Dünya Macaristan'da dağdaki çobanla annelerin oyu bir olmayacak

Macaristan'da dağdaki çobanla annelerin oyu bir olmayacak

Paylaş
Macaristan'da dağdaki çobanla annelerin oyu bir olmayacak

Macaristan hükümeti, modern demokraside eşi benzeri görülmemiş bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor

İngiliz Guardian gazetesi, iktidardaki muhafazakar Fidesz Partisi'nin 18 yaşından küçük çocukları olan annelere seçimlerde ek oy hakkı vermeyi planladığını bildirdi.

Popülist uygulamalarıyla bilinen Fidesz Partisi'nin önde gelen yetkililerinden ve milletvekillerinden Jozef Szajer, Macaristan'ın nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini çocukların oluşturduğunu belirterek, mevcut sistemle gelecek nesillerin karar sürecinde temsil edilmediğini ifade etti.

Szajer, "Bunun başta tuhaf göründüğünü biliyoruz. Ancak 50'li yıllarda siyahlara oy hakkı verilmesi tuhaftı. 100 yıl önce de kadınlar için aynı şey geçerliydi" diye konuştu.

Fidesz Partisi'nin önerisine, bugün mecliste onaylanması beklenen yeni anayasada yer vermek istediği bildirildi. Ancak toplumda Romanların daha fazla oy hakkı olacağına yönelik kaygıların ortaya çıkmasıyla, partinin geri adım attığı ve anayasa yerine tek maddelik yasa değişikliğine gitmeyi kararlaştırdıkları belirtildi.

Romanlarla ilgili endişelerin giderilmesi amacıyla kanundan yararlanacak annelerin, en fazla bir çocuğunun yerine oy kullanabilmesini planlandığı ifade edildi.

Szajer, Macaristan'da büyük tartışmalara neden olması beklenen tasarıyı hazırlarken, ABD'li nüfus bilimci Paul Demeny'in çalışmasından ilham aldıklarını söyledi. 1986 yılında ortaya atılan Demeny Oylaması, ebeveynlerin sahip oldukları her çocuk için fazladan yarım oy hakkına sahip olmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde de Aysun Kayacı, 'Dağdaki çobanla benim oyum bir olamaz' dediğinde haftalar süren bir demokrasi tartışması başlamıştı.