

-Eski zaman şarkıları ,unutulmaz film müzikleri, İtalyanca, Almanca ,Rusça, İngilizce, İspanyolca yani her tarz var kısacası... Bizim lokalimize gelenler en azından GERÇEKTEN DANS edebiliyorlar. Rumba yapabiliyorlar, tango yapabiliyorlar, mamba yapabiliyorlar kısacası eğleniyorlar!

Son olarak İlhan abi, hiç ailece rahmetli anneniz Ayten Alpman'ın şarkılarını tekrar söyleyip bir albüm haline getirmeyi düşündünüz mü?

-Geçen gün bu fikri ortaya attım... Babam da yaşına rağmen bizden daha güçlü şekilde işine devam ediyor ama hepimiz ayrı yerlere dağıldık aslında.. Yurt dışında böyle bir aile olsa hemen toplanır ve albüm hatta albümler yapar ama biz de sanıyorum ki ven kısa zamanda biraraya gelip ya bir cd de yada bir yerlerde böyle bir derleme projesi yapacağız...